Annonce
Billund

Nyt guld på kirketårnets ure

Malermester Peter Veilgaard har i den seneste måned restaureret urene fra tårnet i Grindsted Kirke. Foto: Jacob Schultz

Som en del af en udvendig renovering af Grindsted Kirke er kirketårnets ure blevet malet op og har fået nyt guld på.

Grindsted: Det har ikke været en helt normal opgave, som malermester Peter Veilgaard i Nollund har været på den seneste måned.

Her har de fire urskiver og visere, som normalt sidder oppe i tårnet på Grindsted Kirke, ligget i Peter Veilgaards malerværksted for at få lagt nyt guld på.

- Jeg har lavet mange møbler med slagmetal, som ligner guld, men som ikke er rigtig guld, og det koster heller ikke noget i forhold til rigtig guld, fortæller Peter Veilgaard.

- Slagmetal kan også kun bruges indendørs, så på urskriverne- og viserne kommer der ægte 23 3/4 karat guld, tilføjer han.

Annonce

Renovering

Hen over de seneste uger er Grindsted Kirke blevet renoveret udvendigt.Hele kirken er blevet kalket, lågerne er blevet galvaniseret, og urene har som nævnt fået nyt guld.

Det forventes, at hele arbejdet er afsluttet i denne uge.

Guldet bliver limet fast

Arbejdet har bestået i både at male de fire 165x165 cm store urskiver og at lægge guld på urskiver og visere. Når arbejdet har stået på i en måned skyldes det, at der er lang tørretid for at lægge guld på.

Først er det hele blevet slebet ned. Herefter har urskiverne fået en omgang maling, og så har Peter Veilgaard brugt noget, der hedder guldgrund.

- Det er en slags lak, som først skal smøres på, og som bladguldet siden skal klistres fast på. Guldgrund skal tørre i 10-11 timer, før man kan fortsætte, fortæller Peter Veilgaard.

Stolt af at være med

Peter Veilgaard har dog nydt den anderledes opgave.

- Jeg kan da godt være lidt stolt af, at det er mit arbejde, som folk kommer til at se oppe på kirketårnet.

Samlet set er der købt bladguld for cirka 6.500 kroner til urene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce