Annonce
Kolding

Ny transportordning: Nu kan demente komme mere ud

Demente borgere får fremover samme mulighed for at blive kørt til indkøb, aktiviteter og besøg som gangbesværede og folk med synshandicap har i dag. Foto: Kolding Kommune
Med et tilskud på 2,6 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen kan demente borgere i Kolding nu også bruge den eksisterende handicapkørselsordning.

Kolding: Demente borgere i Kolding får fremover bedre muligheder for at komme lidt ud af og til.

Kolding Kommune har fået 2,6 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at gøre det lettere for mennesker med demens at blive transporteret rundt.

Det betyder, at borgere med demens, der bor hjemme, fremover kan bruge den eksisterende handicapkørselsordning på lige fod med borgere med gangbesvær og synshandicap, som allerede i dag har denne mulighed, da de ikke kan tage bus eller anden kollektiv trafik.

De demente kan i fremtiden blive visiteret til ordningen og kan dermed blive kørt til fritidsformål, indkøbsture, familiebesøg og til andre kørselsbehov.

Seniorudvalgsformand Søren Rasmussen er glad for, at borgere med demens nu kan bruge handicapkørselsordningen, og han understreger, at alle - også demente - har behov for at komme ud blandt andre mennesker engang imellem.

- Handicapkørsel er jo normalt kun for gangbesværede og meget svagtseende borgere. Men nu kan borgere med demensdiagnose også benytte handicapkørselsordningen. Det betyder, at vi transportmæssigt sidestiller borgere med demens med andre borgere. Transporten er således ikke længere en hindring for at kunne deltage i fritidsaktiviteter, tage på indkøbstur, besøge familie eller deltage aktivt i samfundslivet. Og hvis borgerne har brug for en ledsager under transporten, kan en hjemmehjælper eller pårørende køre gratis med, siger Søren Rasmussen i en pressemeddelelse.

Annonce

104 ture om året

At de hjemmeboende borgere med demens nu kan benytte handicapkørselsordningen betyder, at de kan køre 104 ture per år, og de kan blive hentet på deres hjemadresse og blive kørt til den adresse, de skal til.

Det er såkaldt kollektiv kørsel, hvilket betyder, at taxaen eller bussen måske samler andre passagerer op undervejs. Der er en egenbetaling på 3 kroner per kilometer - minimum 35 kroner per tur.

Senior-, sundheds- og fritidsforvaltningen skønner at 100 hjemmeboende borgere med demensdiagnose vil gøre brug af ordningen. Ordningen løber frem til den 1. april 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce