Annonce
Kultur

Ny Star Wars-film er blevet til i Vadehavet: - Det har været et utroligt eventyr

Jesper Tønnes fra Føvling står bag Star Wars fan-filmen Last Padawan 2, men uden hjælp fra over 100 professionelle venner var det aldrig lykkedes. Han offentliggør premieredatoen på Den internationale Star Wars-dag den 4. maj på sin Instagram og Facebook. Foto: Yannick Wolff
Jesper Tønnes, der er opvokset i Føvling, er besat af eventyr-film og har i tre år kæmpet med at skabe sin egen Star Wars-klon. Under optagelserne i Blåvand og på Rømø fik han stor assistance ikke mindst økonomisk af de lokale butikker og virksomheder.

Film: - Vi er verdensmestre i at lave realistiske film. Vi skal også være verdensmestre i at lave eventyrfilm - actionfilm og hele det der univers, som er vildt underholdende og har en massiv fanskare verden rundt.

Den 30-årige Jesper Tønnes voksede op i Føvling og er flasket op med eventyr. Hans nu afdøde morfar var en mester i at fortælle om egnens gravhøje og det liv, der kan have været på egnen fra stenalderen til moderne tid. Det er den arv, Jesper Tønnes har i rygsækken og forvalter på sin helt egen nærmest ekstreme facon.

Gennem tre år har han bøvlet med sin anden Star Wars fan-film - The Last Padawan 2. Når der er en 2'er, så må der jo også være en 1'er. Den filmede Jesper Tønnes hjemme i Føvling og opland tilbage i 2016.

Annonce

Den nye film er optaget i Blåvand og på Rømø. En masse danske skuespillere medvirker og viser den vestjyske natur som kulisse for Star Wars universet.

The Last Padawan 2 skulle have været færdig nu til den internationale Star Wars dag den 4. maj, men med fuldtidsarbejde ved siden af sit eget projekt i selskabet Rebel Pictures, så har Jesper Tønnes for længst indset, at det når han ikke til i år.

- Filmen er 45 minutter og optaget i Vadehavet på Rømø og i klitterne og stranden ved Blåvand. Hele projektet er non-profit, og alle har arbejdet uden løn på produktionen. For at få det hele til at løbe rundt har jeg selv skrevet, produceret, instrueret, klippet, spillet med i og lavet special-effects på filmen.

- Det har været et utroligt eventyr på alle måde og enormt lærerigt at kaste sig ud i en genre af film, der ikke er så typisk i Danmark. Filmen er en opfølger til min tidligere film: Padawan 1. Den har nu over 3,5 millioner visninger på Youtube, og jeg er sikker på, at “The Last Padawan 2” vil blive set af endnu flere, siger Jesper Tønnes.

Nye mål

- Jeg glæder mig helt vildt til, at den er færdig og til at vise den for publikum.

Men når du nu sætter sådan et stort projekt på benene med snesevis af involverede, hvorfor så overhovedet lave en Star Wars fan-film og ikke et eller andet originalt, der er helt dit eget?

- Jeg kunne selvfølgelig sagtens have kastet mig ud i at lave mere klassiske danske film - måske endda med en socialrealistisk setting, hvis jeg var helt med på beatet - men jeg besluttede mig for at lave denne slags film, fordi jeg tror på, at Danmark har potentiale til at lave større og mere fantasifulde film.

- Vi har olympisk guld i genren "to mennesker diskuterer i et køkken", men ville det ikke være fantastisk, hvis vi også mestrede "to mennesker slås om planetens skæbne med lyssværd i Vadehavet", spørger Jesper Tønnes, der til daglig er indspilningsleder på den danske Netflix-serie Kastanjemanden, der kommer på betalings-kanalen senere i år.

- Siden jeg var barn, har jeg elsket adventure film. Film som Star Wars, Indiana Jones og Lawrence of Arabia var stor inspiration til barnligt eventyr og leg. En leg som hurtigt førte til drømmen om at lave denne slags film selv.

Annonce

Forelsket i Stjernekrigen

- Heldigvis er jeg ikke den eneste med den drøm. Hele det her projekt er gjort muligt af alle de mange frivillige, som har givet deres hjerteblod til produktionen. Alt fra professionelle filmfolk, lokale ildsjæle, rollespillere og Star Wars fans med hjemmebyggede kostumer har bidraget til filmen.

