Annonce
Tarm

Ny skolestruktur: KD og SF kritiserer kommende millionbesparelser 

Det nye skolestrukturudvalg skal de første år skaffe besparelser på i alt seks millioner kroner. Det regnestykke forsøgte SF og KD at lave om på. Arkivfoto: Tommy Kofoed
Det kommende skolestrukturudvalg får et forkert fokus, når det på forhånd er en bundet opgave at spare millioner på folkeskolen, mener både Kristendemokraterne og SF. De to partier har dog selv godkendt sparekravet, da de stemte for det kommunale budget.

Ringkøbing-Skjern: Det duer ikke, at et spritnyt skolestrukturudvalg skal begynde sit arbejde med at spare seks millioner kroner på kommunens folkeskoler i løbet af to år.

Det mener SF's gruppeformand Niels Rasmussen og Kristendemokraternes gruppeformand Kristian Andersen, som begge har forsøgt at få fjernet sparekravet fra det kommende skolestrukturudvalgs opgaveliste.

- Vi vil rigtig gerne have pillet det afsnit ud, hvor der står, at udredningsarbejdet skal sikre, at der bliver sparet to millioner kroner i 2021 og fire millioner fra 2022. Vi gik til forhandlingerne med et krav om, at der ikke skulle være en økonomisk overskrift. Vores tilgang er at skabe den bedst mulige og mest favnende skolestruktur, men vi kan allerede se, at dagsordenen bliver økonomisk betonet, lød kritikken fra Kristian Andersen til byrådsmødet forleden.

Niels Rasmussen er helt enig.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at der bliver stillet krav om besparelser på to og fire millioner de første år. Det er godt, at vi får kigget på den fremtidige skolestruktur, men et udvalg skal ikke have den type bindinger, sagde han på mødet.

Annonce

Ikke umuligt

De to partier er dog alene med kravet om at fjerne besparelserne fra udvalgets kommissorium. Desuden har partierne selv accepteret, at udvalget skal finde millioner, når det kommer med sit bud på, hvor mange folkeskoler, der skal være plads til i Ringkøbing-Skjern, og hvordan ledelsesstrukturen skal se ud.

Nedsættelsen af udvalget er nemlig en del af den budgetaftale, som et enigt byråd bakker op om, og som det samme byråd endeligt vedtog på det byrådsmøde, hvor SF og KD talte om at fjerne besparelserne.

Viceborgmester Søren Elbæk (S) undrede sig da også over forsøget på at slippe af med at spare penge på en kommende skolestruktur

- Den socialdemokratiske byrådsgruppe havde stillet et langt mere omfattende spareforslag. Vi fik ikke opbakning til det hele. Min forundring bliver kun større af, at Kristendemokraterne og SF vil have pillet ved udvalgets besparelseskrav, for det vil betyde, at der skal findes penge på anden kernevelfærd, fastslog Elbæk.

Borgmester Hans Østergaard (V) mener da heller ikke, at det nye udvalg bliver sat på en umulig opgave.

- Jeg kan leve med beløbet, der skal spares. Det vigtige er at komme i mål med en robust skolestruktur, hvor udgangspunktet er ikke at lægge alt for store besparelser ind, sagde han.

Hurtigt i gang

Det nye udvalg er endnu ikke sammensat, men kommer til at bestå af fire politikere, to skoleledere, to lærere, to forældre og en repræsentant fra Landdistriktsrådet.

Desuden er der efterfølgende stillet forslag om også at få en repræsentant med fra kommunens Ungeråd. Det konkrete arbejde går i gang hurtigst muligt. Resultatet skal nemlig kunne gennemføres fra skoleårets start i 2021.

Hvis det endelige forslag indeholder skolelukninger, skal byrådet senest offentliggøre det i oktober 2020. En endelig vedtagelse skal ske pr. 1 marts, hvis skolelukningen skal have virkning fra august samme år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce