Annonce
Billund

Nyt guld på kirketårnets ure

Malermester Peter Veilgaard har i den seneste måned restaureret urene fra tårnet i Grindsted Kirke. Foto: Jacob Schultz

Som en del af en udvendig renovering af Grindsted Kirke er kirketårnets ure blevet malet op og har fået nyt guld på.

Grindsted: Det har ikke været en helt normal opgave, som malermester Peter Veilgaard i Nollund har været på den seneste måned.

Her har de fire urskiver og visere, som normalt sidder oppe i tårnet på Grindsted Kirke, ligget i Peter Veilgaards malerværksted for at få lagt nyt guld på.

- Jeg har lavet mange møbler med slagmetal, som ligner guld, men som ikke er rigtig guld, og det koster heller ikke noget i forhold til rigtig guld, fortæller Peter Veilgaard.

- Slagmetal kan også kun bruges indendørs, så på urskriverne- og viserne kommer der ægte 23 3/4 karat guld, tilføjer han.

Annonce

Renovering

Hen over de seneste uger er Grindsted Kirke blevet renoveret udvendigt.Hele kirken er blevet kalket, lågerne er blevet galvaniseret, og urene har som nævnt fået nyt guld.

Det forventes, at hele arbejdet er afsluttet i denne uge.

Guldet bliver limet fast

Arbejdet har bestået i både at male de fire 165x165 cm store urskiver og at lægge guld på urskiver og visere. Når arbejdet har stået på i en måned skyldes det, at der er lang tørretid for at lægge guld på.

Først er det hele blevet slebet ned. Herefter har urskiverne fået en omgang maling, og så har Peter Veilgaard brugt noget, der hedder guldgrund.

- Det er en slags lak, som først skal smøres på, og som bladguldet siden skal klistres fast på. Guldgrund skal tørre i 10-11 timer, før man kan fortsætte, fortæller Peter Veilgaard.

Stolt af at være med

Peter Veilgaard har dog nydt den anderledes opgave.

- Jeg kan da godt være lidt stolt af, at det er mit arbejde, som folk kommer til at se oppe på kirketårnet.

Samlet set er der købt bladguld for cirka 6.500 kroner til urene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Stjal værktøj for 25.000 kroner

Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Esbjerg

Mysterium om døde måger ved ny sø

Annonce