- Kærligheden til Star Wars og hvordan det føltes at stå i stærk vestenvind og slagregn, mens man forsøger at lave lowbudget-Star Wars i Vestjylland, har været fantastisk.

Jesper Tønnes fortæller, at filmen har kostet ham 200.000 kroner at lave. Han satser på, at filmen får premiere inden alt for længe. For ham er det hjerteblod.


- Jeg kunne selvfølgelig sagtens have kastet mig ud i at lave mere klassiske danske film - måske endda med en socialrealistisk setting, hvis jeg var helt med på beatet - men jeg besluttede mig for at lave denne slags film, fordi jeg tror på, at Danmark har potentiale til at lave større og mere fantasifulde film.

Jesper Tønnes


Hundredvis af Star Wars-film

Der er de rigtige Star Wars, og så er der hundredvis, måske tusindvis af Star Wars fanfilm, som er optaget af superfans over hele verden.

Og der er de fanfilm, som børn og unge optaget med mobiltelefonen, og så er der nogle få, som f.eks. Jesper Tønnes' film, som optages med professionelt udstyr og skuespillere.

Jesper Tønnes har gennem årene lavet flere film, bl.a. én om sin morfar, nu afdøde Henning Andersen, som fortæller om sit liv som landmand. Alle hans film kan ses ganske gratis på YouTube.

Den 30-årige Jesper Tønnnes har brugt den storslåede vestjyske natur på en ny og spændende måde i sin film, fortæller han. - Det er utroligt, hvor langt man kan komme med gode samarbejdspartnere, en gammel nazibunker og et par lyssværd. Vi knoklede alt, vi kunne under optagelserne. De 45 minutters film er optaget på 12 dage, hvor vi var rundt i hele Blåvand og fik filmet Rømø tynd. Foto: Yannick Wolff
- Jo vist var vi nogle, der kom med en ide, men filmen er skabt af alle de frivillige. Alle de mange ildsjæle, der kom fra hele Danmark og deltog, fordi de deler drømmen om større og mere ambitiøse film i Danmark. Jeg glæder mig enormt meget til, at de alle sammen kan se resultatet af deres hårde arbejde her til sommer, fortæller Jesper Tønnes. Foto: Yannick Wolff
Søren Madsen fra Billum, den lokale Stormtrooper, hjalp med at kontakte andre Star Wars fans og sponsorer i området, bl.a. Meny i Blåvand, der hjalp med gode priser, når det brændte på. Eller Holms Røgeri på Rømø, som leverede den helt store fiske buffet direkte til Vadehavet, så vi kunne spise på location. Foto: Yannick Wolff
Jesper Tønnes skylder stor tak til mange gode vestjyder. Kulturregion Vadehavet, Hvidbjerg Strand, Tirpitz Museet og mange flere. - Da jeg bankede på med min skøre ide om en Star Wars fan-film, var det dem, der støttede op og gjorde hele projektet muligt. Foto: Yannick Wolff
Jesper Tønnes - her i fuld krigsmaling til en scene i sin egen film, arbejder til dagligt som indspilningsleder, hvor han assisterer instruktører og holder styr på ”planen” i en filmproduktion. Det har været en kæmpe gave for ham at bruge sit netværk af professionelle filmfolk på Star Wars-filmen. -  Jeg har stadig ikke helt fundet ud af, hvordan jeg kan takke alle de fantastiske mennesker, der har arbejdet gratis på filmen. Foto: Yannick Wolff
Det er ikke uden grund, at Jsper Tønnes har optaget The Last Padawan filmene i Vestjylland. Én ting er, at der har han sit ophav, men der er også noget omkring det vestjyske sind, der gør sig godt til filmproduktion, mener han. -  Vi er et løsningsorienteret og målrettet folk, der ikke er bange for at tage fat. Specielt ikke når der skal løftes i flok. Foto: Yannick Wolff
Last Padawan 2. Foto: Yannick Wolff
Frokost i Vadehavet blev sponseret af velvillige lokale sponsorer. Foto: Yannick Wolff
Last Padawan 2. Foto: Yannick Wolff
Foto: Yannick Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Livsstil For abonnenter

Fra militæruniform og lægekittel til afslappede ejere af en campingplads: - Hvad er det værste, der kan ske?

Annonce