Annonce
Sydjylland

Nye guider kan nu fortælle Vadehavets forunderlige fuglehistorie

Seks dansker og 16 tyskere er klar til at fortælle turister om Vadehavet. Foto: NAKUWA
Det grænseoverskridende NAKUWA-projekt står bag uddannelse af 22 naturinteresserede, der netop har været til eksamen.

22 naturinteresserede – seks danske og 16 tyske – har været til eksamen som fugleguider og kan nu med større faglighed lede grupper af turister, der efterspørger naturoplevelser af høj kvalitet i den danske og tyske del af Vadehavet. Området har status som Unesco's verdensarv.

Den skriftlige og praktiske prøve foregik i Breklum nord for Husum og i naturområdet Beltringharder Koog, hvor der var rige muligheder for at iagttage flere af de op mod 40 fuglearter, der bruger Vadehavet som en livsvigtig station på deres flere tusinde kilometer lange træk.

Uddannelsen af fugleguider indgår i det grænseoverskridende NAKUWA-projekt, hvis formål er at udvikle og afsætte grænseoverskridende og bæredygtige produkter og tilbud inden for natur- og kulturturisme. Projektet skal overordnet bidrage til vækst og flere job i vadehavsområdet, skriver NAKUWA i en pressemeddelelse.

- Vi fik 65 ansøgere til kurset, hvilket overstiger vores vildeste forventninger. Vi kunne maksimalt håndtere 24, og derfor var vi været nødt til at fravælge omkring 40 interesserede. Nogle af de valgte havde på forhånd flirtet med at guide i naturen, dog ikke specielt på fugleområdet, andre var helt blanke, men med stor lyst til at guide på fugleture. Fælles for dem er, at de nu har forpligtet sig til at bruge deres eksamen til at udbrede kendskabet til fuglelivet, Vadehavet og verdensarven i de to lande, siger projektkonsulent John Frikke, Nationalpark Vadehavet.

NAKUWA-projektet

Projektet NAKUWA er finansieret af Interreg Deutschland-Danmark med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Læs mere om Interreg Deutschland-Danmark på www.interreg5a.eu. Business Region Esbjerg er Leadpartner i projektet.

Mød to af de nye fugleguider

Blandt de nye fugleguider er Marit Beckmann, Løgumkloster, som er opvokset ved sin fars plantage nær Frøslev og dermed har haft naturinteressen hele livet. Hun har været lærer og skoleleder i 30 år nord og syd for grænsen og driver nu firmaet birdwatching.dk.

- Jeg har været fugleguide i en årrække, og dette var en oplagt mulighed for at udbygge og få papir på min viden, et certifikat. Kurset har øget mit netværk, jeg har lært om den tyske del af Vadehavet, og jeg har øget min faglighed på det ornitologiske område. Det er især spændende, at projektet er grænseoverskridende. Jeg samarbejder i forvejen med en tysk vadehavsguide om ture, der krydser grænsen, siger Marit Beckmann.

Klaus Louring, Fanø, har siden 2013 drevet enmandsfirmaet Strandskaden, der tilbyder natur- og kulturture på øen. Han er uddannet skov- og landskabsingeniør, bedst kendt som skovfoged, men måtte gentænke sit arbejdsliv, da han i 2010 blev ramt af sygdommen borrelia. Han har efterfølgende læst til folkeskolelærer og begyndte ved siden af at arrangere ture.

- Jeg betragter uddannelsen til fugleguide som en vigtig del af min efteruddannelse, der giver mig mulighed for også at tilbyde fugleture. Jeg er skovmand og meget naturligt også jæger, og kurset har vakt en ornitologisk interesse, som giver mig et bredere blik på vores natur og måden, den bliver forvaltet på. Den vil jeg gerne være med til at formidle, siger Klaus Louring.

Annonce

En enestående fuglehistorie

NAKUWA-projektet, hvis primære målgruppe er verdensarvsturister og Special Interest Turister (SIT), foregår i et samarbejde mellem Nationalpark Vadehavet, Business Region Esbjerg, Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer, Nordsee-Tourismus-Service og WWF Deutschland Wattenmeerbüro.

Projektkonsulent John Frikke, der i 40 år har beskæftiget sig med Vadehavets fugleliv, var en af eksaminanderne ved de afsluttende prøver i Nordtyskland. Uddannelsen, der er foregået over seks weekender i et år, ruster fugleguiderne til at formidle Vadehavets helt særlige status som levested for gæs, ænder, måger, terner og vadefugle.

12 millioner fugle bruger Vadehavet på Den Østatlantiske Trækrute fra Sibirien i nordøst og Nord-Canada i nordvest på vej til Sydeuropa og Afrika – og omvendt. Med til fortællingen hører, at fuglene er i stand til at tilpasse sig det omskiftelige tidevandsmiljø, der i al sin voldsomme dynamik med hyppige vejrskift gør Vadehavet til et besværligt område at være fugl i. 8-10 fuglearter er helt afhængige af verdensarvsområdet.

- Vadehavets fugleliv er en fantastisk historie, og har man styr på de vigtige elementer, kan man let vinde publikums interesse. Vadehavet kan se kedeligt ud, og det kan være svært at se fuglene uden guidning. Historien skal fortælles, siger John Frikke i pressemeddelelsen.

Marit Beckmann fra Løgumkloster og Klaus Louring fra Fanø er to af de nye fugleguider. Foto: NAKUWA
Annonce
Regionalt For abonnenter

Inkasso-firma er i hælene på udenlandske chauffører: Men der er fortsat tusindvis af ubetalte bøder

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Frustreret ægtepar kritiserer retten efter strid om bøde: - Vores sag var tabt på forhånd

Kolding For abonnenter

Penthouse-lejere har tabt tålmodigheden med PFA: Nu har de opsagt deres dyre lejemål i højhusene

Esbjerg

Motorvej spærres helt: Politiet efterforsker mistanke om stenkast efter uhyggelig hændelse

Navne For abonnenter

Kendt erhvervsmand runder skarpt hjørne: John Petersen sælger maskiner for millioner

Tønder

Anita sætter fokus på overset lidelse: Kunne falde i søvn, når hun mindst ventede det

Esbjerg For abonnenter

Eks-EfB’er fik en idé: Nu lancerer sønnen og hans ven satsning med rabatkuponer på telefonen

Debat For abonnenter

Lars Løkke Rasmussens begejstring for samlingsregeringer er svær at dele

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Pressenævnet kritiserer JydskeVestkysten

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Vejen

En verdensstjerne kom forbi: Fodbold har rykket ledige unge i Vejen

Varde For abonnenter

Farlig flytning gik over al forventning: Lis synes bare, at hendes nye bosted er fantastisk

Haderslev

Efterforskning af død 50-årig fundet i fjorden er stadig i gang: Nu er manden blevet obduceret

Annonce