Annonce
Sønderborg

Nydamskolen fejrer renovering og åbning af Naturium

Lørdag er der officiel åbning af Naturium på Nydamskolen. PR foto

Vester Sottrup: Nydamskolen har gennemgået en række omfattende renoveringer i løbet af de seneste par år, og skolens Naturium er nu også renoveret og indrettet på en ny og mere brugbar måde. På lørdag 25. maj fra kl. 9 til 10.30 åbner Nydamskolen dørene op til hvad man næsten skulle tro var en helt ny skole.

Skolens Naturium er opbygget af en række værksteder: Biologihjørne med mikroskopi og dissektionsmuligheder, foredragsområde, faldområde, hvor man kan undersøge, hvordan ting falder, sløjdhjørne med konstruktionsopgaver, udeområde, erhvervsorienteringsområde og et teknologi- og digitalområde med Lego mindstorms, mikrobits med mere.

Indskoling og mellemtrin fik helt nye lokaler for to år siden, og alle overbygningslokaler er også blevet renoveret.

Skolen inviterer på den baggrund alle interesserede til åbent hus med forskellige aktiviteter rundt om på skolen: der er naturvidenskabelige aktiviteter, der er liv i et pædagogisk læringscenter og Håndværk og Design samt Globallinjen viser, hvad de arbejder med.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce