Annonce
Haderslev

Ny Vojens-virksomhed vil løse boligmangel for studerende og soldater

Model: Innocon

Den nyetablerede Vojens-virksomhed, Innocon, har opfundet en type lette og flytbare boliger, som kan løse boligproblemer for både studerende og værnepligtige. De kan måske løse et boligproblem i Haderslev.

Når cirka 470 konstabler skal være på plads i Slesvigske Fodregiment i løbet af nogle år, skal de have et sted af bo, der ikke er for dyrt. Det vil fortrinsvis være unge mennesker med en indtægt på 23.000 kroner om måneden, som Haderslev Kommune gerne vil have boende lokalt. Men opgaven kræver et stort antal mindre, billige boliger, som byen lige nu ikke råder over. Det vil Vojens-virksomheden Innocon gerne tilbyde en løsning på med en ny type flytbar og let konstrueret bolig.

- Målgruppen er unge, studerende, konstabler i kasernebyer, ældre, som patienthotel eller sågar til hjemløse, fortæller ingeniør Jørgen Hansen, der født og opvokset i Gram.

Idéen bag Innocon er, at skabe en mere indbydende bolig end de eksisterende produkter på marked med flytbare boliger, så det ikke ligner en ren containerby, men snarere et boligkvarter.

Borgmester H. P. Geil og kommunens ledelse var fredag inviteret ud til en fremvisning af prototypen på de nye flytbare boliger. Her det Danny Hansen ved siden af Geil og bag ham, hans far, Jørgen Hasen. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Ændring i loven

Ejerkredsen består af arkitekter og ingeniører, som alle har mange års erfaring i det danske erhvervsliv. Medejer Danny Hansen fortæller, at en liberalisering af planloven sidste år har gjort de midlertidige boliger mere aktuelle.

- Tidligere måtte midlertidige boliger kun stå i tre år. Med lovændringen må de stå i ti år, og så bliver det jo interessant for rigtig mange, siger han.

Husene kræver ikke et fundament, men er lavet til at stå klodset op, men skal naturligvis have tilført strøm og vandafledning fra et dertil indrettet stik udvendig på huset.

Virksomheden ligger på Aage Gramsvej i Vojens. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Kræver investor

Borgmester H. P. Geil (V) bekræfter, at det kan blive et problem for Haderslev at huse de 470 unge konstabler, som i løbet af nogle år skal gøre tjeneste ved Haderslev Kaserne. Han har også kendskab til den nye Vojens-virksomhed og har på et møde på kasernen for de nye ansatte 28. januar fortalt om de midlertidige boliger fra Vojens.

- Der kommer i alt 470 yngre mennesker til byen på mellem 20 og 30 år. Og i Skrydstrup kommer der 100 mand ind til at betjene de nye kampfly. Det kræver en bestemt type boliger, som jeg ikke er sikker på, at vi kan tilbyde lige nu, vi ved det faktisk ikke, men jeg mener, at de her midlertidige boliger vil være en fin løsning, siger H. P. Geil.

Han understreger, at hverken kommunen eller forsvaret kan gå ind og investere i boliger og leje dem ud. Til gengæld ser han det som en oplagt opgave for en investor at købe en antal af de midlertidige boliger og leje dem ud for fem år ad gangen.

- Og mangler der en grund til sådan en soldaterby, så finder vi nok det, siger H. P. Geil.

Sådan ser der ud indefra. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Ny i Gram

Innocon har til huse på Aage Gramsvej i Vojens. Her vil firmaet have lager og produktion, når husene for alvor kommer ud på markedet.

- Forventingen er, at vi skal have cirka 12 fastansatte i produktionen. Det skal både være tømrersvende og ufaglærte, forklarer Jørgen Hansen, der selv bor i Aabenraa.

Grundmodellen blandt Innocon-husene forlader produktionen i Vojens fuldt indrettet med varmepumpe, toilet, køkken, borde og sågar vaskemaskine og opvaskemaskine. På tager er der solceller til at drive luft-til-luft-pumpen og huset opfylder kravene i bygningsreglementet BR2020.

Innocon håber også, at den nyudviklede boligtype især vil kunne bidrage til at løse boligproblemer for studerende i byer som Aarhus, Odense, Aalborg og København.

Desuden har en ændring i de regler, der regulerer hyttestørrelser på campingpladser, skabt mulighed for, at Vojens-husene kan opstilles som luksushytter på campingpladser. Men også udlejning til turister i baghaven eller som teenager-værelse ser Innocon muligheder i.

Medejer Danny Hansen ved præsentationen fredag. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Haderslev

Vild skov bliver for os alle

Annonce