Annonce
Indland

Ny teknik skal sladre om blodspors alder

jannoon028/Colourbox/Free
Forskerne udvikler på ny retskemisk metode, der for første gang afslører alderen på blodspor og fingeraftryk.

Selv om en forbryder sætter blodspor eller fingeraftryk på et gerningssted, er det ofte svært at bevise, at han var der på tidspunktet for forbrydelsen.

For hidtil har det ikke været teknisk muligt for efterforskerne at bestemme alderen på biologiske spor.

Derfor er forskere fra Afdeling for Retskemi ved Institut for Retsmedicin nu blandt andet sammen med Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC) ved Rigspolitiet i gang med at udvikle en ny analysemetode.

- Lykkes vores projekt, vil politiet kunne tidsbestemme sporet og se, om personen var der på gerningstidspunktet, siger adjunkt Kirstine Lykke Nielsen fra Afdeling for Retskemi. Hun er leder af projekt TraceAge.

Der har været mange tidligere forsøg med at sætte alder på biologiske spor. Men først nu har måleteknik og databehandlingsmetoder nået et niveau, hvor det er muligt.

Et biologisk spor består af en kompleks blanding af stoffer. Hver især forsvinder de med forskellige hastigheder over tid. Forskerne skal identificere stofferne og dermed udvikle en metode, der kan afgøre sporets alder.

Den biologiske nedbrydning i fingeraftryk og blod ligner nedbrydningen i fødevarer. Derfor er Institut for Fødevarevidenskab også med i projektet.

Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC) under Rigspolitiet undersøger årligt knap 9500 fingeraftryk og næsten 2000 blodspor. De ser store muligheder i metoden.

- Vi kan bedre udelukke uskyldige fra at have været involveret i en forbrydelse. Men det kan også hjælpe os med at fokusere på, hvilke personer vi kan hæfte til forskellige ting på et gerningssted, siger Stine Rasmussen, projektleder ved NKC.

Projektet kræver analyse af store datamængder. Derfor er Center for Bioinformatik på Aarhus Universitet også med i projektet.

- Vi er rimelig fortrøstningsfuld og har allerede lavet vellykkede pilotforsøg, hvor vi kan sige, om et spor er en-to dage gammelt eller ældre. Men vi håber i første omgang at komme helt ned på halve dage. I dag kan man ikke sige, hvor gammelt et fingeraftryk er, siger Kirstine Lykke Nielsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

112

Flere lavede ballade i nattelivet

Annonce