Annonce
Sydjylland

Ny undersøgelse: De fleste boligejere synes, sort arbejde er helt i orden

Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, minder om, at den besparelse, man opnår ved at få udført arbejdet sort, kan være dyrt købt, da man ingen garanti har. Foto Jeppe Carlsen
Ifølge en ny befolkningsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne og YouGov har mange boligejere en afslappet holdning til håndværkerarbejde uden regning.

Det sorte arbejde trives stadig i Danmark. I hvert fald er det kun hver tredje boligejer, som tager afstand fra at få løst eksempelvis håndværksopgaver uden regning. I en ny befolkningsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne svarer 33 procent således, at de ikke ønsker at benytte sig af sort arbejde og heller ikke ønsker, at andre gør det.

Til sammenligning har 28 procent ingen problemer med selv at benytte sig af sort arbejde, mens yderligere 15 procent svarer, at de ikke ønsker selv at benytte det men ingen problemer har med, at andre gør det.

- Det er bekymrende, at så få danske boligejere tager klart afstand til det sorte arbejde – både når det gælder en selv og naboen. Tallet er endda faldet en smule i forhold til for et år siden, hvor 37 procent svarede det samme, så der ingen tvivl om, at det stadig florerer ude på villavejene, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, som repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Annonce

- Når næsten hver femte boligejer får udført sort arbejde, kan det eksempelvis betyde man får udført arbejde på el- eller vvs-installationerne af folk, der ikke har den nødvendige autorisation, og det er at spille hasard med sit eget hjem.

Maria Schougaard Berntsen

- For de fleste er der nok tale om et økonomisk spørgsmål. Man skal bare huske på, at den besparelse, man opnår ved at få udført arbejdet sort, kan være dyrt købt, hvis der går noget galt, og man så ikke har nogen garanti eller forsikring, som dækker. Samtidig er der ikke længere garanti for ordnede forhold i arbejdet, for når arbejdet er sort, så er fx overenskomstens regler pludselig også sat ud af spil, siger Maria Schougaard Berntsen.

Udbredt problem
Undersøgelsen viser også, at 18 procent af boligejerne har fået udført sort håndværksarbejde på deres bolig indenfor de seneste fem år en eller flere gange.

- Når næsten hver femte boligejer får udført sort arbejde, kan det eksempelvis betyde man får udført arbejde på el- eller vvs-installationerne af folk, der ikke har den nødvendige autorisation, og det er at spille hasard med sit eget hjem, siger Maria Schougaard Berntsen.

- Udover at det kan have negative konsekvenser for en selv, så har det også negative konsekvenser for hele samfundsøkonomien, fordi statskassen går glip af de skattebetalinger, vi alle burde få gavn af. Derfor kan Tekniq Arbejdsgiverne kun opfordre boligejerne til at følge reglerne og droppe brugen af sort arbejde. Det er langt mere trygt og betaler sig i længden, siger hun.

Annonce
Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Ny mærkeordning deler vandene: Statskontrolleret klimamærke skal hjælpe forbrugere til mere klimavenlige indkøb, men hvordan det skal udformes er stadig til debat

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Annonce