Annonce
Indland

Nyt EU-kontor åbner med dansk sag om mundkurv til polakker

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed (ELA) åbner onsdag og skal behandle to fagforeningssager fra København.

Sager om lønninger til polske murere og tjekkiske stilladsarbejdere i Danmark ligger og venter på medarbejderne i en ny EU-myndighed, når den officielt åbner onsdag i denne uge.

Det er Den Europæiske Faglige Samarbejdsorganisation (ETUC), som har bedt Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed (ELA) om at se på forskellige forhold om udsendte arbejdere i tre EU-lande.

Klagerne er rettet mod konkrete sager i Danmark, Tyskland og Østrig.

I en sag fra København fik 45 tjekkiske stilladsarbejdere 135 kroner i timen, mens lokalt ansatte fik 220 kroner for det samme arbejde.

Lønnen til de udsendte tjekker indeholder ifølge det tjekkiske firma et socialbidrag, hvilket ikke kan være rigtigt, mener fagforeningen.

I den anden sag skal ELA tage stilling til et polsk firma, som har sendt 10 murere til København. Disse murere har ifølge ETUC fået besked på, at de ikke må tale med fagforeninger i Danmark.

Deres arbejdsgiver i Polen har sagt, at deres løn indeholder et socialbidrag, hvilket den europæiske fagforeningsorganisation finder i strid med regler.

ELA åbnes onsdag af formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

Det blev i sommer besluttet, at hovedkvarteret for ELA skal placeres i den slovakiske hovedstad, Bratislava.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce