Annonce
Rejser

Nyt Øhavsmuseum i Faaborg: Åbn alle sanserne og mærk naturen

Øhavsmuseet ligger på den tidligere slagterigrund på havnen i Faaborg. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Øhavsmuseet i Faaborg har netop slået dørene op i nye rammer på den tidligere slagterigrund på havnen. Og hvis du tror, du kan nøjes med at læse plancher og se på ting i montrer, må du tro om igen, for Øhavsmuseet skal opleves med hele kroppen.

Skoene efterlades i reolen ved indgangen, og fødderne må meget gerne være helt nøgne. Alle sanser skal være åbne og klar til at tage imod indtryk, der skal bringe os tættere på mennesket og dets forhold til naturen.

I midten af juni slog Øhavsmuseet i Faaborg dørene op i en gammel lagerbygning på den tidligere slagterigrund på havnen. Håbet er, at det vil gøre museet mere synligt og tilgængeligt for de mange turister, der besøger Faaborg hvert år.

Udstillingen hedder ”Mærk dig selv”, og det skal tages meget bogstaveligt. Her må man nemlig røre og mærke alt det, man vil. Og det er derfor, skoene skal af, så man får den fulde oplevelse.

Annonce
Museumsinspektør Mette Broch Jacobsen er primus motor på udstillingen ”Mærk dig selv”. - Jeg har haft min kollega Poul Baltzer Heide som min faglige sparringspartner, og så har vi sammen udviklet kreativt indhold. Vi var ret langt i processen, da vi gik sammen med udstillingsdesignerne Torden & Lynild, siger hun. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Nogle museer har et problem med, at der er en form for barriere, der måske er lidt svær at forklare. Man føler måske, man skal vide eller kunne noget på forhånd, eller at børnene ikke må røre ved tingene. Og det vil vi gerne pille ved, siger museumsinspektør Mette Broch Jacobsen, der er primus motor på udstillingen.

Stenalderhjerner

Udstillingen er bygget op omkring scenografiske landskaber, der repræsenterer hver sin tidsperiode, og der er fuld knald på lyd- og lyseffekter og taktile oplevelser. Alle besøgende bliver udstyret med en audioguide, og ved at scanne felter i udstillingen kan man høre små fortællinger fortalt af skuespillerne Charlotte Munck, Thomas Levin og to børneskuespillere.

- Vores ambition er at give folk nogle sansninger. Og fordi vores hjerner stort set ikke har ændret sig siden stenalderen, har vi nogle ubevidste reaktioner, når vi er i naturen, og det er dem, vi prøver at ramme og bruge som et ormehul tilbage i tiden, fortæller Mette Broch Jacobsen.

Der er knyttet et testområde til hvert landskab, hvor man, hvis man har lyst, gennemgår nogle simple psykologiske test. Det kan for eksempel være en eyetracker, der måler, hvordan øjet ubevidst scanner billeder af henholdsvis natur og bymiljø.

Montregenstandene i jernalderudstillingen er offerkar. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Teststationerne er tænkt til dem, der måske ikke synes, det andet er det sjoveste i verden. Måske tiltaler testene dem i højere grad, forklarer Mette Broch Jacobsen.

Testene er blevet til i samarbejde med en psykolog, da det ligger uden for museumspersonalets faglighed.

Annonce

Ud på egen hånd

Udstillingens første rum er stenalderen, hvor museet har bygget en gravhøj, som man som gæst bliver opfordret til at kravle op på. Det er man faktisk nødt til, hvis man vil lytte til fortællingerne, for de små felter, der skal scannes, er placeret rundtomkring på højen.

Det virker fristende at lægge sig i græsset på højen og kigge op på himlen, der er en stor skærm, mens man lytter til Thomas Levins rolige røst.

- Forhåbningen er, at de meget narrative, sansende fortællinger giver en viden, uden man måske lægger mærke til det.

- Det hele er videnskabelig baseret, men det bliver serveret på en anderledes måde, fortæller museumsinspektøren.

Øhavsmuseet har fået en hest fra en bestand, der alligevel skulle reguleres. Den fungerer nu som offergave til jernalderens guder. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Museet har udviklet et opgavehæfte, der henvender sig til børn i 5- til 10-årsalderen. Halvdelen af opgaverne kan løses i museets udstilling, og resten kan man tage med ud i naturen. Ambitionen er nemlig, at Øhavsmuseets gæster skal blive inspireret til at tage ud i naturen efterfølgende. Enten på egen hånd eller på en af Øhavsmuseets mange arrangerede ture. Derfor er der ved hvert landskab forslag til, hvor man kan finde lignende landskaber i nærheden af Faaborg.

- Den bakke, vi har lavet, er en gravhøj, altså en menneskeskabt bakke, og dem kan du møde i Pipstorn Skov. De store, dramatiske, geologiske bakkelandskaber finder vi i Svanninge Bakker, fortæller Mette Broch Jacobsen og tilføjer, at gravhøje er de første monumenter, mennesket nogensinde har skabt i naturen.

- Og så valgte man en bakke. Det havde været meget nemmere at grave et hul, men man valgte at bruge 10.000 mandetimer på at bygge en bakke, siger hun.

Annonce

Få, men velvalgte genstande

Jernalderen er illustreret i form af en mose og de ofringer, jernalderfolket gjorde i moserne. Museet har blandt andet fået slagtet og flået en hest, som var et af de dyr, man ofrede i jernalderen. Hesten kom fra en bestand, der alligevel skulle reguleres.

- Mosen er koblet til jernalderen, og dengang så man mosen som portalen til guderne på grund at det specielle vand, der er i moserne, fortæller Mette Broch Jacobsen.

Næste rum er middelalderen, den mørke middelalder, i form af en mørk skov. En projektion af en dansende elverpige er det første, man møder. Temaet er det overnaturlige.

- Vi er spændte på, om vi har lavet en tunnel, ingen børn tør kravle ind i, siger Mette Broch Jacobsen og viser vej gennem en mørk tunnel, der er fuld af skjulte oplevelser - ikke nødvendigvis uhyggelige, men forbundet med en smule mystik og overtro.

En af børneopgaverne er at finde stjernebilleder. De kommer frem, hvis man lyser på stjernehimlen med en lommelygte. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Hvert landskabsrum har én montre med én genstand. Ikke mere end det.

- Jeg kan godt lide genstande, men vi har brug for at kunne frigøre os fra dem nogle gange, hvis vi gerne vil have, at folk skal gå til ting på en anden måde. Hvis vi gerne ville have haft otte genstande i rummet, ville der samtidig være mere, vi skulle afholde os fra. Nogle gange kan en genstand virke endnu stærkere, fordi den ikke er en del af en større samling, forklarer hun.

Et par inderbukser fra Lyø, der var kendt for sine broderier. Bogstaverne på indersiden af linningen står for Jørgen Jensen Jakobsen Lyø og fungerer som en form identifikation, hvis han skulle falde i vandet og drukne. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
I middelalderen er der fokus på det overnaturlige, så den foregår i en mørk skov med en dansende elverpige. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

I middelalderen er genstanden en lille blyamulet fundet i Svendborg.

- Og på den står en besværgelse mod ellefolk. Det her er udstillingens mest cool genstand, hvis du spørger mig, fortæller museumsinspektøren begejstret.

Sidste landskabsrum er stranden og havet. Faaborg, hvor Øhavsmuseet ligger lige ud til Det Sydfynske Øhav, og kysten har altid spillet en central rolle for egnen. Den særligt udvalgte genstand er et par inderbukser fra Lyø, der var kendt for sine broderier.

- Broderiet er inde i linningen, og der står ”IIIS LØ”. Det står for ”Jørgen Jensen Jakobsen Lyø”, og svarer lidt til et dog tag til en soldat, så hvis han druknede, ville man kunne identificere ham, hvis han blev fundet i havet. Og det siger bare rigtig meget om menneskets forhold til havet, hvis man bor på en ø, siger museumsinspektøren.

Eyetrackeren måler, hvordan øjet ser på billeder af henholdsvis natur og bymiljø. - De fleste har længere fikspunkter i en by. I naturen har vi ikke behov for at analysere. Vi scanner mere, lige som hvis vi kigger i et bål, forklarer Mette Broch Jacobsen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Markeringerne på flinten viser, at det har været i menneskehænder. Øhavsmuseet arrangerer snorkelture, hvor man kan komme med ud og fiske efter flint fra stenalderen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

I udstillingens sidste rum er gæsterne landet i nutiden.

- Her handler det om, hvordan naturen påvirker os i dag, og hvordan vi måske er mere bevidste om aktivt at bruge den, fortæller Mette Broch Jacobsen.

Øhavsmuseet

Slog dørene op for offentligheden 18. juni i år.

Det ligger i en gammel lagerbygning på den tidligere slagterigrund på havnen i Faaborg.

Udstillingen ”Mærk dig selv” er skabt i et samarbejde mellem Øhavsmuseet og udstillingsdesignerne Torden & Lynild.

Det nye Øhavsmuseum er blevet en realitet med støtte fra Kulturministeriet, Nordea-fonden og Faaborg-Midtfyn Kommune

Der skal p.t. bestilles billetter på forhånd, hvis man ønsker at besøge museet. Det kan ske på hjemmesiden ohavsmuseet.dk/billet.

Øhavsmuseet har adressen Havnegade 3, 5600 Faaborg.

Øhavsmuseet har i samarbejde med et engelsk firma udviklet en model, der fortæller landskabets historie i 3D. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Marskstien har fået stjernestatus: Tag med på den 54 kilometer lange vandrerute gennem særpræget landskab

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Rejser For abonnenter

Paris: Bistroernes usikre fremtid

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Annonce