Annonce
Tønder

Nyt angreb: Formodet Draved-ulv formentlig på spil igen

Det var ikke noget kønt syn, der mødte fåreavler Henrik Drøhse på marken syd for Løgumkloster. Fire får var dræbt, tre er helt væk, og fire måtte aflives. Foto: Henrik Drøhse / Facebooksiden: Her er ulven i Danmark
En fåreavler lige syd for Løgumkloster mistede i den forløbne uge 11 dyr ved et formodet ulveangreb. Det bringer i givet fald antallet af store ulveangreb i de seneste par uger op på tre.
Annonce

ØSTER HØJST: Tønder-området er ramt af et nyt formodet ulveangreb, der har kostet 11 får livet. Angrebet fandt sted på en mark i området mellem Løgumkloster og Draved og blev opdaget i onsdags.

Fåreavler Henrik Drøhse fortæller til facebooksiden "Her er ulven i Danmark", at han havde 156 får til at afgræsse en frøgræsmark bag flytbart hegn.

- Fire var dræbt, tre er helt væk, og fire måtte aflives. Det er slet ikke rart at komme ud til får, der angrebet på den måde og stadigt er levende. Vi har ledt og ledt efter de forsvundne får, men marken er lige op til en skov, som de så nok ligger inde i", siger Henrik Drøhse.

Kompensation

Ulven indvandrede til Danmark tilbage i 2012 efter at have været fraværende i over 200 år. Naturstyrelsen har siden udarbejdet en forvaltningsplan for den fredede ulv. Planen indeholder også regler om økonomisk kompensation for fåreavlere, der mister dyr ved dokumenterede angreb.

For får gælder følgende kompensationer:

Lam/kid op til 10 måneder: 800 kr.

Voksen 10+ måneder: 1200 kr.

Det formodede ulveangreb er det tredje alvorlige angreb på få uger i Tønder-området. Søndag den 18. oktober blev fåreavler Henrik Seidelin kaldt ud til sin flok i udkanten af landsbyen. Fire får lå døde på marken, 18 var så skambidt og ilde tilredt, at de måtte aflives. Tre dage senere kom det frem, at resultatet af en DNA-analyse med sikkerhed slog fast, at et angreb den 3. oktober på en fåreflok ved Øster Højst med sikkerhed kunne tillægges en ulv. Fåreavleren mistede mindst fire dyr.

Det var ikke noget kønt syn, der mødte fåreavler Henrik Drøhse på marken syd for Løgumkloster. Fire får var dræbt, tre er helt væk, og fire måtte aflives. Foto: Henrik Drøhse / Facebooksiden: Her er ulven i Danmark

Ud over de tre store angreb undersøges netop nu, om to mindre angreb i lokalområdet ligeledes til tillægges en ulv.

Annonce

Ulv i Draved

Efter de seneste angreb i Visby og Øster Højst har ulvekonsulent ved Naturstyrelsen Vadehavet Thomas Iversen til JydskeVestkysten oplyst, at observationer i lokalområdet tyder på, at en ulv har opholdt sig i området omkring Draved Skov i en længere periode. Der er formentlig tale om en hanulv.

Også Henrik Drøhse har haft en vildtkonsulent fra Naturstyrelsen Vadehavet til at tage dna fra de døde får og understreger, at han vil afvente dna-resultatet, før han er sikker på, at det er ulvens værk.


Det er slet ikke rart at komme ud til får, der angrebet på den måde og stadigt er levende.

Henrik Drøhse, fåreavler, Løgumkloster


De resterende 145 får er stadigt på marken, hvor fåreavleren har udstyret hegnet med en flagrende minestrimmel i håb om, at det kan forhindre et nyt rovdyrangreb i folden.

- Fårene plejer at flytte sig, når jeg kommer med hunden, men nu kommer de hen imod os. De har lært, at der er noget, der er værre end hunden", siger Henrik Drøhse til "Her er ulven i Danmark".

Annonce

Erstatning

Facebooksidens redaktør, Erik Poulsen, Tim, der også er kontaktperson til netværket "Ulvens Naboer - Folk, dyr og natur" har noteret sig, at de seneste angreb er meget koncentreret omkring Draved-området, hvilket understøtter formodningen om, at en ulv opholder sig mere permanent. Det er i givet fald usædvanligt. Netop Tønder Komune regnes ikke som ideelt ulve-territorium, og er hidtil kun set som en slags transitområde.

Fire får var dræbt, tre er helt væk, og fire måtte aflives. Foto: Henrik Drøhse / Facebooksiden: Her er ulven i Danmark

Hvis det viser sig, at de seneste to angreb i Visby, og altså nu Draved, stammer fra en ulv, er fåreavlerne erstatningsberettiget. Men det er ikke mere end et plaster på såret.

- Pengene erstatter det dyr, man har mistet, men det erstatter ikke det, som dyrene har været udsat for, påpeger fåreavler Mads Roelsen, Adelvad, der forleden mistede de fire dyr på marken ved Øster Højst.

På baggrund af JydskeVestkystens artikel tog Radio4 sagen op mandag morgen. Her talte de med fåreavleren selv Henrik Drøhse. Lyt med her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Efter 37 år: Bjarne lukker Tøj og Sport

Vejen

Håndboldtræningen rykker udendørs

Annonce