Annonce
Sydjylland

Nyt håb for lokalt lukningstruet center

- Jeg glæder mig over, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har besluttet, at der fremover skal lægges vægt på geografiske hensyn, når landdistriktspuljens forsknings- og informationsmidler skal udmøntes til projekter rundt i landet, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Arkivfoto: H.C. Gabelgaard

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) åbner nu alligevel op for en geografisk favorisering, hvilket vil tilgodese det lukningstruede forskningscenter i Esbjerg, når der skal uddeles midler til landdistriktsforskning.

Håb: Det lukningstruede Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg får nu alligevel en hjælpende hånd fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), efter regeringen kort før sommerferien ellers trak tæppet væk under centret med beslutningen om, at millionerne til landdistriktsforening fra næste år skal konkurrenceudsættes.

Regeringens beslutning fratager det lokale forskningscenter med 12 ansatte i Esbjerg den årlige støtte på to millioner kroner, men i et svar til det sydjyske folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen (S) svarer ministeren nu, at der trods konkurrenceudsættelsen af forskningsmidlerne alligevel vil blive indlagt et nyt geografisk kriterium, der vil tilgodese Esbjerg.

Det nye kriterium glæder det lokalt valgte folketingsmedlem, Carl Holst (V), som på et tidligt tidspunkt omkring det lukningstruede center netop foreslog, at der skulle lægges vægt på en række parametre, der kunne tilgodese Esbjerg, når forskningsmillioner fra næste år bliver konkurrenceudsat:

- Så ministerens beslutning glæder mig, for det betyder, at Esbjerg får bedre muligheder og rammer for at kunne beholde centret, siger Carl Holst.

Jeg glæder mig over, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har besluttet, at der fremover skal lægges vægt på geografiske hensyn.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Centret i Esbjerg

Center for Landdistriktsforskning hører under Syddansk Universitet.Centret har hjemme i Esbjerg, hvor 12 personer er tilknyttet. I 2001 besluttede Folketinget at oprette centret i en forsøgsperiode på fem år. Efter forsøgsperioden overgik støtten til resultatkontrakter, men fra 2018 er støtten helt væk, fordi regeringen vil konkurrenceudsætte forskningen i landdistrikter.

I 2017 er støtten på én million, mens den i 2016 var på to millioner.

Centret står stærkt

Også Landdistrikternes Fællesråd kalder det en lille sejr, at støtten til landdistriktsforskningen som minimum fastholdes til en institution uden for de største universitetsbyer som Aarhus og København.

- Jeg glæder mig over, at erhvervsministeren Brian Mikkelsen (K) har besluttet, at der fremover skal lægges vægt på geografiske hensyn, når landdistriktspuljens forsknings- og informationsmidler skal udmøntes til projekter rundt i landet, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard og tilføjer:

- Vi har kæmpet for at overbevise regeringen om at fastholde den faste bevilling til Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg for på den måde at sikre det langsigtede fokus på landdistriktsforskningen og dermed det langsigtede perspektiv. Det lykkedes ikke, og det er jeg ærgerlig over. Men når det er sagt, glæder vi os over, at centret med det nye tilskudskriterium og ministerens løfte om "langsigtet national vidensopbygning på området" står stærkt i forhold til at levere en god - og for landdistrikterne - relevant forskning.

Steffen Damsgaard tilføjer, at han håber, at Erhvervsministeriet som ressortministerium for landdistrikterne fortsat vil drage nytte af Center for Landdistriktsforskning som "det nationale videnscenter" på området ved eksempelvis at indgå en aftale om såkaldt forskningsbaseret myndighedsbetjening.

Annonce
Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sydjylland

Avisens journalist endte på Tour de France-etape ved et rent tilfælde: Nu deler han ud af sine tips og gode råd, så du selv kan cykle turen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Annonce