Annonce
Tarm

Ny skolestruktur: KD og SF kritiserer kommende millionbesparelser 

Det nye skolestrukturudvalg skal de første år skaffe besparelser på i alt seks millioner kroner. Det regnestykke forsøgte SF og KD at lave om på. Arkivfoto: Tommy Kofoed
Det kommende skolestrukturudvalg får et forkert fokus, når det på forhånd er en bundet opgave at spare millioner på folkeskolen, mener både Kristendemokraterne og SF. De to partier har dog selv godkendt sparekravet, da de stemte for det kommunale budget.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Det duer ikke, at et spritnyt skolestrukturudvalg skal begynde sit arbejde med at spare seks millioner kroner på kommunens folkeskoler i løbet af to år.

Det mener SF's gruppeformand Niels Rasmussen og Kristendemokraternes gruppeformand Kristian Andersen, som begge har forsøgt at få fjernet sparekravet fra det kommende skolestrukturudvalgs opgaveliste.

- Vi vil rigtig gerne have pillet det afsnit ud, hvor der står, at udredningsarbejdet skal sikre, at der bliver sparet to millioner kroner i 2021 og fire millioner fra 2022. Vi gik til forhandlingerne med et krav om, at der ikke skulle være en økonomisk overskrift. Vores tilgang er at skabe den bedst mulige og mest favnende skolestruktur, men vi kan allerede se, at dagsordenen bliver økonomisk betonet, lød kritikken fra Kristian Andersen til byrådsmødet forleden.

Niels Rasmussen er helt enig.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at der bliver stillet krav om besparelser på to og fire millioner de første år. Det er godt, at vi får kigget på den fremtidige skolestruktur, men et udvalg skal ikke have den type bindinger, sagde han på mødet.

Annonce

Ikke umuligt

De to partier er dog alene med kravet om at fjerne besparelserne fra udvalgets kommissorium. Desuden har partierne selv accepteret, at udvalget skal finde millioner, når det kommer med sit bud på, hvor mange folkeskoler, der skal være plads til i Ringkøbing-Skjern, og hvordan ledelsesstrukturen skal se ud.

Nedsættelsen af udvalget er nemlig en del af den budgetaftale, som et enigt byråd bakker op om, og som det samme byråd endeligt vedtog på det byrådsmøde, hvor SF og KD talte om at fjerne besparelserne.

Viceborgmester Søren Elbæk (S) undrede sig da også over forsøget på at slippe af med at spare penge på en kommende skolestruktur

- Den socialdemokratiske byrådsgruppe havde stillet et langt mere omfattende spareforslag. Vi fik ikke opbakning til det hele. Min forundring bliver kun større af, at Kristendemokraterne og SF vil have pillet ved udvalgets besparelseskrav, for det vil betyde, at der skal findes penge på anden kernevelfærd, fastslog Elbæk.

Borgmester Hans Østergaard (V) mener da heller ikke, at det nye udvalg bliver sat på en umulig opgave.

- Jeg kan leve med beløbet, der skal spares. Det vigtige er at komme i mål med en robust skolestruktur, hvor udgangspunktet er ikke at lægge alt for store besparelser ind, sagde han.

Annonce

Hurtigt i gang

Det nye udvalg er endnu ikke sammensat, men kommer til at bestå af fire politikere, to skoleledere, to lærere, to forældre og en repræsentant fra Landdistriktsrådet.

Desuden er der efterfølgende stillet forslag om også at få en repræsentant med fra kommunens Ungeråd. Det konkrete arbejde går i gang hurtigst muligt. Resultatet skal nemlig kunne gennemføres fra skoleårets start i 2021.

Hvis det endelige forslag indeholder skolelukninger, skal byrådet senest offentliggøre det i oktober 2020. En endelig vedtagelse skal ske pr. 1 marts, hvis skolelukningen skal have virkning fra august samme år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce