Annonce
Tønder

Ny udvikling: Salg af oldtidspark kan ende som tilsynsag

Lokalplanen for området, der tidligere husede oplevelsesparken " Hjemsted - Danernes Verden", behandles netop nu i det kommunale system. Lokalplan åbner for at etablere en autocamperplads med et udsigtstårn - Marsktårnet - som trækplaser og omdrejningspunkt. I høringsfasen er der indkommet 31 indsigelser/kommentarer og 780 protestunderskrifter. Modelskitse: Moos Landskaber
Efter kritik fra lokale campingpladsejere om ulig konkurrence stiller Ankestyrelsen en række kritiske spørgsmål vedrørende salget af oldtidsparken i Hjemsted. Sagen kommer på dagsorden på torsdag. Borgmester Henrik Frandsen er sikker på, at der ikke er noget at komme efter.

SKÆRBÆK/TØNDER: Blev alle regler fulgt, var prisen passende og gik det ordentligt til, da Tønder Kommune tidligere på året solgte Hjemsted Oldtidspark til en række lokale investorer?

Det er spørgsmål, som Ankestyrelsen nu rejser overfor Tønder Kommune. Svarene vil indgå i en vurdering af lovligheden af salget, og hermed også, hvorvidt der skal rejses en tilsynssag.

- Vi beder kommunalbestyrelsen om særligt at redegøre for, på hvilke vilkår ejendommen blev udbudt til salg, og hvordan køber opfylder vilkårene, skriver Ankestyrelsen i henvendelsen til kommunen.

Det er en fælles henvendelse til konkurrencestyrelsen fra campingpladsejerne i Tønder Kommune der er baggrund for, at Ankestyrelsen nu tager affære. Campingspladsejerne med Therese Thøgersen, Rømø, som pennefører, er utilfredse med, at Oldtidsparken var udbudt til salg med krav om at etablere en attraktion/oplevelsessted, men blev solgt til et campingpladsprojekt med 275 enheder og et udkigstårn.

- Vi ønsker hermed at udtrykke vores dybeste bekymring over den ulige konkurrence, vi i fremtiden vil få fra en ny campingplads i vores kommune. Den nye campingplads har stort set fået et kæmpe område med bygninger, legepladser foræret for en "slik", skrev campingpladsejerne.

Oldtidsparken

Hjemsted Oldtidspark blev etableret i 1996 med midler fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

I februar i år besluttede kommunalbestyrelsen at sætte parken, der da var blevet omdøbt til "Hjemsted - Danernes Verden" til salg.

Ifølge udbudsmaterialet skulle området sælges til et "oplevelsesbaseret formål drevet som privat virksomhed".

Salget af oldtidsparken til de ni investorer bag ”Marsk Camp A/S” blev godkendt af kommunalbestyrelsen i maj. Salget til en pris af 1.050.000 kroner var betinget af realisering af et udviklingsprojekt med et budget på 12 millioner kroner.

Eike Albrechtsen og Kim Printz Ringbæk (begge S), Bjarne Lund Henneberg (SF) og Holger Petersen (Enhedslisten) var imod salget.

Efter salget til camping-formål meldte den tidligere Venstre-formand i Agerskov, Eilif Hansen, sig på banen. Han bød to millioner kroner.

Den 28. september rejste campingsejerne i Tønder Kommune salget af oldtidsparken overfor Konkurrencestyrelsen. Herfra blev den videresendt til Ankestyrelsen, hvor den ligger til indledende vurdering.

Salget

Salget af oldtidsparken på samlet 12,5 hektar til 1.050.000 kroner skete via annoncer under overskriften "Fantastisk areal sælges til nye oplevelsesaktiviteter". Salget blev godkendt af et flertal i kommunalbestyrelsen i maj.

Kritikere af udbudsmaterialet og salgsprisen har fremført, at kommunen kunne have opnået en helt anden pris, hvis der fra starten havde været åbnet op for overnatning og camping.

Tønder Kommune har henholdt sig til, at udbudsvilkårene netop gav mulighed for at byde ind med en bred vifte af projekter, herunder også overnatningsmuligheder.

At buddet på godt en million kroner er forsvarlig og "den højeste pris, der kan opnås i handel og vandel" blev sikret gennem en vurdering af tre uafhængige ejendomsmæglere.

I forårets budrunde indkom to tilbud. Ud over de lokale investorer, der altså bød godt en million kroner, var det fra foreningen HOF (Hjemsted Oldtidsparks Frivillige). Foreningen bød fem kroner.

Annonce

En længere snak

Borgmester Henrik Frandsen siger, at Ankestyrelsens henvendelse i kølvandet på den rejste klage er helt normal procedure. Der har dog været et bump på vejen.

- Jeg blev på et tidspunkt ringet op at Ankestyrelsen. Vi havde en længere snak, hvor jeg havde svært ved at forstå, hvad det var, de ville have. Hun talte nærmest russisk. Til sidst blev vi enige om, at de skulle sende en henvendelse og præcisere, hvad de ville have svar på. Den henvendelse har vi nu fået, og når vi får en henvendelse fra Ankestyrelsen, så svarer vi på den, siger Henrik Frandsen.

Han undrer sig dog over, at de rejste spørgsmål, der har juridisk karakter, bliver sendt over og skal besvares i det politiske system.

Therese Thøgersen er som en af de kritiske campingpladsejere godt tilfreds med, at Ankestyrelsen er gået ind i sagen.

- Vi håber, at det ender med en tilsynssag og i sidste konsekvens med en ny udbudsrunde, siger hun.

12,5 hektar og de dertil hørende bygninger blev i maj solgt for 1.050.000 kroner. Efter en klage fra campingejere i kommunen ser Ankestyrelsen nu nærmere på udbudsmaterialet og salgsprisen.Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

I byrådssalen

Ankestyrelsen slutter den aktuelle henvendelse til kommunen med en opfordring til, at få svar inden for to måneder. Så længere behøver den statslige kontrolinstans dog ikke at vente. Ankestyrelsens henvendelse og et udkast til et svar er allerede sat på dagsorden i økonomiudvalget på torsdag, og dermed vil sagen formentlig lande i byrådssalen til endelig afgørelse den 28. november.

Annonce
Tønder For abonnenter

Friske regnskabstal: Her er ugens regnskaber fra Tønders virksomheder

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Nostalgien længe leve: Puch-elskere kommer langvejs fra, for at mødes hos Mogens i Bevtoft

Navne For abonnenter

Afskedsreplik fra far til fem: - I må højst sørge i tre uger, så skal I videre med jeres liv

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Tønder

Større gylleudslip: Slamsugere i arbejde det meste af natten

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Det var der pinlig tavshed om på DF-årsmøde - og den var nærmest larmende

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Haderslev

Politikere: Honorar giver os frihed til at prioritere det politiske arbejde

Billund For abonnenter

Lea coacher dig ud af dårlige vaner: - Vi spiser med vores følelser - derfor skal vi først se på følelserne

Sydjylland For abonnenter

Vi har alle vænnet os til at betale med mobilen: Men én særlig gruppe kan ikke få Mobilepay

Annonce