Annonce
Rejser

Nysgerrig på stjerner?: Observatoriet er en portal til himmelrummet og jordens indre

På Observatoriet blev der fra 1953 til 1996 blandt andet observeret og registreret stjerner. Et af de store interesseområder var astrometrien. Det vil sige målinger af stjernernes positioner på nattehimlen. I dag er stedet et opdagelsescenter og videnskabsmuseum. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I 40 år var Observatoriet i Brorfelde en arbejdsplads og forskerby for astronomer og teknikere. Her blev gjort opdagelser af himmellegemer i solsystemet og målt stjerner på himlen. I dag er stedets bygninger, men også mørket totalfredet, og observatoriet er nu et opdagelsescenter. Der er stjernenysgerrighed i udstillingen og Milky Ways i kiosken.

I Observatoriets kiosk bliver der solgt Mars, Milky Ways og Astronaut-is. Kiosken fungerer som hovedindgang til opdagelsescentrets nyrenoverede hovedbygning. Tidligere fungerede den som et værksted, hvor finmekanikere og tekniske tegnere byggede nogle af verdens bedste teleskoper til at spotte himmellegemer og måle stjernernes positioner.

Udover renoveringen inviterer hovedbygningen nu også på en ny udstilling om Observatoriets historie. Hvad enten man har slukket sin sukkertrang med rum-inspirerede godter eller ej, så er der rig mulighed for at få slukket sin tørst efter viden om stjerner, sollys, og hvordan man på Observatoriet i over 40 år har indsamlet viden om himmelrummet.

Navngiver af 100 asteroider

Det er en stolt kommunikationsansvarlig, Sarah Sohl Eriksen, der giver os en rundvisning på udstillingens åbningsdag i midten af oktober.

- Det var dygtige håndværkere, der arbejdede i værkstedet. Teleskoperne var efterspurgt i hele verden. Det siger noget om, at det var dansk håndværk i verdensklasse, fortæller hun om hovedbygningens rum med højt til loftet, så man kunne transportere delene til teleskoperne udenfor. Stedet fungerede også som kulisse i DR's julekalender ”Julestjerner”, der blev vist første gang i 2012.

I den nye udstilling om Observatoriets historie finder man små fortællinger om de astronomer og tekniske tegnere, som var tilknyttet stedet. På den ene planche kan man blive klogere på Karl Augustesen, der arbejdede på stedet fra 1989 som teknisk tegner og astronom. Og minsandten om ikke selv samme person står midt i hele det og læser om sit eget og sine kollegaers arbejdsliv.

- Vi bor her i området, og jeg cykler tit en tur heromkring. Derfor smutter jeg også ofte forbi for at se, hvordan tingene står til, fortæller Karl Augustesen, som i dag er der med sin kone for at se alt det nye.

- Det nye er overraskende godt, synes han og mindes rummets tidligere funktion som svejse- og malerum.

Karl Augustesen var til at begynde med ansat som teknisk tegner. Senere blev han tilbudt observationsarbejde.

- Det bestod i at kigge efter små planeter - også kaldet asteroider. Jeg har nok opdaget omkring 100. Dengang havde man så retten til at navngive dem, fortæller Karl Augustesen, som blandt andet har opkaldt en lille planet efter sig selv, sin kone og børn og Observatoriets tyske venskabsby Celle.

I 1980’erne var man interesseret i, om der var nogle asteroider og kometer, der havde retning mod Jorden. Derfor blev der i årene 1982-1987 observeret mange småplaneter. Det samarbejdede flere observatorier i verden om - et af dem var her i Brorfelde.

Kom tættere på alt fra insekter til vores nabogalakse Andromeda. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

En forskerby og et hjem

Karl Augustesen boede ikke ved Observatoriet, men det gjorde lidt over 30 af hans kollegaer. For da man byggede Observatoriet, byggede man samtidig en forskerby. Så udover værksted og observationshuse på det bakkede istidslandskab, der er karakteristisk for området omkring Brorfelde, ligger der også en god håndfuld boliger fra 50'erne og 60'erne. På den måde havde forskerne konstant adgang til deres arbejdsplads og til forskning, der ofte foregik om natten.

En interaktiv sandkasse skal vise Jordens aktivitet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Observatoriet i Brorfelde

Observatoriet er et opdagelsescenter og videnskabsmuseum med fokus på naturvidenskab lige fra Jordens indre til det ydre rum.

Opdagelsescentret har hjemme i Observatoriet, som består af en række bygninger, der fra 1953-1996 var en arbejdsplads for astronomer, studerende og håndværkere.

Entré for voksne er 85 kroner. Entré for børn fra fire til 17 år er 55 kroner.

På facebooksiden Observatoriet i Brorfelde kan man holde øje med særarrangementer som for eksempel "Observatoriet by night" og "Teleskop Torsda"g.

I december er der planlagt to stjerneskudsaftener, hvor det er muligt at se stjerneskudssværmen Geminiderne, hvis vejret tillader det.

Observatoriet har åbent i weekender og ferieperioder. I hverdage uden for ferier er der åbent for skoler og private rundvisninger ved booking på forhånd.

Opdagelsescentret har åbnet hele skolernes juleferie.

Adressen er Gyldenkernes Vej 3, 4340 Tølløse.

Læs mere på www.observatoriet.dk

I dag fungerer husene som tema-huse inden for blandt andet geologi, biologi og astronomi. I et af husene er Jorden for eksempel repræsenteret med en installation af Jordens glødende indre og en interaktiv sandkasse.

- Vi vil gerne give vores besøgende en oplevelse af at komme tættere på gennem deres øjne og sanser. At få dem til at indstille sig på at opdage verden. Det er meningen, at man skal pille og gå på opdagelse, fortæller Sarah Sohl Eriksen.

Sarah Sohl Eriksen er kommunikationsansvarlig på opdagelsescentret Observatoriet. Her ses hun i et af de værelser, der fortæller historien om de astronomer og andet personales liv på stedet, der både var en arbejdsplads og et hjem. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I den nye udstilling om Observatoriets historie møder vi Karl Augustesen. Hans historie er en del af udstillingen. Han arbejdede på Observatoriet som teknisk tegner og astronom. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Nysgerrighed har også været en drivkraft for de mennesker, der arbejdede på Observatoriet. Et af husene er derfor dedikeret til en fortælling om nogle af de mennesker og deres arbejds- og privatliv. Ikke kun til forskere som blandt andet den førende astronom Knud Seifert, men også Observatoriets rengøringskone, Aase Hansen.

- Hun kommer faktisk stadig forbi hver torsdag for at sige hej, fortæller Sarah Sohl Eriksen.

Det siger ikke kun noget om, hvor ny Observatoriets historie er, men også at folk har haft en stor tilknytning til stedet. Observatoriet var bemandet i 40 år og har været med til at sætte varige spor i astronomien.

- Dengang, det blev bygget, var Observatoriet det mest moderne af sin slags. Baggrunden var, at det allerede i 30'erne var blevet sværere at se stjerner i København på grund af en stigende lysforurening. Derfor besluttede Københavns Universitet dengang at flytte forskningen til Brorfelde, hvor der var mere mørke, fortæller Sarah Sohl Eriksen.

Motormille, der er kendt fra programmer på Ramasjang på DR, er med i formidlingen i den nye udstilling. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Den nyrenoverede hovedbygning var tidligere et værksted, hvor der blev produceret teleskoper i verdensklasse. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fra 1953 til 1996 blev der lavet nogle af de bedste teleskoper i verden og foretaget målinger af himmellegemer, men i takt med at teknologien blev digitaliseret, blev det verdenskendte teleskopbyggeri mindre nødvendigt og lukkede. En forening af medarbejderne fik området totalfredet, både bygningerne, men også mørket. I 2013 blev stedet købt af Holbæk Kommune, og i 2016 åbnede Observatoriet som opdagelsescenter.

Annonce

Nysgerrighed

Som opdagelsescenter er det ikke himlen, der er i fokus, men alt lige fra Jordens indre til rummets ydre.

- For os handler det om at pirke til de besøgendes nysgerrighed. Jo mere vi ser og opdager, desto større bliver universet, hvad enten det gælder geologi, biologi eller astronomi, forklarer Sarah Sohl Eriksen, som også selv er blevet lidt af en stjernenørd.

Hun har været med lige fra opdagelsescentrets spæde begyndelsen, hvor hun arbejdede i Holbæk Kommunes kommunikationsafdeling. I 2014 blev hun ansat ved Observatoriet med ansvar for kommunikation.

- Det har været fantastisk at være med til at udvikle stedet, synes hun.

Vi vil gerne give vores besøgende en oplevelse af at komme tættere på gennem deres øjne og sanser. At få dem til at indstille sig på at opdage verden. Det er meningen, at man skal pille og gå på opdagelse.

Sarah Sohl Eriksen, kommunikationsansvarlig ved Observatoriet

Sarah Sohl Eriksen har ingen astronomisk baggrund, men er blevet en lille stjernenørd. Med årene har hun lært at læse stjernebilleder og spotte himmellegemer.

Hun viser os op til observationshusene, der i Observatoriets storhedstid husede teleskoper. Der er stadig et teleskop i et af dem, som er digitalisereret og stadig bruges. I et andet hus blev teleskopet flyttet til La Palma i Spanien i 1983, da der er flere ideelle nætter at observere stjerner. I stedet kan de besøgende gå på opdagelse i udstillingen ”Rundt om Månen”.

Det er nok det nærmeste, man kommer på en følelse af at være i Jordens indre. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Har man brug for frisk luft, kan man gå Planetstien, som er omkring halvanden kilometer med vores solsystems planeter. Turen skal give en fornemmelse af afstanden imellem dem. Og så er det også en flot tur og bakket tur med udsigt til Lammefjorden og fire nye arkitekttegnede stjernesheltere med et vindue i loftet, så man kan falde i søvn til stjernerne på stjerneklare nætter og uendeligheden.

- Hvor stort universet er, dét er næsten ikke til at begribe. Det er så komplekst. Både på det naturvidenskabelige og filosofiske plan. Det er derfor, vi som opdagelsescenter gerne vil pirke til folks nysgerrighed, sanser og lyst til at stille spørgsmål, fortæller Sarah Sohl Eriksen.

Annonce
Rejser For abonnenter

Litauen: På gadesafari i Europas kulturhovedstad

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor vognmand lander rekordregnskab på over 23 mio. kroner i kølvandet på politianmeldelse og sager om løndumping

Esbjerg For abonnenter

Vores madanmelder giver seks stjerner til klassisk badehotel: Maden er i top, betjeningen er i særklasse og indretningen er lige i øjet – det er rejsen værd

Haderslev For abonnenter

Kørelærer snød køreskolen: Elever satte penge for køretimer direkte ind på lærerens eller hans kone konto

Erhverv For abonnenter

Populær campingplads tjente millioner trods byggeprojekter: - Anne og Jonas har haft én uges ferie i fem år

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Varde For abonnenter

Omstridt dyrepark kendt delvist skyldig i at overtræde lov om velfærd for dyr og i at ignorere myndighedernes krav om byggestop

Aabenraa For abonnenter

Steen fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave: Efter tre års kamp med kommunen kan han nu få livet tilbage

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Haderslev

Det kan blive svært at finde en seng i pinsen: Store begivenheder sætter pres på hotellerne

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Vejen

Der bliver ingen handel med vej ved populært marked: Kommunen afviser at sælge

Annonce