Annonce
Debat

Nyt datacenter skal varme stuerne i Esbjergområdet

Annonce

Læserbrev: Det nye store datacenter, som er på vej i Esbjerg-området kan betyde billigere og mere klimavenlig varme til beboerne i Esbjerg-området. Datacenteret kommer nemlig til at producere store mængder af overskudsvarme, og netop overskudsvarme er et af de temaer, SF drøfter med regeringen i de energiforhandlingerne, som er i gang.

Det er absurd, at store virksomheder er tvunget til at sende al den gode varme lige ud til fuglene, når de ligeså godt kan sende deres overskudsvarme ud i naboernes stuer. Vi skal have ændret reglerne, så det bliver nemmere for virksomhederne at sende varmen videre til fjernvarmeværkerne, mener Pia Olsen Dyhr, formand for SF

Mens regeringen blandt andet foreslår at reducere afgiften på overskudsvarme, når virksomhederne sælger den, så foreslår SF, at afgifterne helt skal fjernes, hvis virksomhederne helt forærer varmen væk. SF vil også gerne pålægge store producenter af overskudsvarme - for eksempel datacentre - at sælge deres overskudsvarme til det lokale fjernvarmeselskab til en rimelig pris.

Overskudsvarmen ender alt for ofte som affaldsprodukt. Det er for dumt, når nu vi faktisk kan skabe mulighed for at bruge den samme energi to gange i stedet for. Hvis vi giver virksomhederne bedre mulighed for at gøre overskudsvarmen brugbar, så vil det være en mindre belastning for vores klima, og give borgerne billigere varme, siger Pia Olsen Dyhr

SF's forslag på Christiansborg vækker begejstring hos SF i Esbjerg.

Det vil være win-win, hvis vi kan få glæde af det nye datacenters overskudsvarme: En grønnere kommune, billigere varme og god virksomhedskultur. Det falder fint i tråd med, at SF ønsker en grønnere profil for kommunen, og at vi arbejder målrettet for at få Esbjerg tilmeldt som klimakommune.

SF går til energiforhandlingerne med følgende forslag

1) Virksomheder skal afgiftsfrit kunne forære overskudsvarme væk - så længe de forærer den til et offentligt værk, en boligforeninger eller lign.

2) Reglerne for overskudsvarme skal forenkles. I dag dropper en del virksomheder at sælge overskudsvarme fordi reglerne er komplicerede.

3) Overskudsvarmeafgiften og elvarmeafgiften skal sættes ned. Begge dele vil gøre brug af overskudsvarme mere attraktiv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Ført bag lyset

Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Annonce