Annonce
Esbjerg

Ny viden om gamle dage: Fanø var også beboet i oldtiden

Overinspektør Morten Søvsø udpeger et lag, som antagelig er en landskabsoverflade fra jernalderen. Foto: Sydvestjyske Museer

Fanø: I slutningen af april henvendte en borger fra Fanø sig til Sydvestjyske Museer om et fund af keramik på nordspidsen af Halen, "som så gammelt ud".

Nu kan museet fastslå, at de 33 potteskår ér gamle. Faktisk er de fra jernalderen - godt og vel et par tusinde år gamle - og de bekræfter for første gang, at der også boede mennesker på Fanø i oldtiden.

Skårene kommer fra flere forskellige kar, hvoraf i hvert fald ét syntes at være fra århundrederne før Kristi Fødsel - den periode, som i den arkæologiske kronologi kaldes "yngre førromersk jernalder, fortæller arkæolog og overinspektør Morten Søvsø i et blogindlæg.

Annonce
Velbevaret skår fra ældre jernalder med skarpe brudflader fundet liggende på forstranden ved Halen, Fanø. Foto: Sydvestjyske Museer

Skår faldt ud af skrænten

Sand og vand har i løbet af historien rykket rundt på noget af landskabet på Fanø, men kortstudier har før tydet på, at der kunne være ældre landskabsrester bevaret på Fanøs østside. Derfor blev arkæologernes interesse også vakt, da fannikken kom med potteskårene.

Museet rykkede ud og besigtigede fundstedet. Det var på selve forstranden i under kote 2 meter, hvor det ikke har været muligt at bo dengang. Og skårene kan heller ikke have ligget der længe, da de hurtigt ville blive nedbrudt i det barske miljø.

Der har ligget en jernaldergård

I stedet kiggede man nærmere på kystskrænten, som løbende nedbrydes ved stormvejr. Her kunne arkæologerne se en væg af lag af vindaflejret sand - også med en gammel landskabsoverflade under noget af det øverste sand.

Det må være fra dette niveau, skårene er skyllet ud af skrænten, mener arkæologerne - og at de ligger der, må betyde, at der i ældre jernalder har ligget mindst én gård i nærheden.

- 33 keramikskår er ikke noget, vi plejer at juble over, men i dette tilfælde bekræfter fundet for første gang, at der rent faktisk boede mennesker på Fanø også i oldtiden, og at der måske stadig kan skjule sig spor efter dem også andre steder på øen, lyder det fra Morten Søvsø.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce