Annonce
Tønder

Ny udstilling: Troens rejse går til Holmen i Løgumkloster

Billedhuggeren Laila Westergaard er blandt andet kvinden bag den kunstneriske udsmykning af Katedralskolen i Ribe, der blev indviet i 2015. Foto: Andre Thorup
Den verdenskendte japanske kunstner Watanabe Sadao  sættes i nutidig kontekst, når Museet Holmen den 15. august åbner udstillingen "Troens Rejse" med ham og den danske billedhugger Laila Westergaard.
Annonce

LØGUMKLOSTER: Museet i Holmen i Løgumkloster råder - med en enkelt undtagelse - ikke over en egen kunstsamling. Undtagelsen er en mindre, udsøgt samling billeder med religiøse motiver udført af den japanske kunstner Watanabe Sadao (1913-1996). Holmen fik doneret samlingen af en fond tilbage i 80'erne,  da der var planer om at indrette stedet som et centrum for nordisk kirkekunst. Det blev som bekendt ikke til noget, og billederne blev sidste gang vist offentligt i 1997. Men nu hentes billederne frem igen.

-  Det er en utrolig, utrolig fin samling. Watanabe er en berømt mand i verden, men han er gået i glemmebogen i Danmark, siger lederen af museet Holmen, Kirsten Moesgaard, der har sat sig for at ændre på dette forhold.

Lørdag den 1. august slår Museet Holmen døren op til udstillingen "Troens Rejse", hvor de udvalgte Watanabe-billeder i nye indramninger vises sammen med bogstaveligt taget tung religiøs kunst udført af den danske billedhygger Laila Westergaard.

- Laila Westergaard er et hot navn netop nu. Kirker rundt omkring i landet står nærmest i kø hos hende, når de skal have udskiftet deres døbefonte, siger Kirsten Moesgaard.

Laila Westergaard er søster til Ribes biskop Elof Westergaard, og hun er på vores kanter blandt andet kendt for den stort anlagte kunstneriske udsmykning af Ribe Kathedralskoles gård, der blev indviet i 2015.

Annonce

Jesus i kimono

Watanabe Sadao blev døbt og kristen som 17-årig og valgte herefter at formidle den kristne tro gennem den japanske folkekunst.

- Han skildrer ikke den kristusskikkelse, vi kender fra den vestlige kristne ikonografi. Han skildrer nemlig Kristus i kimono, siddende ved nadverbordet, hvor fisken serveres som sushi, forklarer Kirsten Moesgaard.

Fisken og brødet er også gennemgående motiver i Laila Westergaards relieffer og andre former for formidling og forståelse. Laila Westergaard har samtidig ladet sig inspirere af netop Watanabe Sadao.

- Vi synes at det er spændende at sætte de to i dialog med hinanden, siger Kirsten Moesgaard for udstillingen.

Annonce

En udfordring

Den giver hende dog også nogle bekymringer - sådan ren logistisk. Laila Westergaard kommer til Løgumkloster og Holmen med blandt andet en frise, der fylder godt på gulvet og vejer over et ton. Det er lidt af en stor mundfuld for det lille museum i Løgumkloster og kræver både ekstra kræfter og koordinering.

Senest lørdag den 15. august klokken 13 skal alt være på plads. På det tidspunkt er der inviteret til fernisering af "Troens Rejse". Ferniseringen foregår med baggrund i den aktuelle corona-situationen i en lukket kreds. Offentligheden får efterfølgende fra klokken 15, i øvrigt i Holmens almindelig åbningstid, adgang til det japanske og det danske tros-univers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Kolding

Efter borgmesters nej til Eva Kjer: V-profiler undrer sig over indblanding

Annonce