Annonce
Sydjylland

Nyoprettet stilling: Energiministers kone ansat i udskældt energiselskab

Hverken energiminister Lars Christian Lilleholt (V) eller hustruen, Jane Lilleholt, der bor på den samme vej, Langelinie i Odense, som den nu fyrede topchef i Ewii, Knud Steen Larsen, ønskede fredag at kommentere ansættelsen i den udskældte energikoncern, der kan sætte gang i konspirationsteorier og interessekonflikter om ministerens politik og kontrol af forsyningsvirksomhederne. Arkivfoto: Louise Koustrup

Venstres energiminister Lars Christian Lilleholts hustru, Jane Lilleholt, blev for godt et halvt år siden ansat i den hårdt kritiserede energikoncern Ewii, hvor parret nu risikerer at komme under mistanke for interessekonflikter.

Ewii: Den udskældte jysk-fynske energikoncern Ewii med den nu fyrede topchef Knud Steen Larsen i spidsen valgte for godt et halvt år siden at ansætte hustruen til energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i en nyoprettet stilling.

Hverken Lars Christian Lilleholt eller Jane Lilleholt, der bor på samme eksklusive gade, Langelinie i Odense, som Ewiis tidligere topchef Knud Steen Larsen, ønsker at kommentere ansættelsen over for Avisen Danmark, selv om parret nu risikerer at blive mistænkt for interessekonflikter eller endnu værre konspirationsteorier.

Faktisk skal Jane Lilleholt blandt andet stå i spidsen for og have ansvaret for energikoncernens reduktion af Co2-udledningen, der er et af hendes mands politiske ministerområder.

Nyheden kommer i kølvandet på den seneste måneds afsløringer af Ewii-direktør Knud Steen Larsens dobbeltroller, sponsorerede luksusrejser sammen med konen og to sønner samt hård kritik af million-lønningerne i koncernen, der tirsdag førte til fyringen af den magtfulde topchef.

I Ewii kigger vi hverken på navne eller etnicitet, når vi ansætter nye medarbejdere.

Jens Christian Sørensen, konstitueret administrerende direktør i Ewii-koncernen.

Lilleholts job i Ewii

Energiminister Lars Christian Lilleholts kone, Jane Lilleholt, tiltrådte den nyoprettede stilling som såkaldt qhse manager i Ewii, den 1. december sidste år.Stillingen, der på dansk kan oversættes til afdelingsleder/underdirektør med ansvar for kvalitet, sundhed, sikkerhed og miljø, indebærer blandt andet, at Jane Lilleholt skal stå i spidsen for Ewiis miljøindsats og reduktion af Co2-udledning, der netop politisk hører under hendes mands minister-område.

Stillingen blev beskrevet således af Ewii, da den blev slået op:

"Som qhse manager i Ewii-koncernen står du i spidsen for den strategiske udvikling af arbejdsmiljø- og miljøarbejdet. Stillingen er nyoprettet med henblik på at styrke indsatsen indenfor csr-området, så Ewii går foran som rollemodel indenfor arbejdsmiljø og miljø. Du ansættes i en moderne og innovativ energivirksomhed i vækst, hvor vi prioriterer din faglige og personlige udvikling højt.

Dine hovedopgaver er at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Ewii-koncernen - herunder varetagelse af opgaver i relation til Arbejdsmiljøorganisationen - samt at udvikle koncernens miljøindsats, hvilket blandt andet indebærer en reduktion af Co2-udledningen. Det betyder, at du skal stå i spidsen for målformulering samt udvikling og eksekvering af forebyggende handlingsplaner indenfor såvel arbejdsmiljø som miljø."

Ikke jobforbud for en ministers hustru

Professor og ekspert i offentlig virksomheder, Per Nikolaj Bukh ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, har følgende kommentar til, at energiminister Lars Christian Lilleholts kone er blevet ansat i Ewii:

- Først og fremmest vil jeg betegne det som kuriøst. Der er jo ikke jobforbud for en ministers hustru, så som udgangspunkt, når hun kun sidder i en stabsfunktion og ikke i toppen af direktionen, så er der ikke noget problematisk her. Jeg vil også tro, at ministeren vil sige, at han ikke kommer i en habilitets-situation i forhold til hende, fordi han har en styrelse, der regulerer energikoncernen, påpeger Per Nikolaj Bukh og tilføjer så, at der alligevel kan opstå en snert af interessekonflikt:

- Men Ewii er jo ikke en ubetydelig forsyningsvirksomhed, og en del af de politiske ting, der er på spil i koncernen, ligger jo inden for ministerens område, så man kan ikke udelukke, at koncernen ubevidst har skelet til det netværk, man får adgang til ved en ansættelse. Der er ikke noget forkert i det, men når ægteparret hen over middagsbordet taler om sager, der vedrører politik og Ewii, så er der jo båret ved til konspirationsbålet, siger Per Nikolaj Bukh.

