Annonce
Kolding

Ny udstilling på slottet: Afgangsstuderende putter corona-minder i små glaskasser

Afgangsudstillingen har været rundt omkring på slottet gennem årene. I år vises udstillingen i den store sydfløj. Foto: Søren Gylling
Under vanskelige vilkår har designskolens nye bachelorer og kandidater skabt deres afgangsprojekter. De kan nu ses på Koldinghus sammen med 140 små kasser, der symboliserer den særlige tid, som projekterne er lavet i.
Annonce

Kolding: Hvordan ser en eftertanke ud? Svaret får man et bud på, hvis man fra torsdag besøger den nye udstilling på Koldinghus, hvor nyslåede bachelorer og kandidater viser deres afsluttende projekter frem.

Som en del af udstillingen har designerne nemlig hver udvalgt et objekt, der symboliserer den periode i skyggen af pandemien, hvor de har afsluttet deres eksamen. 140 kuber af plexiglas er blevet stablet og placeret i bunden af den gamle ruinsal på Koldinghus, hvor udstillingen traditionen tro vises.

Der er tradition for, at de meget gennemarbejdede designprojekter vises på Koldinghus. Foto: Søren Gylling

Kunstinstallationen, som endnu ikke var færdiggjort onsdag, da avisen besøgte udstillingen onsdag eftermiddag, vil blandt andet indeholde en perleplade, fordi designeren tilbragte dage isoleret med sit barn, en glasvase fyldt med skod, fordi designeren kvittede smøgerne, og en tredje har valgt bønnespirer, fordi det at dyrke grøntsager er essentielt.

Annonce

Corona-inspiration

Udstillingen har fået titlen "Look don't touch", som dermed også refererer til den tid, vi lever i, og som har sat sit aftryk på dette års udstilling.

De studerende har færdiggjort deres afgangsprojekter på afstand af skolen, værksteder, samarbejdspartnere og hinanden, og de har primært været forbundet med verden gennem skærme. Udstillingen demonstrerer, hvordan flere måneders nedlukning af verden har stimuleret og inspireret de unge studerende til at sætte deres kompetencer som designere i spil.

Sara Lee var i fuld gang med sit kandidatprojekt, der gik ud på at skabe tekstile luftrensende vægpaneler, da pandemien pludselig brød ud med katastrofale konsekvenser.  For at hjælpe samfundets mest sårbare i kampen mod COVID-19 besluttede Sara Lee sig for at overføre princippet fra vægpanelerne til en maske, som kan deaktivere farlige vira. Pressefoto: Designskolen Kolding

Nogle af projekterne taler direkte ind i corona-problematikken. Designer Sara Lee Spanggaard Krog har eksempelvis udviklet et genanvendeligt og selvrensende mundbind, der både imødekommer en nuværende krisesituaiton og samtidigt er bæredygtigt.

Annonce

Et kreativt benspænd

Krisen har også kostet et midlertidigt farvel til håndtryk og krammere. Kommunikationsdesigner Eszter Marie Kristensen Szabo tegner og animerer til de hudsultne på Instagram med bl.a. en fiktiv dating-app og en sanse-guide til mennesker uden kæledyr.

Covid-19 har tvunget os til at tænke over, hvordan vi omgås hinanden. Det fysiske og det følelsesmæssige, individet og fællesskaberne er blevet udfordret på nye måder. Kommunikationsdesigner Eszter Marie Kristensen Szabo tegner og animerer til de hudsultne på Instagram med bl.a. en fiktiv dating-app og en sanse-guide til mennesker uden kæledyr. Pressefoto: Designskolen Kolding

Og kommunikationsdesigner Johanne Ib er dybt optaget af at gøre madoplevelser meningsfulde. For at styrke kontakt mellem mennesker har hun brugt epidemien som afsæt for arbejdet med nye madfællesskaber i en tid, hvor man er sammen hver for sig.

- Under corona-epidemien har ikke kun de studerede skullet genopfinde sig selv. Erhvervsdrivende har måttet finde nye forretningsmetoder, undervisningen er gået online, vi holder fredagsbar med venner og kolleger over Zoom. Kort sagt: vi har været udsat for et enormt kreativt benspænd, siger rektor Lene Tanggaard i en pressemeddelelse for Designskolen Kolding:

- Der er tale om et sammenbrud i radikal forstand, som på ingen måde er ønskeligt, men som også udfordrer os positivt på, hvordan vi normalt gør tingene. Krise betyder i virkeligheden vendepunkt. Og det er netop det punkt, designere tager afsæt i, når de arbejder. De ser på det, der er, og undersøger, hvordan det kan gøres bedre, siger Lene Tanggaard.

Et nyt online-katalog formidler alle projekter og viser talks, videoer, performances og workshops, som afholdes både i udstillingen og online.

Udstillingen

  • Fra den 18. september til den 22. november 2020 viser Museet på Koldinghus næsten 150 projekter, skabt af studerende, som har afsluttet deres bachelor- eller kandidatuddannelse på Designskolen Kolding.
  • Som led i udstillingen vises en kunstnerisk installation, som fortolker den særlige tilstand under epidemien, de studerende har måttet arbejde under, og hvor de hver især giver bud på, hvilket aftryk, de som nyslåede designere ønsker at sætte på verden.
  • Udstillingens onlinekatalog kan ses her https://graduation.designskolenkolding.dk
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce