Annonce
Nordtyskland

Ny virus dræber Nordtysklands fugle

Specielt solsorte dør i hobetal af den nye virus.Foto: Malene Thyssen/Wikimedia.

KIEL: Virussen usutu er dødelig for solsorte. Nu har den nået Nordtyskland. I mere end 2200 tilfælde er der mistanke om udbrud i Niedersachen. Yderlige mange meldinger kommer fra Slesvig-Holsten, Hamborg og Bremen. Det oplyste miljøorganisationen, Nabu, onsdag.

I alt har Nabu i år modtaget 8881 anmeldelser om syge eller døde fugle, der formentlig har været ramt af en usutu-infektion. I år er flere fugle end nogensinde før ramt af virussen, forklarer organisationen.

Usutu-virussen stammer fra Sydafrika og blev første gang observeret i det sydvestlige Tyskland i 2010. Sygdommen bliver overført af myg.

Først og fremmest bliver solsorte ramt af sygdommen, der i mindre omfang også kan smitte andre arter som sangdrosler, mejser eller finker. Når virussen er ny i et område, medfører den tit massedød specielt blandt solsorte.

Infektioner med usutu optræder først og fremmest i august og september. For øjeblikket modtager Nabu dagligt cirka 400 anmeldelser om infektioner.

I værste fald kan sygdommen også ramme mennesker. Det skriver Statens Seruminstitut.

DPA/pgm@jv.dk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Kreativ og uhyggelig halloweenpynt

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce