Annonce
Erhverv

Nye fund af virus giver aktiehop til maskeproducenter i Kina

str/Ritzau Scanpix
Ansigtsmasker og medicinproducenter stiger i værdi efter yderligere fund af ny virus i Kina.

Fundet af over 130 nye tilfælde af lungebetændelse som følge af en ny virus i Kina har fået aktierne på producenter af ansigtsmasker og medicin i landet til at stige markant, rapporterer det amerikanske erhvervsmedie CNBC.

Selskabernes markedsværdi voksede, da sundhedsmyndighederne i Wuhan mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyste, at der er fundet 136 nye tilfælde i byen Wuhan.

Derudover er der fundet tre tilfælde andre steder i landet.

Det nye virus er et corona-virus og det menes at være i familie med virusset sars, der kostede næsten 650 mennesker livet i Kina og Hongkong mellem 2002 og 2003.

De nye oplysninger fik aktiekursen hos Tianjin Teda og Shanghai Dragon, der ifølge CNBC begge producerer ansigtsmasker, til at stige med henholdsvis ni og ti procent.

Selv om de kinesiske myndigheder erklærede, at situationen var under kontrol, bankede kursen også i vejret for en række medicinalproducenter.

CNBC peger på de tre medicinalproducenter Jiangsu Sihuan Bioengineering, Shandong Lukang Pharmaceutical og Shenzhen Neptunus Bioengineering som eksempler. Deres kurs er oppe med omkring ti procent ifølge CNBC.

Modsat har nyhederne ifølge Bloomberg været alvorlige nok til også at gøre indtryk i andre dele af det kinesiske erhvervsliv.

Hos aktionærer hos luftfartsselskaberne er det ifølge Bloomberg frygt for, at mulige passagerer udskyder eller dropper rejser.

Det har kostet de to kinesiske flyselskaber China Southern Airlines og China Eastern Airlines på aktiemarkederne. De er blev begge sendt ned med henholdsvis 2,6 og 3,1 procent, skriver Bloomberg.

Også sociale aktiviteter i Kina ser ud til at frygte for, at virusnyhederne kan lægge en dæmper på lysten til at gå ud.

Udbruddet har ifølge Bloomberg udløst frygt for, at kineserne holder sig fra større menneskemængder.

Det koster hos filmproducenter og biograferne. Hengdian Entertainment og Wanda Film faldt 10 procent, mens China Film Company faldt 7,6 procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce