Annonce
Nordtyskland

Ny viden: Mange drikker sig i hegnet på grund af coronaepidemien

Folk kan langt bedre skjule alkoholmisbrug, når de ikke behøver at møde ind på jobbet, men kan arbejde og drikke derhjemme. Foto: Colourbox/Salauyou Yury. 
Kedsomhed, angst og manglende social kontrol har udløst alkoholproblemer hos mange mennesker under epidemien.

FLENSBORG: Først lidt efter lidt bliver de hidtil ukendte følger af coronaepidemien synlige. Stigende alkoholforbrug er en af dem.

- Coronaepidemien har påvirket mange menneskers drikkevaner, forklarer eksperten Björn Malchow fra Slesvig-Holstens center for misbrug i Kiel.

Flere nye undersøgelser leder til den konklusion, at alkoholforbruget er tiltaget mærkbart.

Annonce

- I vores rådgivning kan vi konstateret, at personer specielt er truet, hvis de også havde problemer før corona. På grund af isolation og hjemmearbejde mangler den sociale kontrol, mener Björn Malchow.

I diverse undersøgelser nævner de berørte dog hyppigst den begrundelse, at de ganske enkelt har mere tid til at drikke og keder sig. Andre vil dulme deres frygt og bekymring i forbindelse med coronakrisen ved hjælp af alkohol.


Mens barer og restauranter var lukket i månedsvis, er der i stedet blevet indtaget alkohol i hjemmene.

Misbrugsekspert Björn Malchow.


De berørtes egne oplevelser flugter fint med de seneste iagttagelser hos psykiatere og terapeuter, der ser et stigende forbrug af alkohol, tobak og narko, hvilket igen udløser et øget antal psykiske problemer.

Druk i hjemmet

- Pandemien har også lavet om på, hvor der bliver drukket. Mens barer og restauranter var lukket i månedsvis, er der i stedet blevet indtaget alkohol i hjemmene, forklarer Björn Malchow.

Både detailhandlen og netbutikkerne har oplevet en tydelig stigning i omsætningen.

Allerede før epidemien var drikkeri en udfordring i Slesvig-Holsten. Knap 50.000 indbyggere i delstaten har fået diagnostiseret et alkoholproblem. Det viser en opgørelse fra sygeforsikringen Barmer Krankenkasse.

- Desværre er antallet steget med rundt regnet ti procent i løbet af de seneste fem år, siger Bernd Hillebrandt, der er chef for Barmer i Slesvig-Holsten.

En procent af kvinderne i Slesvig-Holsten er alkoholikere. Det er kun en smule flere end det tyske gennemsnit på 0,9 procent.

Annonce

Slemt i forvejen

Langt værre ser det ud for mændene.

- 2,3 procent af de mandlige slesvig-holstenere er alkoholikere. Der er syv procent flere end i Tyskland som helhed, forklarer Bernd Hillebrandt.

Björn Malchow opfodrer borgerne til i det mindste at holde sig fra alkohol to dage om ugen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Endelig liv i posthuset igen: Brødre er klar med ny restaurant

Annonce