Annonce
Tønder

Nyt angreb: Formodet Draved-ulv formentlig på spil igen

Det var ikke noget kønt syn, der mødte fåreavler Henrik Drøhse på marken syd for Løgumkloster. Fire får var dræbt, tre er helt væk, og fire måtte aflives. Foto: Henrik Drøhse / Facebooksiden: Her er ulven i Danmark
En fåreavler lige syd for Løgumkloster mistede i den forløbne uge 11 dyr ved et formodet ulveangreb. Det bringer i givet fald antallet af store ulveangreb i de seneste par uger op på tre.

ØSTER HØJST: Tønder-området er ramt af et nyt formodet ulveangreb, der har kostet 11 får livet. Angrebet fandt sted på en mark i området mellem Løgumkloster og Draved og blev opdaget i onsdags.

Fåreavler Henrik Drøhse fortæller til facebooksiden "Her er ulven i Danmark", at han havde 156 får til at afgræsse en frøgræsmark bag flytbart hegn.

- Fire var dræbt, tre er helt væk, og fire måtte aflives. Det er slet ikke rart at komme ud til får, der angrebet på den måde og stadigt er levende. Vi har ledt og ledt efter de forsvundne får, men marken er lige op til en skov, som de så nok ligger inde i", siger Henrik Drøhse.

Annonce

Kompensation

Ulven indvandrede til Danmark tilbage i 2012 efter at have været fraværende i over 200 år. Naturstyrelsen har siden udarbejdet en forvaltningsplan for den fredede ulv. Planen indeholder også regler om økonomisk kompensation for fåreavlere, der mister dyr ved dokumenterede angreb.

For får gælder følgende kompensationer:

Lam/kid op til 10 måneder: 800 kr.

Voksen 10+ måneder: 1200 kr.

Det formodede ulveangreb er det tredje alvorlige angreb på få uger i Tønder-området. Søndag den 18. oktober blev fåreavler Henrik Seidelin kaldt ud til sin flok i udkanten af landsbyen. Fire får lå døde på marken, 18 var så skambidt og ilde tilredt, at de måtte aflives. Tre dage senere kom det frem, at resultatet af en DNA-analyse med sikkerhed slog fast, at et angreb den 3. oktober på en fåreflok ved Øster Højst med sikkerhed kunne tillægges en ulv. Fåreavleren mistede mindst fire dyr.

Det var ikke noget kønt syn, der mødte fåreavler Henrik Drøhse på marken syd for Løgumkloster. Fire får var dræbt, tre er helt væk, og fire måtte aflives. Foto: Henrik Drøhse / Facebooksiden: Her er ulven i Danmark

Ud over de tre store angreb undersøges netop nu, om to mindre angreb i lokalområdet ligeledes til tillægges en ulv.

Ulv i Draved

Efter de seneste angreb i Visby og Øster Højst har ulvekonsulent ved Naturstyrelsen Vadehavet Thomas Iversen til JydskeVestkysten oplyst, at observationer i lokalområdet tyder på, at en ulv har opholdt sig i området omkring Draved Skov i en længere periode. Der er formentlig tale om en hanulv.

Også Henrik Drøhse har haft en vildtkonsulent fra Naturstyrelsen Vadehavet til at tage dna fra de døde får og understreger, at han vil afvente dna-resultatet, før han er sikker på, at det er ulvens værk.


Det er slet ikke rart at komme ud til får, der angrebet på den måde og stadigt er levende.

Henrik Drøhse, fåreavler, Løgumkloster


De resterende 145 får er stadigt på marken, hvor fåreavleren har udstyret hegnet med en flagrende minestrimmel i håb om, at det kan forhindre et nyt rovdyrangreb i folden.

- Fårene plejer at flytte sig, når jeg kommer med hunden, men nu kommer de hen imod os. De har lært, at der er noget, der er værre end hunden", siger Henrik Drøhse til "Her er ulven i Danmark".

Annonce

Erstatning

Facebooksidens redaktør, Erik Poulsen, Tim, der også er kontaktperson til netværket "Ulvens Naboer - Folk, dyr og natur" har noteret sig, at de seneste angreb er meget koncentreret omkring Draved-området, hvilket understøtter formodningen om, at en ulv opholder sig mere permanent. Det er i givet fald usædvanligt. Netop Tønder Komune regnes ikke som ideelt ulve-territorium, og er hidtil kun set som en slags transitområde.

Fire får var dræbt, tre er helt væk, og fire måtte aflives. Foto: Henrik Drøhse / Facebooksiden: Her er ulven i Danmark

Hvis det viser sig, at de seneste to angreb i Visby, og altså nu Draved, stammer fra en ulv, er fåreavlerne erstatningsberettiget. Men det er ikke mere end et plaster på såret.

- Pengene erstatter det dyr, man har mistet, men det erstatter ikke det, som dyrene har været udsat for, påpeger fåreavler Mads Roelsen, Adelvad, der forleden mistede de fire dyr på marken ved Øster Højst.

På baggrund af JydskeVestkystens artikel tog Radio4 sagen op mandag morgen. Her talte de med fåreavleren selv Henrik Drøhse. Lyt med her.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Tønder For abonnenter

Bademester er sat i spidsen for stort idrætscenter efter uro: Hun ønsker ro for medarbejderne

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE jagter kvartfinalen: AGF hurtigt bagud

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Tønder

Se videoen fra valgmøde: Tre borgmesterkandidater samlet - det store spørgsmål forblev ubesvaret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce