Annonce
Debat

Nyt datacenter skal varme stuerne i Esbjergområdet

Læserbrev: Det nye store datacenter, som er på vej i Esbjerg-området kan betyde billigere og mere klimavenlig varme til beboerne i Esbjerg-området. Datacenteret kommer nemlig til at producere store mængder af overskudsvarme, og netop overskudsvarme er et af de temaer, SF drøfter med regeringen i de energiforhandlingerne, som er i gang.

Det er absurd, at store virksomheder er tvunget til at sende al den gode varme lige ud til fuglene, når de ligeså godt kan sende deres overskudsvarme ud i naboernes stuer. Vi skal have ændret reglerne, så det bliver nemmere for virksomhederne at sende varmen videre til fjernvarmeværkerne, mener Pia Olsen Dyhr, formand for SF

Mens regeringen blandt andet foreslår at reducere afgiften på overskudsvarme, når virksomhederne sælger den, så foreslår SF, at afgifterne helt skal fjernes, hvis virksomhederne helt forærer varmen væk. SF vil også gerne pålægge store producenter af overskudsvarme - for eksempel datacentre - at sælge deres overskudsvarme til det lokale fjernvarmeselskab til en rimelig pris.

Overskudsvarmen ender alt for ofte som affaldsprodukt. Det er for dumt, når nu vi faktisk kan skabe mulighed for at bruge den samme energi to gange i stedet for. Hvis vi giver virksomhederne bedre mulighed for at gøre overskudsvarmen brugbar, så vil det være en mindre belastning for vores klima, og give borgerne billigere varme, siger Pia Olsen Dyhr

SF's forslag på Christiansborg vækker begejstring hos SF i Esbjerg.

Det vil være win-win, hvis vi kan få glæde af det nye datacenters overskudsvarme: En grønnere kommune, billigere varme og god virksomhedskultur. Det falder fint i tråd med, at SF ønsker en grønnere profil for kommunen, og at vi arbejder målrettet for at få Esbjerg tilmeldt som klimakommune.

SF går til energiforhandlingerne med følgende forslag

1) Virksomheder skal afgiftsfrit kunne forære overskudsvarme væk - så længe de forærer den til et offentligt værk, en boligforeninger eller lign.

2) Reglerne for overskudsvarme skal forenkles. I dag dropper en del virksomheder at sælge overskudsvarme fordi reglerne er komplicerede.

3) Overskudsvarmeafgiften og elvarmeafgiften skal sættes ned. Begge dele vil gøre brug af overskudsvarme mere attraktiv.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Stenkaster skal mentalundersøges

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Annonce