Annonce
Aabenraa

Nyt fyrtårnsprojekt: Arbejdsløse skal igen cykle op på fransk bjergtop

Da de unge kontanthjælpsmodtagere nåede toppen af Alpe d'Huez i 2017, blev det fejret på behørig vis. Arkivfoto: Poul F. Skøtt

Unge arbejdsløse skal igen finde selvtilliden og komme i arbejde ved at cykle op på Alpe d'Huez

Aabenraa: De sidste to år har Aabenraa Kommune haft stor succes med projektet Unge på toppen, der går ud på, at en gruppe unge kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere går i skarp fysisk træning, gennemfører et praktikforløb og slutter af med en krævende cykeltur.

Målet er, at de efter et knap halvt års intensivt forløb kommer ud af offentlig forsørgelse, og det er lykkedes over al forventning i 2017 og 2018, hvor de unge henholdsvis er cyklet til Alpe d'Huez og Skagen.

Nu er planlægningen så i fuld gang med Unge på toppen 2019.

- Planen er, at turen igen skal gå til Alpe d'Huez, og vi satser på at sende 20 personer afsted i mindre grupper, siger Henrik Kærgaard, der er chef for Aabenraa Jobcenter.

Målsætningen for næste års Unge på toppen er der heller ikke blevet pillet ved.

- Målsætningen er, at halvdelen af deltagerne er ude af offentlig forsørgelse, når de kommer hjem fra turen, og efter yderligere et halvt år skulle vi gerne nå op på 75 procent. Det er en ambitiøs målsætning, siger Henrik Kærgaard.

Annonce

Målsætningen er, at halvdelen af deltagerne er ude af offentlig forsørgelse, når de kommer hjem fra turen.

Henrik Kærgaard, jobcenterchef i Aabenraa Kommune

Unge på toppen

Projektet Unge på toppen skal aktivere et hold af unge kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere, så de får opbygget deres selvtillid og bliver i stand til at bestride et job eller gennemføre en uddannelse med succes.Deltagerne skal gennem et forløb med kost, fysisk træning, cykeltræning, personlig udvikling og virksomhedspraktik i en transport- og logistikvirksomhed.

Projektet slutter af med, at de unge cykler til Alpe d'Huez i Frankrig, og at de derefter fortsætter i enten job eller uddannelse.

Begrænset antal

Aabenraa Jobcenter har lige nu knap 1000 borgere på kontant- og uddannelsehjælp i alle aldre, og jobcentret er flere gange blevet spurgt om, hvorfor man ikke bare får flere til at deltage i projektet Unge på toppen. Forklaringen er enkel. 20 pladser vurderes at være det optimale antal i forhold til at kunne give deltagerne den nødvendige håndholdte indsats.

- Det vil være umuligt at få samme succes, hvis man sender 200 afsted. Engagementet vil aldrig kunne blive det samme, og vi har da også mange andre aktiviteter for kommunens øvrige kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere, siger Henrik Kærgaard.

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Kommune er godt tilfreds med, at projektet også vil finde sted næste år.

- De seneste to år har det været en succes, og derfor ser vi gerne en gentagelse. Nu gælder det så om at få valgt de egnede kandidater, men det bliver svært at gentage successen fra de foregående år, hvor alle deltagere næsten er kommet i job eller uddannelse.

Køreplanen for Unge på toppen 2019 er, at træningen starter op i februar næste år, og at deltagerne blive sendt til toppen af Alpe d'Huez i den første uge af juni.

- De 20 personer er endnu ikke blevet udvalgt, men det vil ske inden længe, siger Henrik Kærgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce