Annonce
Erhverv

Nye lånemuligheder uden om banken vinder frem

I kølvandet på finanskrisen er det blevet markant sværere at låne penge gennem det traditionelle banksystem. Men der er hjælp at hente til afviste bankkunder. De stramme kreditregler har nemlig åbnet et hul i markedet for alternativ finansiering, der vokser hastigt.

Det er surt at få afslag i banken, når man netop har fundet drømmeboligen og allerede er i gang med at indrette sig i tankerne. Heldigvis er der andre veje at gå. I takt med at det er blevet sværere at låne penge i banken, er et nyt og alternativt lånemarked begyndt at spire.

Konceptet kaldes peer-to-peer-lån (P2P) og går ud på, at brugere udlåner penge til andre brugere. Det er en del af den crowdfundingbølge, der har bredt sig de seneste år.

Blandt de danske udbydere af peer-to-peer-lån er Udenombanken.dk, som har specialiseret sig i boliglån til private, samt Flexfunding og Lendino, der primært henvender sig til små og mellemstore virksomheder.

»Markedet uden om bankerne er inde i en rivende udvikling i udlandet, og der er grobund for samme udvikling herhjemme,« siger Carsten Schellenbauer Nielsen, medstifter af UdenomBanken.dk.

Låneportalen, der så dagens lys sidste sommer, har netop rundet en milepæl. På bare et år er der blevet formidlet boliglån for over 100 mio. kr. til omkring 200 afviste bankkunder.

Til sammenligning tegner Flexfunding og Lendino sig tilsammen for et udlån på knap 20 mio. kr., oplyser Frederik Ploug Søgaard, der er bestyrelsesformand i Dansk Crowdfunding Forening.

Han forklarer, at behovet for et alternativt lånemarked er opstået i kølvandet på finanskrisen, hvor bankerne strammede deres kreditbetingelser for at udstede lån. Samtidig har den teknologiske udvikling gjort det markant nemmere at matche kunder og investorer uden om de traditionelle led.

»Mellemleddet er blevet udvisket, da internettet har forkortet afstanden mellem manden med ideen og dem, der tror på ideen og gerne vil skyde penge i den. Og i det lys er banken bare pludselig ikke så spændende mere,« siger Frederik Ploug Søgaard, der vuderer, at peer-to-peer-lån bliver stort i Danmark.

Også Carsten Schellenbauer Nielsen ser gode betingelser for vækst:

»De traditionelle pengeinstitutter er under stærk regulering - blandt andet på grund af tilsynsdiamanten, som er med til at nedtone væksten i udlån. Og det har givet det alternative lånemarked ekstra vind.«

Han regner med, at Udenombanken.dk inden for et par år vil have formidlet lån for en halv milliard kroner. Det er nemlig langt fra kun i landdistrikterne, at bankerne er karrige med kreditgodkendelserne. En stigende del af de kunder, som søger om lån gennem Udenombanken.dk, kommer fra Hovedstaden.

»I begyndelsen var det nærmest udelukkende lån på 400.000-500.000 kr. til villaer uden for de store byer. Den del udgør stadig omkring 60 pct. af vores udlån. Men vi har nu flere lån til andelsboliger og sommerhuse,« siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

I København er det primært andelsboliglån, og kunderne er ofte unge børnefamilier og selvstændige, der f.eks. har en svingende indkomst og derfor kan have svært ved at blive kreditgodkendt, forklarer han.

Udenombanken.dk fungerer på den måde, at låntagere via portalen bliver matchet med professionelle investorer, som ønsker at udlåne penge mod sikkerhed i fast ejendom.

»Udlånsplatformene har typisk lavere driftsomkostninger og benytter ny teknologi og »Big Data«, når de kreditvurderer låntagerne. De har desuden strømlinet deres services til den mobile generation, der ønsker hurtig og nem adgang til finansiering,« siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

Ser man på hele det danske marked for peer-to-peer-lån, vurderer han, at det i løbet af de næste 12 måneder vil runde et samlet udlån på 1 mia. kr.

Ifølge den amerikanske storbank Morgan Stanley vil der i 2015 blive udlånt for over 500 mia. kr. Alene i USA forventer Morgan Stanley, at de nye udlånsplatforme vil øge deres markedsandel fra én pct. af markedet for usikrede lån i 2015 til ti pct. i 2020.

Udenombanken.dk formidler lån til køb af ejerboliger, andelsboliger sommerhuse og kolonihaver med renter ned til 5 pct. Det er altså væsentligt dyrere end de traditionelle realkreditlån, hvor man i øjeblikket kan få et fastforrentet 30-årigt lån til 2,5 pct. såvel som flekslån med renter helt ned til 0,39 pct. for et F1-lån. På andelsboliglån er renterne mere konkurrencedygtige.

Annonce
For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområdet: Det ved vi om sagen

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce