Annonce
Erhverv

Nye lånemuligheder uden om banken vinder frem

I kølvandet på finanskrisen er det blevet markant sværere at låne penge gennem det traditionelle banksystem. Men der er hjælp at hente til afviste bankkunder. De stramme kreditregler har nemlig åbnet et hul i markedet for alternativ finansiering, der vokser hastigt.

Det er surt at få afslag i banken, når man netop har fundet drømmeboligen og allerede er i gang med at indrette sig i tankerne. Heldigvis er der andre veje at gå. I takt med at det er blevet sværere at låne penge i banken, er et nyt og alternativt lånemarked begyndt at spire.

Konceptet kaldes peer-to-peer-lån (P2P) og går ud på, at brugere udlåner penge til andre brugere. Det er en del af den crowdfundingbølge, der har bredt sig de seneste år.

Blandt de danske udbydere af peer-to-peer-lån er Udenombanken.dk, som har specialiseret sig i boliglån til private, samt Flexfunding og Lendino, der primært henvender sig til små og mellemstore virksomheder.

»Markedet uden om bankerne er inde i en rivende udvikling i udlandet, og der er grobund for samme udvikling herhjemme,« siger Carsten Schellenbauer Nielsen, medstifter af UdenomBanken.dk.

Låneportalen, der så dagens lys sidste sommer, har netop rundet en milepæl. På bare et år er der blevet formidlet boliglån for over 100 mio. kr. til omkring 200 afviste bankkunder.

Til sammenligning tegner Flexfunding og Lendino sig tilsammen for et udlån på knap 20 mio. kr., oplyser Frederik Ploug Søgaard, der er bestyrelsesformand i Dansk Crowdfunding Forening.

Han forklarer, at behovet for et alternativt lånemarked er opstået i kølvandet på finanskrisen, hvor bankerne strammede deres kreditbetingelser for at udstede lån. Samtidig har den teknologiske udvikling gjort det markant nemmere at matche kunder og investorer uden om de traditionelle led.

»Mellemleddet er blevet udvisket, da internettet har forkortet afstanden mellem manden med ideen og dem, der tror på ideen og gerne vil skyde penge i den. Og i det lys er banken bare pludselig ikke så spændende mere,« siger Frederik Ploug Søgaard, der vuderer, at peer-to-peer-lån bliver stort i Danmark.

Også Carsten Schellenbauer Nielsen ser gode betingelser for vækst:

»De traditionelle pengeinstitutter er under stærk regulering - blandt andet på grund af tilsynsdiamanten, som er med til at nedtone væksten i udlån. Og det har givet det alternative lånemarked ekstra vind.«

Han regner med, at Udenombanken.dk inden for et par år vil have formidlet lån for en halv milliard kroner. Det er nemlig langt fra kun i landdistrikterne, at bankerne er karrige med kreditgodkendelserne. En stigende del af de kunder, som søger om lån gennem Udenombanken.dk, kommer fra Hovedstaden.

»I begyndelsen var det nærmest udelukkende lån på 400.000-500.000 kr. til villaer uden for de store byer. Den del udgør stadig omkring 60 pct. af vores udlån. Men vi har nu flere lån til andelsboliger og sommerhuse,« siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

I København er det primært andelsboliglån, og kunderne er ofte unge børnefamilier og selvstændige, der f.eks. har en svingende indkomst og derfor kan have svært ved at blive kreditgodkendt, forklarer han.

Udenombanken.dk fungerer på den måde, at låntagere via portalen bliver matchet med professionelle investorer, som ønsker at udlåne penge mod sikkerhed i fast ejendom.

»Udlånsplatformene har typisk lavere driftsomkostninger og benytter ny teknologi og »Big Data«, når de kreditvurderer låntagerne. De har desuden strømlinet deres services til den mobile generation, der ønsker hurtig og nem adgang til finansiering,« siger Carsten Schellenbauer Nielsen.

Ser man på hele det danske marked for peer-to-peer-lån, vurderer han, at det i løbet af de næste 12 måneder vil runde et samlet udlån på 1 mia. kr.

Ifølge den amerikanske storbank Morgan Stanley vil der i 2015 blive udlånt for over 500 mia. kr. Alene i USA forventer Morgan Stanley, at de nye udlånsplatforme vil øge deres markedsandel fra én pct. af markedet for usikrede lån i 2015 til ti pct. i 2020.

Udenombanken.dk formidler lån til køb af ejerboliger, andelsboliger sommerhuse og kolonihaver med renter ned til 5 pct. Det er altså væsentligt dyrere end de traditionelle realkreditlån, hvor man i øjeblikket kan få et fastforrentet 30-årigt lån til 2,5 pct. såvel som flekslån med renter helt ned til 0,39 pct. for et F1-lån. På andelsboliglån er renterne mere konkurrencedygtige.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce