Annonce
Sydjylland

Nyfortolkning af sønderjysk kampsang vækker debat i grænselandet

Musikeren Sigurd Barrett, der er kendt fra DR, har i forbindelse med Genforeningen lavet en ny tekst til sangen "Det haver så nyligen regnet". Det møder skarp kritik i et læserbrev. Arkivfoto: Claus Thorsted
Musikeren Sigurd Barretts nutidige bud på den sønderjyske kampsang "Det haver så nyligen regnet" vækker kritik for at være historieløs. Det afviser musikeren selv, og han får opbakning fra Grænseforeningen, som kalder den nye sang for et nutidigt budskab om fred over grænsen.
Annonce

Sag: Et slag i ansigtet på alle sønderjyderne eller et velvalgt bud på en moderne fortolkning af det nuværende bånd mellem Danmark og Tyskland?

Forfatter Henrik Petersen fra Rødekro står på førstnævnte synspunkt, efter at han mandag hørte sangeren Sigurd Barrett fremføre en ny udgave af sangen "Det haver så nyligen regnet" fra 1890. I Sigurd Barretts sang er de oprindelige tyskkritiske linjer såsom "Frø af ugræs er føget over hegnet" væk og erstattet af en langt mere fredelig tekst under titlen "Det har været et vildt og voldsomt regnvejr". Ifølge sangeren skal den minde om fredelig sameksistens mellem landene.

Den nye sang er blevet til på opfordring fra Grænseforeningen, som dermed er medvirkende til "censur" af Sønderjyllands nationalsang, anfører Henrik Petersen. Han mener, at omskrivningen vidner om "skandaløs mangel på kulturel og historisk indsigt".

Annonce

Håb

Henrik Petersen påpeger, at sangen i sin oprindelige form har givet utallige mennesker håb, både før Genforeningen og under 2. Verdenskrig. Sangen var da også, ifølge Højskolesangbogens hjemmeside, populær som protestsang under den tyske besættelse af Danmark.

- Jeg mindes ikke, hvornår nogen sidst har forulempet os sønderjyder så groft, skriver Henrik Petersen fra Rødekro i et læserbrev i avisen.

Hans opfattelse møder nogen forståelse hos borgmester i Aabenraa Kommune og formand for Det Sønderjyske Præsidium for Genforeningen Thomas Andresen (V). Han erklærer sig splittet over den nye version af sangen og har forståelse for begge sider af sagen, understreger han.

- Da jeg hørte sangen første gang, følte jeg mig en smule provokeret. Det var at ændre på arvesølvet. Men i næste øjeblik tænkte jeg, at så havde man en mulighed for at anvende den version, der lægger op til det afsæt, man har til grænselandet. Jeg har forståelse for, at nogen vil tage den nye version til sig, men jeg vil altid synge den oprindelige, siger han.

Annonce

Forbindelsen bagud

Henrik Petersen uddyber over for avisen, at hans utilfredshed primært går på timingen og symbolikken.

- En ny version er ikke et problem i sig selv, men jeg oplevede, at budskabet fra både studievært, Grænseforeningen og Sigurd Barrett i tv var, at nu var der brug for en ny version af sangen, som ville erstatte den gamle. Hvis man mener, der er brug for en ny sang, er det en kopi af preussertidens censur. Sådan at vi nu i 2020 ikke forbyder den gamle sang, men vi skriver en ny, som vi synes er meget bedre, påpeger Henrik Petersen og tilføjer:

- Hvis ikke, vi synger den gamle, så mister vi forbindelsen bagud, og så behøver vi ikke holde flere fester, siger han med henvisning til den årlige fejring af afstemningsdagen den 10. februar 1920.

Ifølge Henrik Petersen har han mødt opbakning til sit synspunkt fra mange, siden han har offentliggjort sin kritik.

Han forudser dog ikke, at Sigurd Barretts version får en lang levetid i befolkningens erindring.

- Jeg tror ikke, den nye slår an. Den går nok i glemmebogen ret hurtigt. Jeg tror ikke, man vil tage den til sig på kroer og forsamlinghuse, hvor man eller kunne tage den til sig.

Så hvor stort er problemet så egentlig for dig, kan man indvende?

- Det er, at man for åben skærm simpelthen kasserer en af hjørnestenene i det at være sønderjyde. Havde det været en hvilken som helst anden aften, så havde ingen stejlet over det.

Annonce

Positiv respons

Sigurd Barrett afviser, at han har haft noget som helst mål om at bortcensurere eller erstatte den oprindelige sang med 130 år på bagen.

- Folk fra det tyske mindretal har sagt ”endelig en version, som vi alle kan synge med på”, og det er hele essensen af det. I dag har vi lært at rumme hinanden. Det er flot med en version, vi alle kan synge med på, så det tyske mindretal ikke længere skal føle sig som ”frø af ugræs”, for det er de ikke, siger han til avisen.

Til sine koncerter har han altså kun oplevet positiv respons, hvor tilskuerne blandt andet har rejst sig op under de sidste linjer, sådan som man gør til den originale version. Derfor mener han også, at meningen med den nye version er blevet misforstået af læserbrevsskribenten.

- Jeg beklager, hvis sangen har stødt nogen, for det har aldrig været min mening. Min version er et forsøg på at beskrive, hvordan tingene i grænselandet ser ud i en moderne kontekst.

Ifølge Sigurd Barrett er læserbrevet den eneste negative respons, han har fået på sin version af sangen.

Annonce

Nutid

Grænseforeningen oplyste torsdag eftermiddag til JydskeVestkysten, at mange havde henvendt sig med ros for sangen. Kun en havde udtrykt utilfredshed med sangen.

Generalsekretær Knud-Erik Therkelsen beklagede, hvis nogen føler sig såret af sangen. Ifølge Knud-Erik Therkelsen er den en sang med et nutidigt budskab om at leve i fred og fordragelighed med hinanden. Dermed afspejler den det gode dansk-tyske forhold, der eksisterer i grænselandet i dag, fremhæver generalsekretæren.

- Sigurd Barrett skriver meget fint i sin sang: ”Vi er os, de er dem, men vi er sammen, hvis vi rummer hinanden, kan vi gro. Dialog og respekt skal danne rammen om vor verden, på trods af skel og tro.” Det er da en flot måde at sige det på. Det er også det, der ligger i Grænseforeningens slogan: ”For en åben danskhed”. Vi insisterer på at være danske, men det skal da ikke forhindre os i at samarbejde og finde løsninger i en tid, hvor vi har brug for at have et tæt og tillidsfuldt forhold til Tyskland, siger han i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Risikerer fængsel: Tysk familiefar tog på McDonalds, selv om han vidste, han var smittet

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Trekantområdet

Dagens coronatal for Fredericia er klar: Vigtigt parameter falder fortsat - men flere er konstateret smittet

Annonce