Annonce

Ministeren har ingen kommentarer

Avisen Danmark har forelagt oplysningerne om ansættelsen af Lars Christian Lilleholts kone for Ewiis bestyrelsesformand, Middelfarts socialdemokratiske borgmester Steen Dahlstrøm.

- Jeg har fået at vide, hun var blevet ansat. Men prøv at ring til vores konstituerede direktør, Jens Christian Sørensen. Jeg har ikke haft noget med ansættelsen at gøre. Det er ham, der har sagen nu, fortæller Steen Dahlstrøm.

Avisen Danmark ville gerne have haft en kommentar til ansættelsen fra energiminister Lars Christian Lilleholt (V) om, hvorvidt ægteparret ikke havde overvejet risikoen for interessekonflikter inden ansættelsen 1. december sidste år.

Men energiministerens pressechef henviser blot til Ewii:

- Ministeren har ingen kommentarer. Spørgsmål om ansættelsesforhold i Ewii bør rettes til firmaet, lyder den kortfattede besked.

Annonce

Kigger ikke på navne eller etnicitet

Avisen Danmark ville gerne have interviewet den konstituerede administrerende direktør i Ewii, Jens Christian Sørensen, om, hvorvidt koncernen ikke havde overvejet muligheden for eventuelle interessekonflikter ved ansættelsen af Jane Lilleholt.

Men via Ewiis pressechef har Jens Christian Sørensen blot sendt følgende udtalelser på mail om ansættelsen af energiministerens kone:

- I Ewii kigger vi hverken på navne eller etnicitet, når vi ansætter nye medarbejdere. Vi går efter de rette kvalifikationer og de bedst mulige kompetencer til jobbet. Vi har en politik om at alle ledige stillinger slås op eksternt, og det har denne stilling som QHSE-manager også været, skriver koncernchefen og tilføjer:

- Det har været præcis den samme proces, som i alle andre stillingsansættelser. Herunder en helt standardiseret og grundig rekrutteringsproces. Arbejdet som QHSE-manager har i øvrigt ikke nogen berøringsflader med politiske områder, skriver han.

Stillingen QHSE-manager kan på dansk oversættes til afdelingsleder/underdirektør med ansvar for kvalitet, sundhed, sikkerhed og miljø i koncernen.

Via Ewiis pressechef har også Jane Lilleholt meddelt, at hun ikke har nogen kommentarer til ansættelsen.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Landsretten frifandt landmand: Det var helt i orden at brænde 69 svin i halmfyret

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Det letteste var at sætte sig ned og græde: Men Conni vil ikke lade kræften få overtaget og nu opretter hun træningshold for ligesindede

Haderslev For abonnenter

Den 78-årige truckerfarmor Irene kører stadig de store maskiner: - Der er ikke noget, der er bedre

Sønderborg

Chefdirigent bekymret for sine piger: - Flere har det ikke godt

Kolding

Se hvordan Koldings trafik og veje påvirkes, når Tour de France suser gennem kommunen

Politiet løfter sløret i mørklagt sag: Plejehjemsansat sigtet for drab og flere drabsforsøg

Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Esbjerg For abonnenter

Solgte sit firma for 440 millioner: Nu har Per fået sort guld på hjernen

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Sønderborg For abonnenter

Underskuddet er halveret: Luksushotel er på vej op og søger nu flere ansatte

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aabenraa

15-årig dømt for voldsomme trusler over Snapchat: Ville hugge en kniv i halsen på en anden pige og flække hendes kranie

Erhverv For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Kolding

Lokal isbutik og romkugle-vinder går sammen: Nu kan du få Danmarks bedste romkugle-is i midtbyen

Annonce