Annonce
Esbjerg

Nye boliger skyder op overalt: Arbejdernes Boligforening har hænderne fulde

Arbejdernes Boligforenings 40 familieboliger i Langliparken i to plan som forskudte rækkehuse. Visualisering: AB/Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S
Arbejdernes Boligforening (AB) er en af de boligforeninger, der bygger på livet løs i Esbjerg i disse år, og folketingsmedlem Anders Kronborg (S) fik forleden en rundtur til de store byggeprojekter, Esbjergs ældste boligforening lige nu er i gang med.
Annonce

Esbjerg Kommune: Boligforeningerne bygger på livet løs i Esbjerg i disse år, og Langliparken i Hjerting er et af de meget populære steder, hvor Arbejdernes Boligforening over to etaper opfører i alt 40 familieboliger på hver cirka 110 kvadratmeter tæt på vandet og de grønne områder i Marbæk.

Første etape er færdigbygget og beboerne flyttede ind 1. september, mens anden etape er i gang og ventes færdig omkring 1. juni næste år. Der er rift om boligerne, for der er allerede omkring 100 på venteliste til de 20 boliger, der står færdig til sommer, oplyser direktør i Arbejdernes Boligforening (AB), Peter K. Larsen.

Formanden for Arbejdernes Boligforening, Poul-Erik Hansen, og folketingsmedlem og medlem af boligudvalget på Christiansborg, Anders Kronborg (S), ses her ved etape to i Langliparken i Hjerting, hvor der allerede er 100 på venteliste til de 20 boliger, der skal stå klar til sommer. Privatfoto.

Både etape 1 og 2 er udbudt som fagentreprise med hovedsageligt lokale håndværkere, og den samlede anskaffelsessum beløber sig til godt 40 millioner kroner per etape.

Medlem af Folketingets boligudvalg, Esbjerg-folketingsmedlem Anders Kronborg (S), og formanden for AB, Poul-Erik Hansen, var forleden på rundtur i de nye byggerier, som AB står bag, herunder som nævnt Langliparken, men også Teglværkskvarteret ved Gammelby Ringvej.

- Teglværkskvarteret følger byggeplanen, og de 50 familieboliger over Netto er fuldt udlejet til studerende, mens den første boligblok ud af tre også er færdigbygget og fuldt udlejet. Der er stor efterspørgsel på boligerne i de to blokke, der lige nu er under opførelse, specielt med de øverste etager hvorfra der er udsigt over havnen, Fanø, Esbjerg By, og hvor man - i godt vejr - også kan se Ribe Domkirke, fortæller AB-formanden.

Annonce

Renovering for halv milliard

Derudover var Poul-Erik Hansen og Anders Kronborg også en tur omkring Sædding, hvor Poul-Erik Hansen fremviste det store renoveringsprojekt, som AB har påtaget sig, med en total-ombygning af boligforeningens største afdeling - Ådalsvænget, Ådalsparken og Ådalshaven.

Ikke færre end 563 millioner kroner bliver der med støtte fra Landsbyggefonden brugt på projektet, som omfatter 606 boliger, der med ombygning, renovering og sammenlægning ender på 509 boliger. Afdelingen er bygget i tidsrummet 1981-1984, og det har været hårdt tiltrængt, at den store bygningsmasse, der dels består af etageejendomme, dels rækkehuse i ét og to plan, får en overhaling.

AB er i gang med at renovere og ombygge for over en halv milliard kroner i Sædding. Tegning: Årstiderne Arkitekter.

I afdelingen i Sædding bliver nogle boliger totalt renoverede, mens andre får renoveret installationerne. Fælles for alle gælder dog, at hele klimaskærmen bliver renoveret, hvilket vil sige, at der bliver lagt nyt tag og opsat nye facader og skiftet vinduer og døre. Den fysiske renovering gik i gang i februar 2019 og forventes endeligt afsluttet i sommeren 2022.

Annonce

Rigt boligudbud

Anders Kronborg var imponeret efter sin rundtur:

- Jeg glæder mig meget over, hvordan de almennyttige boligforeninger sammen med privat bygherrer er med til at transformere Esbjerg Kommune i disse år. Der bliver et rigt boligudbud at vælge i mellem til gavn og glæde for kommunens udvikling, siger folketingsmedlemmet, der også ser frem til, at han formentlig sammen med S-regeringens boligminister skal se det færdig resultat i Sædding.

I hvert fald agter AB til den tid at invitere boligminister Kaare Dybvad (S) på besøg for at se resultatet af den helhedsplan, som han socialdemokratisk boligordfører var med til at beslutte, oplyser Poul-Erik Hansen.

Kort om

Arbejdernes Boligforening blev stiftet i 1917 og er den ældste boligforening i Esbjerg.

Boligforeningen har godt 3.100 boliger såvel i Esbjergs centrum som i forstæderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce