Annonce
Aabenraa

Nyt byråd holdt prøveafstemning om dagsordenen

Det nye system betyder, at borgerne kan sidde derhjemme og følge med i via deres computer eller telefon, hvordan hver enkelt byrådsmedlem stemmer. Arkivfoto.

De 11 nye medlemmer af byrådet i Aabenraa fik en blid start på deres politiske karriere. Det mest spændende på byrådets januarmøde var det nye udstyr til digital afstemning.

AABENRAA: I Aabenraa Kommune har borgernes sundhed høj prioritet, men byrådsmedlemmerne kan i fremtiden nøjes med lidt færre bevægelser.

Det skal nu ikke længere række hånden op, men blot trykke på deres Ipad, når der skal stemmes i byrådssalen.

Systemet fik sin debut ved byrådsmødet onsdag, og det gik, som det gerne skulle ved enhver generalprøve - nemlig ikke helt fejlfrit.

To politikere havde ikke kontakt til det store system, så deres ihærdige tryk på ja-knappen blev ikke registreret.

Det gjorde til gengæld alle de andres, og borgmester Thomas Andresen kunne konstatere, at der i hvert fald var flertal for at godkende dagsordenen. Det var nemlig det, byrådet stemte på ved denne alle første elektroniske afstemning.

Den talte ikke rigtigt med, for den elektroniske måde at stemme på er en del af byråds forretningsorden, og den nye forretningsorden blev først godkendt ved et senere punkt på mødet.

Annonce

Masser af poster fordelt

Byrådet har som en af sine mange opgaver at udpege medlemmer til at sidde i en række råd og bestyrelser. Selv om byrådet selv har besluttet at takke nej til at være repræsenteret en hel del steder, er der fortsat mange poster at fordele.De første 32 punkter på januarmødet handlede om at udpege byrådsmedlemmer til disse poster.

Spørgetid

Sammen med den nye forretningsorden godkendte byrådet også reglerne for spørgetid. Enhver borger har nemlig ret til på forhånd at indsende et spørgsmål til byrådet og får det besvaret på det åbne byrådsmøde.

Det foregår efter at alle punkterne på byrådets åbne dagsorden er behandlet. Byrådsmedlem Michael Christensen (SF) foreslog, at reglerne laves om, så spørgetiden i stedet ligger før de øvrige punkter på dagsordenen.

- For at komme borgerne i møde, bør spørgetiden ligge først. Man ved aldrig, hvor lang tid et byrådsmøde varer, og det betyder, at de kan risikere at skulle sidde rigtigt længe og vente på svar, mente han.

Borgmester Thomas Andresen var dog ikke med på den idé.

- Spørgetiden er ikke en del af selve byrådsmødet, og møderne begynder klokken 17. Det ville betyde, at spørgetiden skulle holdes før klokken 17, og jeg kan risikere at skulle afbryde spørgetiden for at begynde byrådsmødet. Der kan godt blive lidt respektløst, mente han.

Michael Christensen ville gerne vide, hvorfor det i så i reglerne for spørgetid i Aabenraa Byråd står, at spørgetiden holdes på byrådsmødet, når spørgetiden ikke er en del af byrådsmødet.

Borgmester Thomas Andresen lovede at få undersøgt sagen nærmere, og få formuleringen ændret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Kolding For abonnenter

- At lukke en havn... det er sgu da ikke noget, man bare lige gør

Annonce