Annonce
Tønder

Nyt angreb: Fåreavler har nu mistet 17 drægtige moderdyr

Fåreavler Henrik Drøhse og hustruen Malene er meget berørte af situationen. To gange inden for ni dage er deres fåreflok blev angrebet af det, der formodes at være en ulv. Foto: Uwe Iwersen
Efter to formodede ulveangreb inden for ni dage føler fåreavler Henrik Drøhse, Draved, sig magtesløs. Hans reducerede flok med nu kun 139 moderfår flyttes, men vil stadig være i lokalområdet, hvor der inden for en måned er registreret syv angreb på fåreflokke.

DRAVED: Onsdag den 28. oktober opdagede Henrik Drøhse, Draved, døde og skambidte dyr på sin mark. I alt mistede den unge fåreavler 11 dyr, der efter alt at dømme blev ofre for et ulveangreb. Siden denne ubehagelige oplevelse tilser han nu altid sine dyr med en boltpistol i bilen. Den blev der brug for fredag morgen.

- Da jeg så, at flokken var delt, var jeg med det samme klar over: Nu har den været her igen, siger Henrik Drøhse.

Han ringede hjem til hustruen Malene og opdagede, at han havde tårer i øjnene.

Annonce

- Det berører mig virkelig. Man føler sig helt magtesløs, siger han.

Problemulv

Ulven er genindvandret til Danmark i 2012. Den er totalfredet.

I den udarbejdede forvaltningsplan for ulv opereres med begrebet "problemulv", der under bestemte forudsætning må aflives.

Ulve kan karakteriseres som problemulve, når de har en problematisk adfærd i forhold til omgivelserne.

Det gælder bl.a. ulve, der angriber husdyr trods relevante og rimelige afværgeforanstaltninger mere end én episode. Under relevante og rimelige afværgeforanstaltninger forstås  bl.a. fungerende ulvesikrede hegn. 

På græsmarken syd for Løgumkloster fandt han efterfølgende to døde drægtige moderfår, fire dyr så ilde tilredt, at de måtte aflives på stedet. De øvrige dyr i flokken, der alle er drægtige, var meget nervøse og skræmte. Fåreavlerne frygter, at det kan medføre, at nogle af dyrene vil miste deres lam.

Henrik Drøhse understreger, at det ikke er påvist, at angrebet på hans dyr i sidste uge og nu igen er forøvet af en ulv.

- Men man kan ikke blive ved med at tro, at det er en hund, siger han.

Blodrus

Henrik Drøhse er ikke mindst frustreret over, at den formodede ulv tilsyneladende ikke nøjes med at tage et dyr, men tilsyneladende nærmest går amok.

- Det er ikke mad, den er ude efter. Hvis den tog et dyr og spiste det, det kunne jeg godt leve med. Men det her er ren blodrus, siger han med henvisning til, at de døde og skambidte dyr udelukkende er bidt i struben og bagpartiet.

Fåreavler Mads Roelsen, Adelvad, havde den 3. oktober besøg af det, der senere viste sig af være en ulv. Fåreavleren mistede ved den lejlighed syv dyr. Fredag måtte han hjælpe kollega Henrik Drøhse med oprydning efter det, der ligeledes ligner et ulveangreb. Foto: Uwe Iwersen

Ulvekonsulent ved Naturstyrelsen Vadehavet, Thomas Iversen, udtog fredag formiddag dna-prøver, der skal undersøges nærmere på et tysk laboratorium. Et svar forventes i løbet af tre-fire uger.

Hvorvidt der er tale om blodrus hos ulven, kan Thomas Iversen ikke udtale sig om sikkerhed.

- Blodrus er et menneskeligt begreb. Ulven gør bare, som ulve gør. Det er dens naturlige adfærd  at tage et byttedyr, men kan kun gætte på, hvorfor den går til angreb på flere, siger han.


Det er ikke mad, den er ude efter. Hvis den tog et dyr og spiste det, det kunne jeg godt leve med. Men det her er ren blodrus.

Henrik Drøhse, fåreavler, Løgumkloster


Med den seneste episode syd for Løgumkloster er antallet af angreb på får i løbet af den sidste måned nu oppe på syv. To er dokumenteret som ulveangreb, fem undersøges i øjeblikket.

Annonce

Det var en ulv

En, der allerede har fået svar på sit angreb, er fåreavler Mads Roelsen, Adelvad. Han mistede den 3. oktober syv dyr, der blev dræbt eller skambidt af en ulv, der senere viste sig at være en tysk hunulv, der krydsede grænsen til Danmark i juni.

Det var netop Mads Roelsen, som Henrik Drøhse ringede til for at få hjælp med blandt andet at indfange de meget skræmte dyr. Flokken på oprindelig 156 drægtige dyr er nu reduceret til 139.

Med angrebet på marken syd for Løgumkloster natten til fredag er antallet af formodede ulveangreb i de seneste fire uger i lokalområdet vokset til syv. Foto: Uwe Iwersen

I forbindelse med de mange angreb er debatten om ulvesikring af fåreflokke ikke mindst blusset på de sociale medier. Her bliver fåreavlerne angrebet for ikke at passe ordentligt på deres dyr, fordi markerne ikke er sikret med specielle ulvehegn.

Både Mads Roelsen og Henrik Drøhse påpeger, at løsningen ikke er så lige til. Netop nu bestilles fårene til at afgræsse marker, og flokkene flyttes med jævne mellemrum.

Annonce

Nye angreb

Henrik Drøhse har efter det seneste angreb opgivet den 30 hektar store mark, hvor hans dyr altså nu to gange er blevet angrebet. Marken var sikret med to el-tråde samt minestrimler. Men det har altså vist sig ikke at være nok.

- Jeg bliver nu nødt til at opgive området og flytter mine får på noget kløvergræs i nærheden. Frøgræsavleren må så i stedet ringe til maskinstationen og bede den forsøge at afpudse marken med maskiner i stedet, selvom det ikke har den samme effekt som får, siger Henrik Drøhse, der efter anbefaling fra Miljøstyrelsen er indstillet på at sikre den nye mark med to ekstra tråde.

Redaktør på Facebooksiden "Her er ulven i Danmark", Erik Poulsen, vurderer, at det er det helt rigtige at gøre. Han frygter dog, at en flytning til et område, der kun ligger et par kilometer væk, næppe er nok.

-   Der vil komme flere angreb, vurderer han.

Annonce
Tønder For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Tønder

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Varde For abonnenter

Claus er skuffet efter frifindelse for uagtsomt manddrab: - Det er ham, der er kørt ind i min mor og far

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Billund

Om halvandet år har Grindsted en efterskole: Forstander bliver ansat i nærmeste fremtid

Se med på pressemøde klokken 16: Sundhedsmyndighederne giver status på corona-situationen

Aabenraa For abonnenter

Fire øjne ser bedre i to udvalg end i ét udvalg: En af valgnattens store sejrherrer forsvarer opdeling af udvalg

Tønder

Idrætscenter barsler med store planer: Vil udvide springcenter og søger om millionstøtte

Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Vejen

Nomineret til stor hæder: Mathias Lund kan blive årets gokartkører

Haderslev For abonnenter

Forsker: - Farligere at bevæge sig ud i trafikken end at gå tur i naturnationalparken

Esbjerg

Museumsdirektør modtager fornem kulturpris

Annonce