Annonce
Haderslev

Nye Borgerliges folketingskandidat 'skubbede' til Enhedslistens

Jan Køpke Christensen kaldte Nanna Bonde fra SF for en "smuk ung pige", og så kom politikerne op og skændes. Arkivfoto: Tobias Ring
Jan Køpke Christensen kaldes både aggressiv, voldelig, sexistisk og grænseoverskridende efter episode på gymnasiets valgmøde.
Annonce

HADERSLEV: Den politiske debat kørte lidt af sporet i tirsdags på Haderslev Katedralskole. Efter et indlæg af Nanna Bonde (SF), gik det galt, og nogle af kandidaterne endte i mundhuggeri og skubberi.

– Det var jo som reaktion på noget, jeg sagde, at det skete. Det foregik jo bag mig. Jan Køpke blev rigtig sur over min indledning i debatten, og så kom Mathias fra Enhedslisten og Jan fra Nye Borgerlige nærmest op og slås. Jan Kalder mig en "ung smuk pige" efter mit indlæg og taler mig ligesom ned. Det siger jeg ligesom fra overfor, så bliver han meget sur. Det eskalerer så fuldstændigt, fortæller Nanna Bonde.

– Det lyder ikke så slemt, men i sammenhængen var det. Hun havde holdt et enormt flot oplæg, og så sagde han, at det var nemt at få opbakning, når man er "en ung smuk kvinde", eller sådan et eller andet. Han nedgjorde hendes argument ved at spille på hendes alder og køn. Der var der flere, der sagde fra overfor blandt Jesper Petersen og Karin fra Alternativet, supplerer Mathias Christiansen.

Jan Kalder mig "en ung smuk pige" efter mit indlæg og taler mig ligesom ned. Det siger jeg ligesom fra overfor, så bliver han meget sur. Det eskalerer så fuldstændigt.

Nanna Bonde

Annonce

Trådt i spinaten

Mundhuggeriet udviklede sig så.

– Stemningen blev simpelthen ret dårlig ret hurtigt. Jeg stod med siden eller ryggen til, og prøvede at snakke til ordstyreren, så jeg så ikke, at han gjorde det. Og jeg valgte at ignorere det, for ikke at give ham den opmærksomhed. Men han ramte mig to-tre gange på skulderen; det var mere end et prik, konstaterer Mathias Christiansen.

Han partikollega Rune Robert Friis kalder det i et indlæg på Enhedslistens lokale hjemmeside for ”en aggressiv og voldelig adfærd” og Jan Køpke Christensens kommentar for ”sexistisk” og hans adfærd for grænseoverskridende.

– Men hvor slemt var det? Er det noget, der er blevet politianmeldt?

– Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke gider gøre noget ved det. Vi skal ikke rende rundt og politianmelde hinanden. Han har trådt i spinaten, og så håber jeg bare, at han lærer af det. Det vil at være at trække den langt, at skulle til at politianmelde hinanden.

Annonce

Ikke vold

Også Nanna Bonde nedtoner det fysiske i episoden:

– Jeg vil nok ikke selv kalde det vold, men det var i hvert fald truende adfærd. Mathias bliver sådan puffet til af ham, det er ikke noget hårdt skub eller et slag. Men der er fysisk kontakt, siger hun.

– Jeg blev nok ret overrasket, for det har jeg ikke prøvet før i en paneldebat. Vi stod to ved hvert bord og skulle dele mikrofon. Hun stod mellem mig og Jan Køpke. Vi kom op og toppes. Det virkede som om, han løb tør for ord og prøvede at skubbe mig. Så vidt jeg husker, bad jeg ordstyreren, om vi ikke kunne tale politik og tage det seriøst, for det handlede ikke om politik. Det skulle handle om, om han havde givet Nanna et kompliment eller ej. Hvor jeg syntes, han havde talt rigtig nedladende til hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce