Annonce
Erhverv

Ny solcellepark på vej ved Tinglev: Det skal pynte i grønt Padborg-regnskab

Hvis tilladelserne falder på plads, vil den nye solcellepark vil blive opført sydøst for Aabenraavej. Den bliver dog ikke nær så stor som den eksisterende park nordvest for vejen. Den er på 45 hektar, hvor det kommende anlæg kun bliver på 10 hektar og vil kunne producere 10 megawatt. Foto: Nordicals
Padborg-virksomhed er klar til at opføre solcellepark ved Tinglev som en del af sit grønne regnskab. Udvalgsformand ser ingen grund til ikke at give lov. Borgerne høres dog inden endeligt ja.
Annonce

Tinglev: Rammer man Tinglev fra øst, bliver man på sin højre side budt velkommen af 45 hektar solceller.

Efter sommerferien kan skuet meget vel være det samme på venstre side.

Italienske Amplio Group, der udvikler og opfører anlæg med vedvarende energi, har nemlig på vegne af en lokal virksomhed søgt Aabenraa Kommune om lov til at opføre en mindre solcellepark på den tidligere Mærsk-grund på hjørnet af Aabenraavej og Bjerndrupvej.

- Grunden er på 17 hektar, men det er kun godt halvdelen - 10 hektar - der er egnet til formålet, så det bliver ikke sådan, at det hele bliver plastret til, forklarer Amplio-konsulent Jan Riber Jakobsen, der står for projektet.

Det er kommet i stand efter en henvendelse til Jan Riber Jakobsen fra en Padborg-virksomhed, som ønsker at opføre solcelleanlægget som en del af deres grønne regnskab.

- Så de er bygherre på projektet, vi udfører det bare, forklarer han uden endnu at måtte løfte sløret for, hvilken virksomhed det drejer sig om.

Annonce

Der skal plantes ordentligt

Nu skal i første omgang kommunens vækstudvalg for land og by sige god for planerne. Formand Philip Tietje (V) er dog indstillet på at følge forvaltningens indstilling, der lyder, at der laves et tillæg til den eksisterende lokalplan med krav om beplantning, der skal skjule kigget ind til solcellerne.

- Jeg kan ikke umiddelbart se, der er noget i den her sag, der betyder, at jeg ikke følger forvaltningens indstilling. Jeg har ikke noget imod solceller, hvis bare der beplantes ordentligt rundt om, siger Philip Tietje og understreger, at det betyder, at det kommende plantebælte skal være mere effektivt end det, der blev sat i forbindelse, at solcelleparken på den modsatte side af Aabenraavej blev opført tilbage i 2015.

- Det er noget af det, vi er blevet klogere på i hele vores arbejde med solcelleparker, siger Philip Tietje.

Annonce

Ingen indsigelser fra formand

I sin indstilling gør forvaltningen desuden opmærksom på, at grunden er den sidste store grund i Tinglev, der er udlagt til erhvervsformål. Det giver nu heller ingen betænkeligheder hos udvalgsformanden.

- Solceller er jo også en form for erhverv, og skulle der komme nogen og ønske at bygge i Tinglev, så fremtryller vi nok en lokalplan til noget nyt erhvervsjord, mener udvalgsformanden.

På oversigtskortet er grunden, der er i spil til en ny solcellepark, tegnet ind med rødt. Kort: Aabenraa Kommune 

Borgerne i Tinglev vil også blive hørt inden en endelig beslutning, men fra næstformand i Tinglev Handels-, Håndværker- og Industriforening, Tim Skovmand, der ligeledes er formand for styregruppen for byens udviklingsplan, vil der i hvert fald ikke komme nogen indsigelser:

- Det er da positivt, at der sker noget, og jeg synes ikke, solceller skæmmer. Det vil jo også være risikabelt at sige nej og håbe på, der kommer noget andet.

Vækstudvalget for land og by har sagen på sit møde torsdag. Herefter følger en høringsperiode, inden planen kan godkendes endeligt. Projektleder Jan Riber Jakobsen håber, lokalplantillægget kan være klar, så arbejdet med at opføre anlægget kan gå i gang omkring sommerferien.


Jeg har ikke noget imod solceller, hvis bare der beplantes ordentligt rundt om.

Philip Tietje (V), formand for vækstudvalget for land og by


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce