Annonce
forside

Nydanskere jagter indflydelse i byrådet

Nydanskerne Vladimir Semenichenko (t.v) og Ayhan Üsün (t.h) stiller for første gang op til kommunalvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune. Foto: Jørgen Kirk

Ayhan Üsün og Vladimir Semenichenko stiller for første gang op til kommunalvalget i jagten på indflydelse.

Skjern: Kommunalvalget er godt i gang, og på størstedelen af lygtepælene hænger valgplakater med de forskellige kandidater. Blandt de mange navne hænger også to udenlandske af slagsen.

Vladimir Semenichenko er den ene. Han er født og opvokset i Ukraine, men har boet i Danmark de seneste 10 år grundet praktik i landbrug. I dag læser han til maskiningeniør på Aalborg Universitets afdeling i Esbjerg, men er bosat i Skjern med sin familie.

Den anden er Ayhan Üsün, som er født i Tyrkiet. I en alder af otte kom han til Danmark med sin familie. Han har også slået sig ned i Skjern og underviser på Syddansk Erhvervsskole i Grindsted.

Annonce
 

Vil hjælpe mennesker

De stiller op for henholdsvis Kristendemokraterne og SF, men fælles for dem begge er, at interessen for politik altid har eksisteret, ligesom lysten til at gøre en aktiv indsats for at hjælpe andre:

- Jeg stiller op for Kristendemokraterne, fordi de har samme værdier som mig. Det er et familieparti, hvor mennesket kommer først, siger Vladimir.

En anden mærkesag for den 33-årige byrådskandidat er integration. Han har selv oplevet, hvordan Ringkøbing-Skjern håndterer de mange flygtninge, som kommer til kommunen:

- Kommunen er god til at integrere nydanskere, men der er stadig nogle udfordringer, som jeg gerne vil have forbedret, forklarer han.

For Ayhan Üsün fylder integration meget, ligesom ældre og psykiatri og folkeskole også er store mærkesager:

- Folkeskolen betyder meget for mig. Jeg gik i en dansk skole, og der er nogle huller, jeg gerne vil lukke. Vi skal blandt andet give børnene deres barndom tilbage ved kortere skoledage. Integrationen er også vigtigt. Jeg fik god støtte som barn, og mine kompetencer vil jeg gerne give videre. Ældre og psykiatri er også vigtig for mig, da jeg har arbejdet med børn, der har nogle vanskeligheder, siger han.

Et forbillede for nydanskere

Både Vladimir og Ayhan har nogle mærkesager, de går til valg på. Selvom de begge søger indflydelse, håber de også, at de kan være et forbillede for andre nydanskere:

- Mange nydanskere vil ikke stemme, fordi de stoler ikke på politikerne. Jeg har snakket med flere af mine venner fra Ukraine, som bor i landet, og de vil ikke stemme. Derfor skal vi være gode eksempler, siger Vladimir og bliver fulgt op af Ayhan:

- Jeg er enig. Mangfoldigheden skal hyldes, og selvom jeg ser mig som dansker, så gør det mig stolt, at jeg kan være et talerør for nydanskerne, siger han.

I forhold til spidskandidaterne får Ayhan og Vladimir ikke samme taletid. Derfor søger de begge mod sociale medier som Facebook for at gøre opmærksom på sig selv. Og uanset resultatet den 21. november har de ikke planer om at stoppe i lokalpolitik foreløbig:

- Det er en stor udfordring, og jeg stiller helt sikkert op igen, siger de begge i kor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce