Annonce
Billund

Nyt guld på kirketårnets ure

Malermester Peter Veilgaard har i den seneste måned restaureret urene fra tårnet i Grindsted Kirke. Foto: Jacob Schultz

Som en del af en udvendig renovering af Grindsted Kirke er kirketårnets ure blevet malet op og har fået nyt guld på.

Grindsted: Det har ikke været en helt normal opgave, som malermester Peter Veilgaard i Nollund har været på den seneste måned.

Her har de fire urskiver og visere, som normalt sidder oppe i tårnet på Grindsted Kirke, ligget i Peter Veilgaards malerværksted for at få lagt nyt guld på.

- Jeg har lavet mange møbler med slagmetal, som ligner guld, men som ikke er rigtig guld, og det koster heller ikke noget i forhold til rigtig guld, fortæller Peter Veilgaard.

- Slagmetal kan også kun bruges indendørs, så på urskriverne- og viserne kommer der ægte 23 3/4 karat guld, tilføjer han.

Annonce

Renovering

Hen over de seneste uger er Grindsted Kirke blevet renoveret udvendigt.Hele kirken er blevet kalket, lågerne er blevet galvaniseret, og urene har som nævnt fået nyt guld.

Det forventes, at hele arbejdet er afsluttet i denne uge.

Guldet bliver limet fast

Arbejdet har bestået i både at male de fire 165x165 cm store urskiver og at lægge guld på urskiver og visere. Når arbejdet har stået på i en måned skyldes det, at der er lang tørretid for at lægge guld på.

Først er det hele blevet slebet ned. Herefter har urskiverne fået en omgang maling, og så har Peter Veilgaard brugt noget, der hedder guldgrund.

- Det er en slags lak, som først skal smøres på, og som bladguldet siden skal klistres fast på. Guldgrund skal tørre i 10-11 timer, før man kan fortsætte, fortæller Peter Veilgaard.

Stolt af at være med

Peter Veilgaard har dog nydt den anderledes opgave.

- Jeg kan da godt være lidt stolt af, at det er mit arbejde, som folk kommer til at se oppe på kirketårnet.

Samlet set er der købt bladguld for cirka 6.500 kroner til urene.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce