Annonce
Tønder

Nyt digelag på Rømø står med en stor udfordring

Digegreve Magnus Skak Jensen (t.v.) og Tønders borgmester Henri Frandsen havde i marts besøg af flere syd- og sønderjyske folketingspolitikere, der blandt andet blev sat i problematikken omkring forstærkningen af Havnebydiget. Foto: Poul F. Skøtt

Efter fusionen mellem digelagene for henholdsvis Havnebydiget og Kirkebydiget på Rømø står den nyvalgte digegreve Magnus Skak Jensen og hans bestyrelse fortsat med et skrøbeligt dige, der ikke lever op til sikkerhedsstandarden.

HAVNEBY: De to digelag på sydøen på Rømø for henholdsvis Havnebydiget og Kirkebydiget har slået sig sammen.

Fusionen blev forleden godkendt i kommunalbestyrelsen i Tønder, og på den sitftende generalforsamling for "Digelaget vedrørende Rømø Havnebydige og Kirkebydige" blev Magnus Skak Jensen, Rømø, valgt som formand. Han kan dermed fortsat kalde sig digegreve. Magnus Skak Jensen var nemlig tidligere formand for Havnebydiget.

Baggrunden for fusionen er, at der ikke længere er så mange lodsejere, og det derfor kan være svært at få valgt medlemmer til to bestyrelser. Desuden har de to bestyrelser fælles opgaver og fælles projekter.

Annonce

Digelagene

Ud over de nu fusionerede digelag for Havnebydiget og Kirkebydiget findes der på Rømø et tredje digelag, Juvre Digelag.Juvre Digelag har ansvaret for diget nord for dæmningen. Mens Havnebydiget og Kirkebydiget blev etableret i 1892 og 1874 blev Juvre Diget først anlagt i 1925-26 som en af de initiativer efter Genforeningen, der blev iværksat for at styrke erhvervslivet i Sønderjylland.

Problembarnet

Den nye digebestyrelse har ansvaret for sammenlagt knap 4,5 kilometer dige, der skal holdes i pæn og sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Det er en udfordring. For mens Kirkebydiget lever op til alle standarder, fremstår en del af Havnebydiget skrøbeligt. Diget er to kilometer langt. 1,4 km blev forstærket i 1993. For de resterende 600 meter er der udarbejdet et projekt til 1,4 mio. kr. Kystdirektoratet har godkendt projektet, men finanseringen, herunder ikke mindst statens medvirken, er ikke på plads.

- Så diget bliver ikke klar i år, og jeg er meget spændt på om det lykkes næste år, siger Magnus Skak Jensen.

Digelaget har netop haft besøg af Kystinspektoratet, der har konstateret, at diget er for lavt.

Bestyrelsen

Bestyrelsen af det nye digelag består af i alt syv personer, der repræsenterer henholdsvis lodsejere, sommerhusejere og en repræsentant fra turisterhvervet. Ud over Magnus Jensen består den nuvalgte bestyrelse afnæst formand Svend Christensen, Rømø, Bente Thye Kristensen, Rømø, Carl Herman Atzen, Rømø, Finn Arvid Hansen, Aabenraa, Hans Otto Dahlmann, Skærbæk, og Chresten Schmidt, Toftlund.

Desuden er Tønder Kommune repræsenteret ved Frede Jensen (S), der sidder i kommunalbestyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

19 bilister får fartbøder

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce