Annonce
Vejen

Nyt arrangement trak mange gæster til Sønderskov

60-70 borgere mødte søndag op på Museet på Sønderskov for at få en personlig rundvisning i forbindelse med Herregårdenes Dag. Her er Ane Bysted, ny museumsinspektør på Sønderskov, i gang med at fortælle om den historiske hovedbygning. Foto: Astrid J. Vestergaard
Museet på Sønderskov tilbød søndag rundvisninger både ude og inde i anledning af Herregårdenes Dag.

SØNDERSKOV: Museet på Sønderskov deltog søndag i arrangementet "Herregårdenes Dag", der er nyt og landsdækkende.

Det betød, at der var rundvisninger både i Sønderskovs smukke hovedbygning og i de frodige haver ved voldgraven.

60-70 borgere - heraf enkelte udenlandske turister - dukkede op for at blive klogere på en svunden tid, og Sønderskovs nyansatte museumsinspektør Ane Bysted viste samme med kustode Karen Thygesen rundt i hovedbygningen.

Ved rundvisningens start blev det slået fast, at Sønderskov-bygningerne ikke er et slot men en herregård.

- Mange tror fejlagtigt, at der er tale om et slot, men for at man kan tale om et slot, skal bygningerne have været i kongeligt eje, og det har Sønderskovs bygninger aldrig været. Derfor er der tale om en herregård og ikke et slot, lød det fra Ane Bysted, som gjorde meget ud af at fortælle om datidens herremænd, deres brug af fæstebønder og deres forpligtelse til at stille personligt - og med et antal ryttere - når kongen havde behov for militær tjeneste.

Annonce
Mange tror fejlagtigt, at der er tale om et slot, men for at man kan tale om et slot, skal bygningerne have været i kongeligt eje, og det har Sønderskovs bygninger aldrig været.

Any Bysted, museumsinspektør

Kongen genkendte ikke adelsmanden

Rundvisningen bød på en lang række oplysninger om hovedbygningens oprindelse, funktion og istandsættelse.

Anekdoter blev det også til. For eksempel anekdoten om, hvorvidt Kong Christian den Fjerde efter sigende skulle være kommet ridende til Sønderskov, hvor han traf den daværende ejer, adelsmand Thomas Juhl, helt sort og snavset, hvorpå han ikke genkendte ham og spurgte efter Thomas Juhl.

- Men Konge, det er jo mig, skulle Thomas Juhl have sagt. Han var blevet sort af at arbejde som smed - et arbejde, han var meget passioneret omkring, fremgik det af rundvisningen.

De fremmødte fik rig lejlighed til at studere både runestenen fra Malt, kalkmalerier, der forestiller romerske kejserportrætter, og Nordeuropas største fund af havevaser. Fæstedskatten blev naturligvis også beundret.

En god start

Den nyansatte museumsinspektør, Ane Bysted, kommer fra en stilling som underviser i historie på Aarhus Universitet og udtalte efter arrangementet, at hun fandt det spændende at vise rundt på Sønderskov, og at hun havde tilbragt flere timer - forud for rundvisningen - med at læse om Sønderskovs historie.

Hun oplyste også, at hun nyder jobbet som museumsinspektør på Sønderskov og familiens nye bopæl i Lunderskov.

Herregårdenes Dag

Herregårdenes Dag er en ny, landsdækkende begivenhed.

Der er tale om et arrangement, hvor slotte og herregårde over hele landet slår dørene op til arrangementer og aktiviteter i de store huse og deres haver.

Over 30 slotte og herregårde deltog i Herregårdenes Dag, der blev afviklet søndag 18. august.

Museet på Sønderskov tilbød i den forbindelse rundvisninger både ude og inde.

Arrangementet skal være med til at sætte fokus på landets slotte og herregårde, som er en væsentlig - men ofte overset - del af dansk kulturarv.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce