Annonce
Billund

Nyt firma: Tatiana og Adrin bygger havedamme

Adrin og Tatiana står ved deres springvand i forhaven. Vandet klukker ned over vaserne, og naboerne på den anden side af hækken har også lagt mærke til den beroligende lyd af vand. Foto: Lise Nørgaard
Tatiana og Adrin Axenti var blevet så glad for deres havedam, at deres nye hus også skulle have én. Nu har parret stiftet firmaet Aquanatur, der yder hjælp til en havedam, der fungerer og skaber hygge i haven.
Annonce

Grindsted/ Krogager: Det begyndte som en hobby i 2015, hvor familien Axenti flyttede fra den gamle planteskole på Tingvejen, hvor de havde boet til leje, til Krogager. I forhaven havde de haft en havedam - en havedam, som de alle var blevet så forelsket i, at de var nødt til også at lave én ved deres nye hus.

- Min datter var så vild med at se på fiskene i dammen, at det blev en hel kæledyrsaktivitet, fortæller Tatiana Axenti.

Således gik det til, at Adrin gav sig selv et gør-det-selv-projekt, der indebar en hel del læsning og videoer på nettet, der beskrev processerne i en havedam.

- Undervejs fik vi kontakt til et firma i USA omkring udstyr og metoder, fortæller Tatiana Axenti, og det hele er nu endt med, at parret tilbyder havedamme, der er bygget efter økosystem-principper.

Den lille have omkring familiens hus er blevet omdannet til et lille vandløb. Foto: Lise Nørgaard

- Undervejs fandt Adrian også ud af, at han ville lave et vandfald, men kun ved hjælp af naturlige elementer og med et naturligt udseende, siger Tatiana, der sammen med sin mand stiftede firmaet Aquanatur i marts.

Annonce

En oase i coronatid

Indtil videre har kunderne været haveejere, der har brændt for noget specielt i haven, og de fleste kunder har været lokale.

- Vi vil gerne hjælpe andre haveejere, der kæmper med forskellige problemer i haven. Vi har ofte oplevet, at folk er blevet trætte af dammen i haven, fordi den ikke fungerer, eller fordi man ikke kan se fiskene. De typiske problemer er alger og grønt vand, påpeger Tatiana, der forsikrer, at der er hjælp at hente med den rette teknologi og et øko-system, der består af sten, grus, det rigtige flow af vand, planter, bakterier og fisk.

Vandfald og dam er udelukkende lavet af naturmaterialer, og familien har lagt mærke til, at de får både flere fugle, frøer og insekter på besøg. Foto: Lise Nørgaard

Havedammene kommer i alle størrelser og giver en helt særlig stemning og ro i haven.

- Det kan godt være, at det i første omgang lyder lidt dyrt, men det er vigtigt, at det er kvalitetsprodukter, der bruges i dammen, siger Titiana, hvis tre børn på otte år, tre år og ni måneder fortsat har stor glæde af deres egen havedam.

Aquanatur

Tatiana og Adrin bor i Krogager med deres tre børn, en pige på otte år, en dreng på tre år og en lille pige på ni måneder.

I foråret stiftede de firmaet aquanatur.dk, hvor de bygger både havedamme og vandfald og hjælper med vedligehold og ved reparationer.

Dertil er det vigtigt for dem løbende at kunne yde råd og vejledning.

- Når børnene kommer hjem fra institution, har vi indført en grøn time udenfor, og de hygger sig med at kigge på fisk, frøer og finde insekter, siger Tatiana, der har været glad for sin lille oase i coronatiden.

Annonce

Uddannet dyrlæger i Moldavien

- Det giver bare en dejlig stemning og en ro på en helt anden måde, og kan man ikke komme på ferie sydpå, så kan man jo skabe hygge i sin egen baghave, siger Tatiana, der også oplever, at der er kommet flere dyr i haven. Havedammen er således også god for biodiversiteten.

Tatiana og Adrin kommer fra Moldavien, et lille land mellem Rumænien og Ukraine. I 2012 valgte de at bosætte sig fast i Danmark, da de havde fået deres første barn her. Begge er de uddannet dyrlæger, og drømmen var egentlig egen dyreklinik i Moldavien, indtil de forelskede sig i Danmark. Adrin arbejder nu som den ansvarlige på en minkfarm, mens Tatiana er kvalitetsansvarlig på Tc Brød i Krogager. Begge har de fuldtidsarbejde, mens Aquanatur er en sidebeskæftigelse i fritiden.

- Indtil videre handler det for os om at arbejde med haveejernes tankegang omkring vand i haven, og at det kan fungere rigtig godt, når man bruger de rigtige elementer. Det gør vi via forskellige opslag og indslag på sociale medier, siger Tatiana.


Det giver bare en dejlig stemning og en ro på en helt anden måde, og kan man ikke komme på ferie sydpå, så kan man jo skabe hygge i sin egen baghave.

Tatiana Axenti
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce