Annonce
Aabenraa

Ny udstilling: H.P. Hanssen er sat i moderne rammer

Museumsinspektør Mikkel Leth Jespersen, til venstre, har været projektleder på udstillingen, og han var en af dem, der fik ordet ved åbningen. Med rødt slips er det Bertel Haarder og de to øvrige er udstillingsarkitekt Troels Lærke og historiker Mariann Kristensen. Foto: André Thorup.
Lokalerne er små, men det er en stor udstilling, Museum Sønderjylland viser på søfartsmuseet i Aabenraa i det kommende år.
Annonce

AABENRAA:- Skal jeg flygte til Danmark eller blive i Sønderjylland med risiko for at blive sendt i krig som tysk soldat?

Det er det første af i alt fire store dilemmaer fra H.P. Hanssens liv, som publikum stilles overfor i den nye udstilling om den sønderjyske rigsdagsmand på det kulturhistoriske museum i Aabenraa.

Ved indgangen forsynes gæsterne med fire poletter, som de så dropper ned ved den løsning, de mener, de selv ville have valgt. På den måde kommer publikum med helt ind i H.P. Hanssens motiver og overvejelser.

Der er ikke meget plads i det lille udstillingslokale, men gæsterne kommer gennem de fire dilemmaer, og slutter med en film om H.P. Hanssen, uden at noget er mast sammen eller overflødigt.

Annonce

Haarder var med

Torsdag formiddag blev udstillingen åbnet af tidligere minister Bertel Haarder ved et lille corona-sikkert arrangement i fri luft foran museet.

Nina Nørgaard Jørgensen, der er museets publikums- og formidlingschef, bød velkommen til udstillingen og beklagede, at den måtte udskydes til september i stedet for at åbne den 15. juni, som det oprindeligt var planen. Baggrunden var corona-situationen.

Tidligere minister Bertel Haarder foran billedet, der illustrerer de mange sønderjyder, der blev sendt i krig på tysk side. De grå er de 6000, der døde på slagmarken. Foto: André Thorup.

- De værdier, som vi har fundet frem under epidemien - nemlig sammenhold, fælles ansvar og samfundssind, er i høj grad ting, der også var vigtige for H.P. Hanssen, understregede hun.

Bertel Haarder satte en tyk streg under, at det ikke har været nemt for sønderjydernes førstemand:

-  Nu ved vi, hvordan det gik, men dengang så det svært ud. Det var en åndelig, politisk og moralsk kamp, som H.P. Hanssen gik i gang med. Det var en jordkamp og en endeløs kamp mod chikane fra de tyske myndigheders side og mod udvandring blandt de danske sønderjyder, lød det.

Annonce

Holdet bag

Det er museumsinspektør Mikkel Leth Jespersen, der har været projektleder på udstillingen, og han har fået god hjælp af to kolleger fra Museum Sønderjylland, Mariann Kristensen og Lisette Juhl Hansen.

Museets nye udstillingsarkitekt, Troels Lærke, har også været med, og sammen har de fire kreeret udstillingen.

De svære valg

"Genforeningens Pris - H.P. Hanssens svære valg" hedder udstillingen, der vises på Museum Sønderjylland Kulturhistorie i Aabenraa til og med efteråret 2021.

Museet ligger - naturligvis - på H.P. Hanssensgade, lige overfor Genforeningshaven.

- Vi har haft mange diskussioner om æstetik, om genstande og om historie, og vi har ikke altid været enige. Men vi har haft en god kemi, og i sidste ende har vi ladet flertallet bestemme helt i H.P. Hanssens ånd, sagde Mikkel Leth Jespersen ved indvielsen.

Udstillingsarkitekt Troels Lærke havde også et par kommentarer ved indvielsen:

- Vi har sat H.P. Hanssen ind i en moderne ramme, og jeg synes den klæ´r ham. Vi vil gerne vise, at et samfund er skabt ud fra de valg, man træffer, og at det derfor er vigtigt at tage stilling til tingene, lød det blandt andet.

H.P. Hanssens oldebarn, professor emeritus Else Roesdahl deltog i åbningen. Hun har udlånt et sølvhorn til udstillingen.  Foto: André Thorup.

Ved indgangen til udstillingen mødes publikum af et billede, der ligesom indrammer de ofre, som sønderjyder, der blev i landsdelen, var udsat for:

Billedet viser et gråt kors på en rød baggrund, og ser man nærmere efter består det af en hel masse små menneskefigurer. De repræsenterer alle de sønderjyder, der blev sendt i krig fra 1914 til 1918. De røde er dem, der overlevede, mens de grå figurer repræsenterer de 6000 unge mænd fra landsdelen, der faldt i krigen.

Sølvhornet fik H.P. Hanssen sammen med et pengebeløb, så han kunne komme på rekreation efter et fængselsophold i 1906. Det skete efter en indsamling blandt sønderjyderne. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce