Annonce
Esbjerg

Nye vuggestuetakster lurer rundt om hjørnet på Fanø: Men de er billigere end først udmeldt

Der er indgået budgetforlig på Fanø, og i den forbindelse kom vuggestuetaksterne igen på forhandlingsbordet. Derfor kan Fanøs borgere fortsat se frem til en prisstigning i 2020, men den bliver billigere end den først udmeldte prisstigning. Arkivfoto: Michael Bager
En undersøgelse fra Spar Nord viser, at Fanø har Danmarks billigste vuggestuer og dagplejer i 2019. Den placering er det dog ikke sikkert, at Fanø kan bryste sig med i 2020, når prisstigningerne træder i kraft. Den frygtede stigning ser dog alligevel ud til at bære en snert af positivitet med sig.

Fanø: Forældre finder Danmarks billigste vuggestue- og dagplejetilbud på Fanø. Det står klart, efter Spar Nord har foretaget en undersøgelse af kommunernes takster på pasningstilbuddene i 2019.

Vender man blikket mod 2020, kan førstepladsen dog være i fare med en prisstigning på vej.

Den stigning har Fanøs borgere frygtet siden 2018, men der er nu glædelige nyheder på vej.

Annonce

Spar Nords analyse

Ifølge Spar Nords udregninger har Fanø indtaget førstepladsen for 2019 med en månedlig takst på 1580 kroner. På Fanø betaler forældrene kun for tilbuddet 11 måneder om året. I Spar Nords undersøgelse er priserne dog omregnet, så prisen passer med 12 måneder. Deraf de 1580 kroner.

Stigende takster

Under budgetforhandlingerne i 2018 kom øgede vuggestuetakster på forhandlingsbordet, og det var lidt af en mundfuld for Fanøs borgere.

I 2017 kostede det nemlig forældre 1625 kroner om måneden at få deres børn i heltidsplads på Fanø, men det tal skulle stige til cirka 3000 kroner fra 2020.

Dengang forklarede borgmester Sofie Valbjørn (Alt) til JydskeVestkysten, at prisstigningen blandt andet skyldtes opnormering og mere faguddannet personale.

Prisstigningen har dog længe stået på flere af politikernes dagsorden, og i forbindelse med det netop indgåede budgetforlig, har Fanøs politikere nu skåret i den stigning. En stigning kan politikerne dog ikke løbe fra, men Fanøs borgere kan i stedet se frem til en langt lavere stigning end først antaget.

I 2020 vil priserne i stedet komme til at stige med 50 procent til cirka 2400 kroner, og det glæder borgmesteren.

- Selv om kvalitet i dagtilbuddene er det vigtigste, skal vi også være realistiske, når det kommer til børnefamiliers økonomi. Så jeg er rigtig glad for, at vi kan gøre stigningen lidt mindre voldsom, siger hun.

Delte meninger

Det er dog ikke alle, der deler borgmesterens glæde. Til mandagens byrådsmøde løftede flere af politikerne sløret for, hvad de synes om de kommende vuggestuetakster. Særligt Fanø Lokalliste var imod den nye vuggestuetakst. Listen så i stedet hellere, at man havde beholdt prisstigningen fra 2018.

- Fanø Lokalliste finder det lidt mærkeligt, at nogle partier arbejder så hårdt for at holde vuggestuetaksterne så lavt. De børnefamilier, vi taler med, har ønsket bedre normering og kvalitet, sagde Kristine Kaas Krog (Fanø Lokalliste) til mandagens byrådsmøde.

Karen Jeppesen (SF) stemte efterfølgende i. For hende er opkvalificering langt vigtigere end lave vuggestue- og dagplejetakster.

- Kvaliteten af vores tilbud er vigtigere end prisen. De penge, vi har brugt på takstnedsættelserne, kunne vi have brugt på opkvalificering, men der er formentlig nogle unge børnefamilier, der bliver meget glade, sagde hun.

Derimod blev de nye takster taget imod med åbne arme hos Venstre. Det var nemlig en af de mærkesager, de i 2018 måtte opgive.

- Jeg synes, det er fuldstændigt uhørt, at man sætter en takst op med 1300 kroner om måneden. Det svarer til, at en børnefamilie skal tjene cirka 25.000 inden skat. Det er rigtig meget. Derfor er jeg glad for, at vi er blevet enige om at sætte taksten lidt ned, sagde Marius Nielsen (V).

En ny placering

Selv med de nye takster forbliver kommunen på listen over de 10 billigste kommuner. Fastholder de andre kommuner de takster, der er sat i 2019, vil Fanø til næste år fortsat kunne bryste sig af førstepladsen med de laveste vuggestuetakster. På dagplejetaksterne ryger øen dog ned på tredjepladsen over de laveste priser. Til sammenligning nupper Gentofte Kommune førstepladsen i den anden ende med en månedlig dagplejetakst på 4180 kroner i 2019.

For forældre på Fanø er der altså fortsat øgede takster i vente, men de kan se frem til en langt lavere stigning end først udmeldt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce