Annonce
Aabenraa

Nyt fyrtårnsprojekt: Arbejdsløse skal igen cykle op på fransk bjergtop

Da de unge kontanthjælpsmodtagere nåede toppen af Alpe d'Huez i 2017, blev det fejret på behørig vis. Arkivfoto: Poul F. Skøtt

Unge arbejdsløse skal igen finde selvtilliden og komme i arbejde ved at cykle op på Alpe d'Huez

Aabenraa: De sidste to år har Aabenraa Kommune haft stor succes med projektet Unge på toppen, der går ud på, at en gruppe unge kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere går i skarp fysisk træning, gennemfører et praktikforløb og slutter af med en krævende cykeltur.

Målet er, at de efter et knap halvt års intensivt forløb kommer ud af offentlig forsørgelse, og det er lykkedes over al forventning i 2017 og 2018, hvor de unge henholdsvis er cyklet til Alpe d'Huez og Skagen.

Nu er planlægningen så i fuld gang med Unge på toppen 2019.

- Planen er, at turen igen skal gå til Alpe d'Huez, og vi satser på at sende 20 personer afsted i mindre grupper, siger Henrik Kærgaard, der er chef for Aabenraa Jobcenter.

Målsætningen for næste års Unge på toppen er der heller ikke blevet pillet ved.

- Målsætningen er, at halvdelen af deltagerne er ude af offentlig forsørgelse, når de kommer hjem fra turen, og efter yderligere et halvt år skulle vi gerne nå op på 75 procent. Det er en ambitiøs målsætning, siger Henrik Kærgaard.

Annonce

Målsætningen er, at halvdelen af deltagerne er ude af offentlig forsørgelse, når de kommer hjem fra turen.

Henrik Kærgaard, jobcenterchef i Aabenraa Kommune

Unge på toppen

Projektet Unge på toppen skal aktivere et hold af unge kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere, så de får opbygget deres selvtillid og bliver i stand til at bestride et job eller gennemføre en uddannelse med succes.Deltagerne skal gennem et forløb med kost, fysisk træning, cykeltræning, personlig udvikling og virksomhedspraktik i en transport- og logistikvirksomhed.

Projektet slutter af med, at de unge cykler til Alpe d'Huez i Frankrig, og at de derefter fortsætter i enten job eller uddannelse.

Begrænset antal

Aabenraa Jobcenter har lige nu knap 1000 borgere på kontant- og uddannelsehjælp i alle aldre, og jobcentret er flere gange blevet spurgt om, hvorfor man ikke bare får flere til at deltage i projektet Unge på toppen. Forklaringen er enkel. 20 pladser vurderes at være det optimale antal i forhold til at kunne give deltagerne den nødvendige håndholdte indsats.

- Det vil være umuligt at få samme succes, hvis man sender 200 afsted. Engagementet vil aldrig kunne blive det samme, og vi har da også mange andre aktiviteter for kommunens øvrige kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere, siger Henrik Kærgaard.

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Kommune er godt tilfreds med, at projektet også vil finde sted næste år.

- De seneste to år har det været en succes, og derfor ser vi gerne en gentagelse. Nu gælder det så om at få valgt de egnede kandidater, men det bliver svært at gentage successen fra de foregående år, hvor alle deltagere næsten er kommet i job eller uddannelse.

Køreplanen for Unge på toppen 2019 er, at træningen starter op i februar næste år, og at deltagerne blive sendt til toppen af Alpe d'Huez i den første uge af juni.

- De 20 personer er endnu ikke blevet udvalgt, men det vil ske inden længe, siger Henrik Kærgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

Annonce