Annonce
Varde

Borgerforening jubler over planer om nyt sommerhusområde med over 100 grunde

Der kan være godt og vel 100 sommerhuse på vej i et område sydøst for Nymindegab. Arkivfoto: Morten Dueholm
Et flertal i plan og teknik vil udlægge et område på 20,1 hektar sydøst for Nymindegab til sommerhuse. Håber at Erhvervsministeriet siger ja.

Nymindegab: De senere år har Nymindegab som by hevet lidt efter vejret. Der er ellers nok af frisk luft ved porten til Vesterhavet, som gerne vil lukke flere ind i byen. En by der lige nu kæmper for at bevare sin købmand.

Men nu forsøger et flertal i plan og teknik at komme byen til undsætning. Udvalget ser gerne, at det skal være muligt at udstykke et nyt område til sommerhuse sydøst for Nymindegab og inden for kystnærhedszonen. Området er på 20,1 hektar og giver mulighed for cirka 112 sommerhuse.

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det vil være guld værd for Nymindegab. Sammen med planerne om et militærhistorisk museum vil det virkelig rykke, siger Søren Rotbøl Jepsen, der er formand for Nymindegab Borgerforening.

Han havde dog gerne set, at sommerhusene kunne komme endnu tættere på Nymindegab. Han tænker på markerne mellem Vesterhavsvej og Vesterlund.

Annonce

Det sker nu

På næstkommende byrådsmøde skal medlemmerne behandle sagen om nye sommerhusgrunde ved Nymindegab. Derefter kommer tematillægget for udviklingsstrategi 2018-2021, som er et kommuneplantillæg, i høring i otte uger.

Det er et tillæg, som rent formentligt giver mulighed for at komme søge Erhvervsministeriet om del i puljen på 6.000 nye sommerhuse inden for kystnærhedszonen. Ansøgningsfristen er den 1. december 2019.

Stadion

Og så er der også lige Nymindegab Stadion, som ligger inden for det udpegede område til sommerhusene. Et stadion med boldbane, som er ejet af Idrætsklubben Vest, og hvor byen holder sin store sommerfest.

Men han tager ja-hatten på.

- Vi har ikke brug for en stor bane. Så stadion kunne måske bruges til rekreativt område for sommerhusene. Eventuelt med en legeplads, som alle kan bruge, siger Søren Rotbøl Jepsen.

Ikke siden 1994

Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik, oplyser, at udvalget har kigget på både Lønne og Nymindegab.

Det er på foranledning af Folketingets revision af planloven, der giver mulighed for udlægning af 6.000 nye sommerhusgrunde inden for kystnærhedszonen. Noget som ikke har været muligt siden 1994. Forudsætningen er dog, at kommunerne tilbagefører 5.000 ubebyggede sommerhusgrunde til natur.

Indtil nu er der kun brugt 2.187 af den samlede kvote, hvorfor der nu er en ny ansøgningsrunde fra Erhvervsministeriet. I den første runde fik Varde Kommune tilladelse til at udstykke et nyt sommerhusområde ved Henneby med 99 grunde.

Og denne gang er øje faldet på Nymindegab, hvilket ikke er uden grund.

- Vi synes, at Lønne har stået meget for skud. Hvis vi kommer i betragtning, så kommer der til at være et eksistensgrundlag for en købmand i Nymindegab, siger Preben Friis-Hauge.

Og det vil være til stor gavn for lokalsamfundet.

Men Niels Christiansen (K) finder, at udvalget skaber falske forventninger, hvorfor han stemte imod.

- Min pointe er, at jeg har svært ved at se, at vi kan opfylde kriterierne. Blandt andet skal det ligge tæt på eksisterende sommerhusområder. Der er et ridecenter og landbrug med mulighed for lugtgener, siger Niels Christiansen.

Det er området sydøst for Nymindegab og på begge sider af Vesterhavsvej, som et flertal i plan og teknik gerne ser udlagt til nyt sommerhusområde. Kort: Varde Kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce