Annonce
Billund

Nyt guld på kirketårnets ure

Malermester Peter Veilgaard har i den seneste måned restaureret urene fra tårnet i Grindsted Kirke. Foto: Jacob Schultz

Som en del af en udvendig renovering af Grindsted Kirke er kirketårnets ure blevet malet op og har fået nyt guld på.

Grindsted: Det har ikke været en helt normal opgave, som malermester Peter Veilgaard i Nollund har været på den seneste måned.

Her har de fire urskiver og visere, som normalt sidder oppe i tårnet på Grindsted Kirke, ligget i Peter Veilgaards malerværksted for at få lagt nyt guld på.

- Jeg har lavet mange møbler med slagmetal, som ligner guld, men som ikke er rigtig guld, og det koster heller ikke noget i forhold til rigtig guld, fortæller Peter Veilgaard.

- Slagmetal kan også kun bruges indendørs, så på urskriverne- og viserne kommer der ægte 23 3/4 karat guld, tilføjer han.

Annonce

Renovering

Hen over de seneste uger er Grindsted Kirke blevet renoveret udvendigt.Hele kirken er blevet kalket, lågerne er blevet galvaniseret, og urene har som nævnt fået nyt guld.

Det forventes, at hele arbejdet er afsluttet i denne uge.

Guldet bliver limet fast

Arbejdet har bestået i både at male de fire 165x165 cm store urskiver og at lægge guld på urskiver og visere. Når arbejdet har stået på i en måned skyldes det, at der er lang tørretid for at lægge guld på.

Først er det hele blevet slebet ned. Herefter har urskiverne fået en omgang maling, og så har Peter Veilgaard brugt noget, der hedder guldgrund.

- Det er en slags lak, som først skal smøres på, og som bladguldet siden skal klistres fast på. Guldgrund skal tørre i 10-11 timer, før man kan fortsætte, fortæller Peter Veilgaard.

Stolt af at være med

Peter Veilgaard har dog nydt den anderledes opgave.

- Jeg kan da godt være lidt stolt af, at det er mit arbejde, som folk kommer til at se oppe på kirketårnet.

Samlet set er der købt bladguld for cirka 6.500 kroner til urene.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce