Annonce
Kolding

Nyjægere indstillede sigtekornet: Vi er faktisk helt vilde med det

- Vi tog alle tre jagttegn sidste år, og mødte hinanden på skydebanen for et år siden. Det er jo en meget mandsdomineret verden, så derfor er det meget naturligt, at man finder sammen med nogle kvinder. Og siden har vi skudt sammen, siger Kerstin Dallmann.  Foto: Morten Pape
Det handler om at suge til sig af stort og småt inden for jagtens verden. Sådan lød det fra tre kvindelig nyjægere, der var med til Hunting Skills på Vamdrup Skydecenter, der skal åbne jagtens verden for jægere, der har fået jagttegn inden for de seneste par år.

Vamdrup: Efter at have siddet en kold morgen ved en sø sammen med sin kæreste, så var hun solgt. Sidste år fik hun jagttegn, og i dag er hun vild med det hele. Sammenholdet, naturoplevelsen og at øve sig på skydebanen.

- Jeg elsker at skyde på bane. Det er så sjovt, siger Louise Andersen, der var til Hunting Skills på Vamdrup Skydecenter søndag. Det var Danmarks Jægerforbund Kreds 4, der havde taget initiativ til dagen netop for at introducere nyjægere til jagtens verden. Dagen bød på foredrag, opvisninger og mulighed for at øve sig på skydebanen.

- Vi vil alle tre gerne suge til os. Der er så meget, du skal lære, og så er det helt oplagt at komme sådan et sted, hvor du kan se mange forskellige ting, siger Louise Andersen, der var taget fra Fyn sammen med Pernille Spangsberg Nielsen og Kerstin Dallmann, som hun har mødt på skydebanerne på Fyn sidste år, da de tog jagttegn.

Sidstnævnte fik interesse for jagt gennem jagthundetræningen, hvor hun blev inviteret med på en jagt.

- Det kan godt være en lidt lukket verden at træde ind. Jeg har ikke haft en familie, der kunne introducere mig til den her verden. Derfor er det godt at komme lidt ind i miljøet gennem sådan en dag, siger Kerstin Dallmann.

Annonce

- Den der følelse når du rammer skiven… Det er som en slags belønning.

Kerstin Dallmann, nyjæger

Helt vilde med at skyde

De tre nyjægere så nærmere på træning af hunde, og så var de på skydebanen for at træne.

- Det fylder da en del, at vi er kvinder. Det er små detaljer, som når du skal købe et gevær af en mand, der går til jagt på nogle helt andre præmisser end dig. Det er sådan noget som jagttøj. Hvad passer godt? siger Kerstin Dallmann. Men helt generelt bliver de meget godt modtaget, siger Kerstin Dallmann og Louise Andersen supplerer:

- Der er et stort sammenhold på kryds og tværs. Du får nogle gode oplevelser, siger Louise Andersen, der blandt andet har skudt ænder det første år, mens Kerstin Dallman har skudt fasaner og ænder. Og så er de vilde med at øve sig på skydebanen.

- Den der følelse når du rammer skiven… Det er som en slags belønning, siger Kerstin Dallmann.

- Vi er faktisk helt vilde med at skyde på banen, siger Louise Andersen.

Det er nyjægerkoordinator ved Danmarks Jægerforbunds Kreds 4, Dorthe Fallesen Frimann, der har taget initiativ til Hunting Skills 2019, der bliver et tilbagevendende arrangement i kredsen, der skal føre nyjægere og andre interesserede ind i jagtens verden.

- Vi skal favne bredt. Vi skal efteruddanne jægerne. Det kræver, at de erfarne jægere og nyjægere møder hinanden på kryds og tværs. Jagt handler jo i høj grad om fællesskab, siger Dorthe Fallesen Frimann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce