Annonce
Tønder

Ny udstilling giver et kunstnerisk indspark til grænsen

Museet Holmen har ikke bare én, men hele 31 kunstnere på plakaten, når der lørdag er fernisering på den nye udstilling "Grænser". Dette billede er fra en mere konventionel udstilling i form af Michael Kviums ”Skitsen” fra 2019. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Museet Holmen løfter lørdag sløret for et stort samarbejde, der strækker sig over grænsen - for 'Grænser' er hovedtemaet, når museet markerer hundredåret for Genforeningen.

LØGUMKLOSTER: Hundredåret for Genforeningen bliver markeret kunstnerisk på Museet Holmen i den kommende tid - med start i weekenden, hvor 31 kunstnere fra Danmark, Tyskland og Rusland holder fernisering på deres bud på det begreb, som en grænse også er.

- De har alle forholdt sig til grænser i deres værker, og hele udstillingens katalog rammer det ind, hvor alle har skrevet om, hvordan de fortolker begrebet grænser - alt sammen i den bredeste betydning, forklarer museumsleder Kirsten Moesgaard.

Udstillingens katalog prydes af et essay af Dr. Michael Fuhr, som er direktør på Museumsberg Flensburg.

I sit essay udforsker Fuhr ordet "grænse" rent sprogligt - et ord, som har flere betydninger, men oftest peger tilbage til en begrænsning. Museet Holmen står bag kataloget, og det har en bagtanke, for dels er grænselandet en fasttømret del af museets DNA - men nok så vigtigt, er det også et katalog og en udstilling, som også for eftertiden vil kunne fortælle historien om grænser på godt og ondt.

- Vi kommer godt rundt i genrerne, og der vil også være en del skulpturer og videokunst med. Jeg vil også gerne fremhæve kataloget, som præsenterer alle 31 kunstnere med et værk og en tekst om deres syn på grænser. Det er lige så meget et katalog som det er en publikation, der også vil have et liv efter udstillingen, fordi den samlet giver et kunstnerisk snit på historien.

Annonce

Fernisering lørdag

Udstillingen har været længe undervejs - men det har hele tiden været målsætningen at markere hundredåret for genforeningen med en udstilling, der tager udgangspunkt i netop grænser, afrunder Kirsten Moesgaard.

- Det er en del af vores formål at kunne samle den store kunst på et lille sted. Vi er i Løgumkloster omkring eksistenser og identitet, men vi er også en del af grænselandet. Det er en del af vores DNA, at vi arbejder med grænser som tema og problemstilling.

Hvad de 31 kunstnere er nået frem til, kan du som gæst få et kig på lørdag eftermiddag, hvor der klokken 13 er fernisering på udstillingen "Grænse". Udstillingen åbnes af regionsrådsformand Stephanie Lose. Udstillingen kører frem til den 10. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Esbjerg For abonnenter

Ramt af vandmasserne: - Vi kan sidde i stuen og fiske

Annonce