Annonce
Haderslev

Nye Borgerlige vil ændre aftale om støjkompensation

Jan Køpke Christiensen, Nye Borgerlige, vil gennem sin folketingsgruppe kæmpe for at få bedre vilkår for F-35s naboer; specielt i den gule zone. Arkivfoto
Sønderjysk folketingssuppleant vil have nedsat en uvildig ekspropriationskommission til at vurdere de reelle tab for husejerne tæt på Fighter Wing Skrydstrup.

SKRYDSTRUP: Den sønderjyske førstesuppleant til Folketinget for Nye Borgerlige Jan Køpke Christensen vil have ændret den kompensationsaftale, som et flertal i Folketinget vedtog for en uge siden.

Derfor sender han nu et beslutningsforslag gennem sin folketingsgruppe.

– Aftalen er under al kritik og må ændres. Det er en uforskammethed af rang over for borgere i den gule zone, der også bliver berørt af støjgener, siger han.

Derfor vil han have sit parti til at arbejde for en ændring af aftalen.

– Jeg er mildest talt rystet over det politiske flertal, der har indgået et forlig, hvor man nedgør mange borgerne tæt på lufthavnen i Skrydstrup. Aftalen udviser en ligegyldighed over for de gener, de bliver udsat for, i forbindelse med de nye fly Danmark har købt.

Annonce

Forskelsbehandling

Det er specielt forskelsbehandlingen mellem de 117 ejendomme tættest på flyvestationen i den røde zone, der får tilbud om opkøb, mens cirka 1500 boliger i den gule zone kan vælge mellem støjsikring eller 70.000 skattefri kroner i hånden, der er problemet.

– Staten kan ikke nøjes med at kompensere med sølle 70.000 kroner, frem for at påtage sig et egentligt erstatningsansvar. Der er peanuts, mener Jan Køpke Christensen.

Han vil derfor have nedsat en uvildig ekspropriationskommission til at vurdere de reelle tab for naboerne.

– Det er mildest talt uanstændig at affærdige de berørte borgere med denne kompensation, og derefter fratage dem retten til at få vurderet det tab, de lider, siger Jan Køpke Christensen.

Det flertal i Folketinget, som vedtog kompensationsordningen, består af den socialdemokratiske regering, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce