x
Annonce
Udland

Nye masseanholdelser i Tyrkiet vendt mod prædikants netværk

Charles Mostoller / Reuters/Reuters
De tyrkiske myndigheder intensiverer igen kamp mod påstået netværk, som beskyldes for kupforsøg i 2016.

Tyrkiets anklagemyndighed gav tirsdag ordre til næsten 700 anholdelser, blandt andet i Justitsministeriet og i militæret. Det oplyser statslige medier.

Annonce

Anholdelserne er en optrapning af kampen mod et påstået netværk, som beskyldes for at stå bag et mislykket kupforsøg Tyrkiet i 2016.

Myndighederne har løbende foretaget anholdelser og udrensninger af påståede tilhængere af den muslimske prædikant Fethullah Gülen, som bor i USA.

Ifølge de tyrkiske myndigheder er Gülen den egentlige leder af kuppet i juli for godt tre og et halvt år siden.

Omkring 250 mennesker blev dræbt under kupforsøget, som vedvarende fører til rutinemæssige anholdelser forskellige steder i landet.

De næsten 700 nye anholdelser er en eskalering af kampen mod Gülen, som engang var en allieret af præsident Recep Tayyip Erdogan. Men den muslimske prædikant blev senere den tyrkiske leders erklærede ærkefjende.

Gülen har siden 1999 har boet i et selvvalgt eksil i Pennsylvania. Han afviser at have nogen forbindelse til kupforsøget.

Erdogan har i en årrække beskyldt Gülen og hans tilhængere for at have etableret en "parallel stat" i Tyrkiet. Han siger, at Gülens netværk har infiltreret politiet, retssystemet og andre statslige institutioner.

Siden kupforsøget er omkring 80.000 mennesker blevet fængslet og afventer retssager. Over 150.000 embedsmænd, militærfolk og andre er blevet afskediget eller suspenderet fra job.

Vestlige allierede - deriblandt EU-landene - og menneskerettighedsgrupper har kritiseret Erdogans omfattende kampagne mod netværket. Men myndighederne fastholder, at det er nødvendigt af hensyn til Tyrkiets sikkerhed.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce