Annonce
forside

Nydansk førstegangsvælger: Dejligt at få indflydelse

Mona Hasssan Ahmad bidrog til diskussionen onsdag den 1. november. Foto: Søren Nørgaard

Mona Hassan Ahmad har været i Danmark i syv år og har i år mulighed for at stemme ved kommunalvalget for første gang.

Skjern: I Danmark er der en regel om, at indvandrere og flygtninge skal have boet minimum tre år i landet, før de kan stemme ved enten kommunalvalget eller folketingsvalget. Hos Lærdansk i Skjern har de mange nydanskere, som ved det kommende valg den 21. november kan stemme for første gang.

En af dem er 26-årige Mona Hassan Ahmad, som er flygtet fra Somalia i 2010. Hun har boet syv år i Danmark sammen med sin familie, men først i år kan hun sætte sit aftryk på kommunalvalget:

- Det betyder rigtig meget. Jeg vil gerne have indflydelse på, hvem der skal i byrådet og styre vores kommune, siger hun.

Onsdag den 1. november havde hun muligheden for at møde nogle af de politikere, som stiller op i Ringkøbing-Skjern Kommune. På valgmødet var emnet integration på programmet, og Mona føler, at hun fik meget ud af mødet med politikerne:

- For os nydanskere er der mange nye ting at forholde sig til. Det var derfor et godt møde, fordi man fik sat ansigt på de forskellige politikere.

- Det gør det nemmere, når man om et par uger og også i fremtiden skal stemme. Det er jo dem, som kan gøre forholdene for os nydanskere nemmere, siger hun.

Annonce
Til valgmødet på Lærdansk i Skjern var omkring 100 nydanskere klar til at debattere med politikerne. Foto: Søren Nørgaard

Samlet kommune

Mona Hassan Ahmad er ikke den eneste nydanske på Lærdansk i Skjern, som har mulighed for at stemme ved kommunalvalget. Hun opfordrer derfor andre nydanskere, som har ret til at stemme, til at gøre brug af den. I hendes øjne er det nemlig vigtigt, at alle bidrager til at flytte kommunen i en positiv retning:

- Jeg håber, at alle med mulighed for at stemme gør det. Jeg har boet i Danmark i syv år og forsøger stadig at tilpasse mig, men til tider kan jeg stadig godt føle, at vi lever opdelt i grupper.

- I mine øjne skal kommunen være en samlet enhed, hvor vi kan lære af hinandens kultur. Jeg håber, at det kan lade sig gøre i fremtiden, siger Mona.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce