Annonce
Sønderborg

Nye fliser i gågade driller igen

Det er her ved bygningen i Perlegade 46, at stenene er blevet lagt for højt, så vand kan trænge ind. Ejer af bygningen Jørn Juhl ses til højre i billedet. Foto: Timo Battefeld.

En forkert højde betyder, at nogle kvadratmeter granitsten skal lægges om, men tidsplanen for gågade-renoveringen holder, lyder det fra kommunen. Forretningsindehaver frygter dog for flere problemer.

Sønderborg: Det skal tilsyneladende være skidt, før det bliver rigtig godt med hensyn til gågadens granitbelægning. For nu har det vist sig, at langs med bygningen i Perlegade 46, hvor der tidligere var skobutikken Deichmann, er stenene blevet lagt for højt, så der er fare for at vand kan løbe ind i bygningen.

- Vi har set på det. Det er kun nogle få kvadratmeter, men de bliver selvfølgelig lagt om, fortæller ingeniør Lars Merrild Overgaard fra kommunens Projekt & Anlæg.

Det er Jørn Juhl (Juhls Bolighus) der ejer bygningen, og han er ikke imponeret over hverken tempo og samarbejde i renoveringsarbejdet.

- Der mangler byggestyring, og jeg er bange for, at vi ikke har set de sidste problemer, siger han.

- Der er flere ting i det. Ikke mindst det at skulle arbejde med en gade, der hælder og samtidig skal være tilgængelighed for både fodgængere og kørsel med arbejdskøretøjer og transport af sten. Det giver en etapevis udfordring i arbejdet, forklarer Lars Merrild Overgaard og tilføjer:

De 11 centimeter tykke og temmelig tunge sten er også glatte på undersiden, hvilket kan drille under lægningen.

Annonce

Der er flere ting i det. Ikke mindst det at skulle arbejde med en gade, der hælder og samtidig skal være tilgængelighed for både fodgængere og kørsel med arbejdskøretøjer.

Ingeniør Lars Merrild Overgaard, Projekt & Anlæg

Færdig inden vinter

- Jeg tror ikke, at man hos bygherren (kommunen red.) er klar over, hvor meget det her har indflydelse på handel og omsætning. Derfor undrer det mig, at man ikke kan fremskynde arbejdet, siger Jørn Juhl.

Selv om tidsplanen på nuværende tidspunkt er skredet lidt, regner Lars Merrild dog med, at hele gågaden ned til Citykrydset ved Jernbanegade er klar, inden vinteren kommer. Det er imidlertid ikke kun selve belægningsarbejdet, som kan drille og forsinke. Også det forudgående arbejde med at lægge nye fjernvarme- og vandrør, går ikke altid helt efter planen.

- Ikke alle rør ligger lige der, hvor vi havde regnet med det. Men belært af de hidtidige erfaringer håber vi, at gågaden er helt klar inden udgangen af året.

Arbejdet udføres primært ved at lave siderne færdige først, og derefter midterstykket mellem afløbsristene. Stikvejene som ved eksempelvis Reimersgade og Jernbanestien bliver først færdige til foråret næste år.

- Og så holder vi lige en pause fra ugen op til ringridning og til 1. august, hvor områderne med grus og sand asfalteres, tilføjer Lars Merrild Overgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce