Annonce
Læserbrev

Nykredit og Totalkredits tårnhøje bidragssatser har ingen berettigelse

Læserbrev: "Siden finanskrisen er prisen på realkreditlån steget rigtig meget, og institutternes indtjening er øget. Bidragssatserne er steget i et omfang, der ikke kan forklares af højere omkostninger, herunder kapitalkrav. Vi burde ikke kunne se en sådan udvikling, hvis konkurrencen på markedet var effektiv". Så kort og kontant udtalte formanden for Konkurrencerådet, Christian Schultz, sig i 2017. Siden er milliarderne væltet ind i Nykreditkoncernen, som ejes af kunderne, i form af tårnhøje bidragssatser.

I 2015 måtte vi af daværende næstformand for Foreningen Nykredit (i dag Forenet Kredit), professor Nina Smith, lade os forstå, at vi stod på en brændende platform. Ufravigelige kapitalkrav gjorde, at vi stod og manglede 12 mia. kr. i kassen inden udgangen af 2019. Penge der under ingen omstændigheder kunne tjenes. Det eklatante fejlkøb af Forstædernes Bank i 2008, med efterfølgende milliardtab til følge, havde kostet dyrt, og nu skulle realkreditkunderne betale gildet. Der var kun én vej; børsnotering og fordobling af bidragssatserne for privatkunder.

De efterfølgende regnskaber for 2015-2018 viste et overskud på ikke blot 12 mia. kr. men svimlende 22,4 mia. kr. Hvordan kan en professor i økonomi regne så meget forkert? Men pyt krisen var afværget, så nu kunne vi vende tilbage til normale bidragssatser - troede vi. Men nej, for nu hed det sig pludselig, at Finanstilsynet stillede krav om adgang til kapital, hvorfor de høje bidragssatser skulle fastholdes for at generere profit til de nye ejere. Et krav jeg som medlem af den øverste myndighed (Forenet Kredit), havde bedt om dokumentation for, men også er blevet nægtet fordi: ”Det er fortroligt”.

Så kære læser, hvis du heller ikke forstår dette og er Nykredit- eller Totalkreditkunde, så kom til repræsentantskabsvalg torsdag den 12. marts 2020 i enten Kolding, Esbjerg eller Aabenraa og stem en kandidat ind, der vil arbejde for, at bidragssatserne kommer ned, hvor de efter Konkurrencerådet hører hjemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Svømmehalsdirektør er dybt frustreret over lange udsigter til genåbning: Op mod 200 kunder har skrevet til Slotssøbadet

Haderslev

Gravene skal have en plan

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Sydjylland For abonnenter

Signe og Sebastiam efterlyser bedre job- og uddannelsesmuligheder: Ellers flygter unge fra regionen

Annonce