Annonce
Aabenraa

Ny veteranbaneklub har nået målet: Skinnecyklerne er tilbage på sporet

Som afslutning på den officielle genåbning af skinnecyklerne havde Aabenraa Veteranbane anno 2019 inviteret borgerne på en gratis prøvetur. Også direktøren for Destination Sønderjylland, Karsten Justesen (i hvid skjorte), trådte pedalerne med sin datter om bord. Foto: André Thorup
Nu kan borgere og turister igen booke en tur med skinnecykel fra den gamle banegård i Aabenraa. Aktiviteten er blevet mere synlig med remise, der er udlånt af Julehjertebyen.

AABENRAA: Et langt sejt træk gennem flere år og måneder ligger bag genåbningen af skinnecyklerne på Aabenraabanen.

Det konstaterede formanden for Aabenraa Veteranbane anno 2019, Gert Larsen, da genåbningen blev markeret lørdag.


Vi står her i dag med både en klargjort bane, en remise, skinnecykler og alle jer, som har støttet os, og så er det det hele værd.

Gert Larsen, formand for Aabenraa Veteranbane anno 2019


- Vi står her i dag med både en klargjort bane, en remise, skinnecykler og alle jer, som har støttet os, og så er det det hele værd, sagde Gert Larsen, som takkede hele vejen rundt:

- Der har været mange udfordringer - ikke alle er overstået. Og vi har i den grad været afhængige af støtte - ikke mindst økonomisk.

Som en af de seneste udfordringer manglede en form for opbevaring til cyklerne, når de ikke er i brug. Julehjertebyen er trådt til med udlån af sin gule remise, som ellers har stået i en hal, når den ikke står på Storetorv i de syv uger op mod jul.

- Den pynter. Den ser jo ud, som om den altid har stået her, takkede formanden, og i dagens anledning havde Julehjertebyens togfører, Ingolf "Guffe" Lorenzen, kørt lokomotivet frem, så det kunne stå og smile ved åbningen.

Annonce

Politiker: - En solstrålehistorie

Formanden takkede også for godt samarbejde med KIS, kommunens interne servicekorps, som har stillet mennesker og materiel til rådighed. Han fremhævede medarbejderen Per Mogens Pedersen, som har istandsat foreløbig fem af de otte cykler, som foreningen nu har lånt og lejet.

- Du er en tryllekunstner, sådan som du har tryllet cykler frem af nogle vrag, sagde Gert Larsen.

På vegne af byrådet talte Signe Bekker Dhiman (S) fra kultur- og fritidsudvalget, og hun kaldte det en rigtig solstrålehistorie:

- Det er et helt fantastisk eksempel på samarbejde mellem kommunen, KIS og frivillige, hvor man har spillet sammen og brugt hinandens ressourcer. Det er godt, at I er kommet i mål. Vi har glædet os helt vildt til denne dag, sagde politikeren, der havde medbragt sin seksårige søn Milo.

Han var med sin mor ude at køre den afkortede genåbningstur på skinnecyklerne. Og turen gav sommerfugle i maven, fortalte han bagefter.

Annonce

Seks kilometer spor renset

Ikke mindst for de frivillige bag skinnecyklerne var det en festdag:

- Vi har godt nok glædet os til det her, fortalte Flemming Engedal fra veteranbanens bestyrelse. Han har været med til at rydde den seks kilometer lange strækning fra Aabenraa Banegård til jernbanens gamle trinbræt i Rise øst for Rødekro, hvor ruten stopper, og cyklerne skal vendes. Den var godt groet til efter pausen.

Rydningen er foregået til bens eller ved brug af skinnecyklerne. De havde også oprindeligt et erhvervsformål og blev brugt af jernbanemedarbejdere til at køre ud med værktøj og holde øje med sporene. Man kunne lige tage dem af skinnerne eller klappe dem sammen, hvis der kom et tog.

Aabenraabanen til Rødekro blev åbnet i 1868, og udover persontransport var den en vigtig linje for byens mange havnevirksomheder. Banen blev nedlagt til persontransport i 1971, men var fortsat i brug til gods indtil 1990. Og nu er den altså med skinnecyklerne blevet til en turistattraktion og en udflugtsmulighed for borgerne gennem et stykke fin natur.

Skinnecykler i Aabenraa

  • Fra denne weekend kan man køre på skinnecyklerne i alle weekender til og med efterårsferien i uge 42. Desuden er der åbnet alle dage i efterårsferien. Fra søndag kan man booke billetterne til banen på booksonderjylland.dk
  • Aktiviteten med skinnecykler i Aabenraa blev sidste sommer sat i stå efter et par år med intern uro i veteranbaneklubbens bestyrelse. Foreningen endte med at lukke ned. I stedet opstod en ny: Foreningen Aabenraa Veteranbane anno 2019
  • Foreningen har fået økonomisk støtte til genåbningen af skinnecyklerne af Aabenraa Kommunes §18-midler til frivilligt socialt arbejde. Desuden er der kommet støtte fra Søndersø Energi ApS og fra Skifter Andersens Fond.
Skinnecykling er blevet en mere synlig aktivitet, efter Julehjertebyen har udlånt sin gule remise til opbevaring af skinnecyklerne. -  Den ser jo ud, som om den altid har stået her, takkede Gert Larsen, formand for Aabenraa Veteranbane anno 2019. Foto: André Thorup
Signe Bekker Dhiman (S) fra kultur- og fritidsudvalget repræsenterede byrådet ved genåbningen af skinnecyklerne, og hun havde medbragt sin seksårige søn Milo, der havde glædet sig til prøveturen.  - Jeg har sagt til ham, at det er den eneste form for cykling, hvor man må køre uden hjelm, fortalte Signe Bekker Dhiman.  Foto: André Thorup
Ingolf "Guffe" Lorenzen, der normalt er togfører i Julehjertebyen, havde i dagens anledning overladt styringen til Julehjertebyens koordinator, Malene Bruhn. Foto: André Thorup
Skinnecyklerne her stammer fra 1950'erne, men da de blev brugt af jernbanemedarbejdere, havde de ikke en stol monteret. I stedet var der plads til værktøj. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sport

Alle engelske klubber trækker sig fra udskældt Super League: - Vi begik en fejl, og det undskylder vi for

Annonce