Annonce
Danmark

Nyt flertal vil have loft over kviklånsrenter: Rente på 800 procent er ikke fair

Nemme penge er dyre penge. Nu tegnes der et flertal i Folketinget for at få lagt et loft over rentesatsen på kviklån. Blandt andre Dansk Folkeparti har skiftet holdning til rentespørgsmålet efter en dom i maj, som slog fast, at en rente på 750 procent ikke er åger. Arkivfoto: Mads Nissen
Da SF i 2017 foreslog et loft over årlige omkostninger på lån på 15 procent plus diskontoen, var det kun Enhedslisten og Alternativet, der støttede det. Men nu har Dansk Folkeparti og Konservartive skiftet mening, og erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger til Børsen at han vil søge bred politisk opbakning til at få indført et loft.

Et loft over de årlige omkostninger i procent (ÅOP) ved forbrugslån er blevet diskuteret i årevis på Christiansborg. Senest blev SF's forslag om et sådant nedstemt i 2017. Men nu blæser der nye politiske vinde. Flertallet er skiftet, og partier som Dansk Folkeparti og Konservative har skiftet mening. Hos Dansk Folkeparti forklarer erhvervsordfører Hans Kristian Skibby blandt andet holdningsskiftet med, at Finans Danmark i foråret meldte ud, at organisationen støtter et loft over ÅOP på 50 procent. Men der er flere grunde.

- Der har været et valg, og vi vil gerne være en del af en aftale fremfor at stå udenfor. Samtidig kom der en dom i maj, som siger, det ikke er et brud på ågerloven at opkræve en årlig rente på 750 procent. Hvis det ikke er åger, er det hamrende vanvittigt. Kviklånsmarkedet er eksploderet i omfang. Det giver god mening at få lavet indgreb, der sætter en stopper for det, siger Hans Kristian Skibby.

Dansk Folkeparti foreslår en grænse på 40-60 procent i ÅOP. SF og Socialdemokratiet har tidligere foreslået et ÅOP loft på 15 procent plus diskontoen, som i øjeblikket er 0 procent. En grænse, hvor diskontoen indgår er Dansk Folkeparti også åben overfor. Til gengæld kræver partiet, at der ses på alle aspekter indenfor kviklån samt lån mellem private.

- Vi har et udestående med nogle af dem, I også har skrevet om. Det er et "must" for os, hvis vi skal være med i det her, at vi også ser på lån mellem private på Facebook og andre låneportaler. Vi skal have hæmmet mulighederne for at bedrive åger på følsomme sjæle, siger Hans Kristian Skibby.

Annonce

R vil også regulere reklamer

Ifølge Børsen er også De Konservative positive overfor at sætte et loft på de årlige omkostninger. Og hos Radikale Venstre siger erhvervsordfører Katrine Robsøe, at de også er klar til at se på, om et loft kan være en del af løsningen.

- Det er ikke fair, at man kan skrue renter op til 800 procent. Et loft kan være et af de nyttige værktøjer til at sørge for, folk trygt kan optage lån. Men der er også andre ting, vi skal kigge på. Vi skal have en betænkningstid, der fungerer, og vi vil rigtig gerne se på, om vi kan regulere reklamer for kviklån, siger hun.

Det er snart tre år siden, Folketinget indførte en 48-timers betænkningstid på kviklån. Meningen var, at betænkningstiden skulle forhindre forbrugerne i at tage de dyre lån uden at tænke sig om. Men effekten udeblev, fordi kviklånsudbyderne kunne omgå reglerne ved at ændre på deres produkter.

Venstre venter på arbejdsgruppe

I Venstre erkender erhvervsordfører Torsten Schack, at reglen om betænkningstid ikke har virket som ønsket. Alligevel er han tvivlsom overfor, om Venstre kommer til at støtte et forslag om et renteloft.

- I sidste regeringsperiode nedsatte Venstre en arbejdsgruppe i Erhvervsministeriet, som skulle se på, hvordan vi kan styrke forbrugerbeskyttelsen på kviklånsmarkedet. Den arbejdsgruppe skulle også kigge på konsekvenserne ved et loft over ÅOP. Vi vil gerne se arbejdsgruppens anbefalinger, før vi lægger os fast. Det kan også blive for firkantet, og for nogle kan korte lån være en god løsning. Vi skal også passe på med, vi ikke laver en regulering, der ender med at skubbe forbrugerne over i lukkede lånegrupper på Facebook, hvor der ingen forbrugerbeskyttelse er, siger Torsten Schack.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), men han vil ifølge Børsen "søge bred politisk opbakning til at indføre et loft over kreditomkostningerne". Det har heller ikke været muligt at få en status fra Erhvervsministeriet på, hvad der er sket med arbejdsgruppen efter valget, eller om anbefalingerne er færdige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Danmark

Live fra pressemøde i sundhedsministeriet: TV2-medarbejder er konstateret smittet med coronavirus

Erhverv For abonnenter

3F-formand undrer sig over lukningen af testfabrik: Man vil opleve et kæmpe dræn af viden

Annonce