Annonce
Esbjerg

Nyt forskningsprojekt i Vadehavet: Har turismen indflydelse på Vadehavets sæler?

Nyt forskningsprojekt skal påvise sælturismens indflydedelse på færre sæler i Vadehavet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Vadehavscentret vil i nyt forskningsprojekt sammen med sælforsker fra Aarhus Universitet forsøge at påvise turisters indvirkning på Vadehavets sælbestand, der er blevet mindre de senere år. Målet er at få resultater fra det tre år lange projekt implementeret til alle sælaktører i Vadehavsområdet.
Annonce

Vester Vedsted: For både lokale og ansatte på Vadehavscentret i Vester Vedsted er det tydeligt, at der i løbet af de senere år er kommet færre sæler på bankerne på Mandø.

Både på Mandø Nord, men også på den store sandbanke Koresand sydvest for Mandø.

Det store spørgsmål er så, hvorfor sælerne forsvinder.

Denne udfordring vil man på Vadehavscentret gerne bidrage til at løse, og derfor har man fra bestyrelsens side besluttet at skyde et stort beløb i forskning på området.

I et nyt projekt vil man derfor undersøge sælturismens indflydelse på sælernes færden, og det gøres blandt andet ved hjælp af fintfølende censorer i sandet, overvågning med droner og ved at følge en lang række sælbanker for at se på, hvordan sæler reagerer på store turistgrupper.

Annonce

Forskning og faglighed

- Vi er ved at rejse penge til et projekt inden for sælturisme for at undersøge, hvordan vi opnår den bedste code of conduct på området, siger leder af Vadehavscentret, Klaus Melbye, der til projektet skal samarbejde med blandt andre sælforsker på institut for havpattedyrsforskning ved Aarhus Universitet, Jonas Teilmann.

Projektet forventes at koste 1,3 mio. kr. og vare i tre år, og med fokus på forskning og faglighed ønsker man fra Vadehavscentrets side efterfølgende implementere resultaterne i både egne og andre aktørers sælture ud fra undersøgelsens resultater.

- Vi mangler endnu den sidste økonomi, og derfor har vi fra centrets side besluttet selv at skyde 100.000 kr. i projektet årligt. Vi vil enormt gerne have andre med, og dermed også andre til at skyde penge i forskningen, siger Klaus Melbye.

Annonce

Aldrig i Danmark

Der er i Danmark aldrig foretaget undersøgelser af turismens indflydelse på sæler, forklarer sælforsker Jonas Teilmann.

- Vi lavede et pilotprojekt i Vadehavet sidste år for at se, hvordan sæler reagerer på forskellige aktiviteter, og vi vil gerne sammenligne informationer fra de steder, hvor der er turistoperatører med dem, hvor der ikke er aktivitet, siger Jonas Teilmann og forklarer, hvordan der på eksempelvis Koresand nærmest ikke har været sæler i år.

- Det kan også være, fordi sandet flytter, eller at dyb og render i havet ændrer sig. Det er det, vi håber at finde ud af, og målet er, at vi kan give et code of conduct for, hvordan vi skal opføre os i Vadehavet. Forhåbentlig i samarbejde med alle områdets turoperatører, og det er ikke sådan, at vi på nogen måde vil prøve at lukke sælturismen ned. Vi vil bare gerne have dokumentation for, hvordan vi skal opføre os, så det bliver en win-win for både sæler og operatører, siger Jonas Teilmann, der håber, finansieringen kan være på plads, så projektet kan begynde 1. maj.

Annonce

Mere eksklusivt

På Vadehavscentret kommer en stor del af indtægterne fra afholdelse af ture i Vadehavet, og Klaus Melbye ved godt, at undersøgelsens resultatet kan munde ud i færre turister til sælbankerne.

- Men vi kan få værktøjerne til at gøre det ordentligt. Det kan dermed medføre, at det gør turene til sælbankerne mere eksklusive, og dermed attraktive, siger Klaus Melbye, der ved det kan blive en vanskelig opgave at finde ud af de præcise årsager til sælernes flugt.

- Vi har fået flere havørne i vores område, der også er med til at jage sælerne ud i havet, og det er en kompliceret sag at tale om forstyrrelser af bankerne. Vi vil gå langt sammen med forskerne for at lave en konsekvensanalyse, og dette kan forhåbentlig være vejen til en mere bæredygtig turisme i Vadehavet, siger Klaus Melbye.

Kajak

Forskningsprojektets område er bankerne i Vadehavet ved Mandø, Rømø og Fanø

Et af de måske kommende tiltag på Vadehavscentret bliver at kunne sejle i kajak i grupper fra Vadehavscentret, når naturvejlederne er uddannede til kajaksejlads, og resultaterne fra sælforskningen er på plads.

Det er populært at tage på sælsafari i Vadehavet. Nyt forskningsprojekt skal se på, hvordan turismen påvirker Vadehavets sæler. Foto: Vadehavscentret
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce