Annonce
Aabenraa

Nye shelters på Store Okseø er et tilløbsstykke – der er brug for et rigtigt toilet

Før oprydningen i efteråret lå der et beboelseshus, en gammel kro og nogle bådehaller på Store Okseø. Arkivfoto
Store Okseø i Flensborg Fjord har fået shelters og et muldtoilet, men øen får så mange gæster, at et rigtigt toilet nu skal anlægges. Politikerne har godkendt et udviklingsperpektiv for øen, og de vil forbedre adgangen.
Annonce

SØNDERHAV: I efteråret gennemførte Aabenraa Kommune og Naturstyrelsen et oprydningsprojekt på Store Okseø i Flensborg Fjord. Her blev alle bygninger fjernet. Nu er der i stedet opstillet fire spritnye shelters og et såkaldt muldtoilet, ligesom en pontonbro er på trapperne.

Det markerer kommunen på tirsdag kl. 13.30 med en indvielse, som dog bliver holdt på fastlandet ved Sønderhav parkeringsplads. Her vil borgmester Thomas Andresen (V) og skovrider Inge Gillesberg holde taler. Blandt deltagerne vil man også finde Philip Tietje (V), formand for vækstudvalget for land og by, som netop har godkendt ”Udviklingsperspektiv Store Okseø”.

I udviklingsperpektivet udpeges øen som et udflugtsmål med fokus på naturoplevelser. Der kan altså være mindre faciliteter såsom de nu anlagte shelters, der kan suppleres med en bålhytte eller et primitivt madpakkehus. Men større udviklingsprojekter er ikke en del af perspektivet.

Store Okseø

  • Store Okseø er ca. otte hektar og ligger i Flensborg Fjord, ca. 600 meter fra Sønderhav.
  • Indtil oprydningen sidste efterår lå der et beboelseshus, en gammel kro og nogle bådehaller på øen.
  • Naturstyrelsen ejer øen, som var bortforpagtet i en periode indtil 2016. I perioden blev der drevet kro, men forpagterne levede ikke op til kontrakten. Øen har også været i privateje indtil 1982.
  • Tæt ved ligger Lille Okseø på cirka fire hektar. Den ejes af Københavns Lærerforening, der har en lejrskole på øen.
  • ”Udviklingsperspektiv Store Okseø” kan læses HER 

Det har ellers ikke skortet på gode ideer i den to år lange proces, som udviklingsperspektivet er resultatet af. Her har også en dansepavillon, et hjem for krigsveteraner og et museum for folkeeventyr været bragt i spil. Undervejs har mange borgere involveret sig i processen. I april sidste år deltog 150 interesserede, og 26 meldte sig efterfølgende til en arbejdsgruppe. Efter udviklingsperspektivet nu er vedtaget, vil der blive holdt et nyt informationsmøde, der er dog endnu ikke fastsat en dato.

Annonce

Tiltrækker mange

Det har vist sig, at Store Okseø tiltrækker flere gæster end forventet. Det fik Philip Tietje bekræftet, da han i sidste weekend var med på en prøvesejlads med cykelfærgen ”Rødsand”, som nu og i de kommende uger lægger til i Sønderhav på sine daglige rundture på Flensborg Fjord med udgangspunkt i Egernsund

- Alle shelters på Store Okseø var fyldt, og der lå fire-fem både for svaj ud for øen. Jeg er sikker på, at stadig flere vil blive tiltrukket til området, siger han.

På Store Okseø er der opført to nye shelters, hvor de gamle bygninger lå, og der er opførte to mere - et i hver ende af øen. - De er virkelig lavet pænt, og falder godt ind i naturen, siger Ib Krogh-Nielsen, der bor i Sønderhav og har taget dette foto. Privatfoto

Forleden tog byrådets teknik- og miljøudvalg konsekvensen og besluttede, at der i stedet for muldtoilettet anlægges et rigtigt toilet med et nedsivningsanlæg. Populært sagt består muldtoilettet nemlig af et hul i jorden med en spand på, og når hullet er fyldt op, skal der graves et nyt hul. Med de mange gæster på øen ville der skulle graves mange huller.

Udgiften, der er anslået til 100.000 kr., tages fra de to millioner kroner, byrådet sidste år havde afsat til oprydning på øen, og som ikke er brugt op. Med penge fra samme pulje er broen ved Fjordvejen blevet renoveret, så cykelfærgen kan lægge til.

Cykelfærgen har normalt Langballigau i Tyskland som destination, men da sø-grænsen endnu ikke er lukket op, er Sønderhav valgt som stop på ruten – i hvert fald i denne sæson, eller indtil sø-grænsen åbnes.

Annonce

Ambitioner om mere

Med områdets potentiale som turistmål for øje arbejder Vækstudvalget for, at der på længere sigt kan etableres en forbindelse, som giver adgang til øen – også for folk, som ikke har egen båd.

På sit møde i maj udsatte Vækstudvalget godkendelsen af ”Udviklingsperspektiv Store Okseø” for at sende det til høring hos Destination Sønderjylland.

I sit høringssvar udtrykker destinationen stor begejstring for området og peger ligeledes på, adgangen til øen skal sikres. Destinationen mener desuden, at der bør være en plads til overnatning i telte med adgang til rindende vand og bålsted. Og endelig har destinationen påpeget, at man skal være opmærksom på muligheden for at bygge nyt, hvor der tidligere har været bygninger. Det skal dog ske inden for tre år fra nedrivningen, og det skal godkendes af Kystdirektoratet.

En bygning vil kunne bruges som formidlingsstation og undervisningslokale for skoleklasser, ligesom indendørs overnatning for grupper op til skolekassestørrelse vil være et stærkt produkt, mener destinationen, der skiver:

”Ambitionerne bør være større end blot at anlægge en bålhytte eller et madpakkehus.”

- Jeg er glad for, at sagen nu har været i høring hos Destination Sønderjylland. Der er kommet flere gode indspark, som nu er indarbejdet i planen. Vi glæder os til den videre udvikling, siger Philip Tietje.


Alle shelters på Store Okseø var fyldt, og der lå fire-fem både for svaj ud for øen. Jeg er sikker på, at stadig flere vil blive tiltrukket til området.

Philip Tietje (V), formand for Vækstudvalget for Land og By
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce