Annonce
Kolding

Nytænkende byggefællesskab på vej til Sdr. Bjert

Westerbygaard i Sdr. Bjert er på vej til at blive del af et nyt bud på byggefællesskaber i landsbyer. Foto: PR

Stenderup halvøråd glæder sig over, at projektet Nyt Liv i Gamle Længer nu ser ud til at kunne realiseres.

Sdr. Bjert: Efter et møde med Kolding Kommune og Stenderup halvøråd, er organisationen Almenr gået ind i projektet Nyt liv i gamle længer, ved at gøre det til et byggefællesskab, hvor beboerne selv er med til at designe deres boligdrøm.

Processen med at finde de nye beboere er allerede begyndt og interesserede kan skrive sig op.

Udgangspunktet for projektet er Westerbygaard, en fin gammel gård, der har stået tom i fem år midt i Sdr. Bjert.

Projektet blev søsat i foråret 2017 af Stenderup Halvøråd, og Fonden Liv og Land under Erhvervsstyrelsen gav 288.000 kroner til projektet.

Gentænkning

Efterspørgslen efter at flytte på landet er stigende og en ny måde at gentænke, hvordan man kan bygge, finansiere og bo på, gør det muligt at skabe nye boliger i og omkring de gamle gårde.

Den store udfordring er nemlig, at det ofte bliver for dyrt at realisere projektet på traditionel vis.

Der er flere fordele ved fællesbyg: Byggeriet ender tit med at blive mere modigt og skræddersyet end de reelle behov, folk har - frem for at være designet af en udvikler ud fra en ejendomsmæglers konservative plantegninger.

Med Almenrs indtræden i projektet, bliver der lavet om på det oprindelige koncept med at skabe boliger i længerne.

Tanken er at starte med at bygge boligfællesskabet nyt op på marken ved siden af Westerbygård, og bruge stuehuset og længer som fælleshus/projekt.

Beboerne i det nye bofællesskab bliver selv bygherrer.

Annonce

Skal være inspiration

Stenderup halvøråd vil gerne bevare de gamle gårde i landsbyerne, hvis det er muligt.

Halvørådet håber at projektet med at skabe nye boliger i og omkring Westerbygård, kan være til inspiration for andre landsbyer.

Familier kommer i dag i mange former. Vi er mobile og vores livsstil er langt mere mangfoldig end for 50 år siden og derfor er der lige nu stor efterspørgsel på at bo med flere fælles kvadratmeter.

Det er KPF Arkitekter, der har udviklet boligprojektet. Derudover har Kolding Kommune og Bedre Brug af Byggeaffald været partnere på projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Annonce